Man patinka „nekalti” desertai. Sakot, tokių nebūna?:) Oi kaip būna… Kaip pavyzdžiui šis ryžių pudingas. Mažuose individualiuose indeliuose iškeptas pudingas (naudojai 1% pieną!!!) – minkštutis ir kvapnus, savo specifiniu kardamono skoniu nuskraidinantis kažkur link Indijos… Švelnų jo skonį ir tekstūrą papildo šviežio mandarino skiltelės. Ech, tos saldžios akimirkos, jos galėtų niekuomet nesibaigti…

Ryžių pudingas su kardamonu ir mandarinais (8 porcijos)

750ml pieno

75g trumpagrūdžių ryžių (geriausia skirtų pudingui arba risoto)

8 kardamono žiedeliai (sutraiškyti ir su visais lukštais bei sėklytėmis sudėti į mažą medvilninį maišelį)

6 kiaušinių tryniai

75g cukraus pudros

Karamelei:

120g cukraus pudros

2 šaukštai vandens

Pateikimui:

8 mandarinai

Puode užverdame pieną ir suberiame ryžius bei maišelį su sutraiškytais kardamonais. Ant švelnios ugnies viriname apie 15 minučių, karts nuo karto pamaišant. Nukeliame nuo ugnies ir 10 minučių palaikome uždengtame puode, kad masė prisigertų kardamono aromato.

Suplakame kiaušinio trynius su cukrumi. Iš peino su ryžiais išimame maišelį su kardamonu, ir šią masę sumaišome su plaktais tryniais ir cukrumi.

Pasigaminame karamelę: cukrų ištirpiname 2 šaukštuose vandens ir kaitiname ant švelnios ugnies, kol užverda. Verdame maišant kol karamelė taps tiršta ir skaisčiai auksinė. Atsargiai, kad neprisviltų, ir kad nenusidegintumėte – karamelė ypač karšta.

Išvirta karamele ištepame 8 mažus porcelianinius indelius, skirtus kepimui, padendami dugną ir maždaug 2/3 jų sienelių. Dirbti teks greitai, nes karamelė kaip matant stingsta.

Į formeles supilame pudingo masę. Indelius statome į gilią kepimo skardą ir tą skardą užpildome karštu vandeniu maždaug iki 2/3 pudingo indelių aukščio. Dedame į 120C karštumo orkaitę ir kepame 50 minučių, kol masė tampa ne skysta. Išimame indelius ant grotelių ir atvėsintus dedame į šaldytuvą 4 valandoms.

Virš dubenėlio, kad suaguti visas išvarvėjusias sultis, „išdarinėjam” mandarinus po skiltelę, nulupant (ar nupjaustant) ir skiltelių odeles.

Prieš pateikiant pudingus, juos trumpam įkišame į karšto vandens vonelę, kraštus apipjaunam peiliu ir išverčiam į lėkštutę. Jei ant dugno lieka kiek nors karamelės, ją taip pat išgramdome ir užpilame ant pudingo viršaus.  Aplink apdedame mandarino skiltelėmis. Aš papidldomai dar apdėjau raudonojo apelsino skiltelėmis (bloody orange).

Receptas iš knygos Michel Roux Desserts

Vienas komentaras apie straipsnį "Ryžių pudingas su kardamonu ir mandarinais"

  1. Anonimas:

    Sveiki! Man retai pasitaiko fiasko virtuveje, bet su siuo receptu ivyko butent taip. Visu pirma cukraus pudra virto baltais kristalais, o ne karamele, o pudingas taip ir neiskepe-liko visiskai skystas..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *