Kažin ar kuri kita šalis gali lygintis su Lietuva obuolinių desertų skaičiumi… Su tokia gama obuolių rūšių konkuruoti sunku. Na, nebent Amerika, kurios vienas tradicinių desertų – apple pie (obuolių pyragas). Tačiau pyragais amerikiečiai neapsiriboja, o vienas be galo populiarių desertų – tai vaisių “crumble”, kurį lietuviškai turbūt reiktų vadinti trupiniuočiu. Be to, kad šis desertas turi kur kas mažiau kalorijų nei dažnas kitas kepinys, be to, kad jis labai paprastas pagaminti, tai dar ir be proto skanus!! O ypač pateikiamas su ledais arba grietinėle…

Izraelyje su obuoliais sunkiau (na, čia užtai lengva su kitais vaisiais kiaurus metus:)). Kepimui tinka tik viena vienintelė obuolių rūšis – ryškūs žalieji, kaip aš juos vadinu. Ir tai, norint, kad kepinys bent kiek nors primintų tą tikrąjį rūgštaus lietuviško obuolio skonį, reikia šiuos izraelietiškus žaliuosius gausiai pašlakstyti citrinos sultimis:))

Šįkart savo amerikietiškam vakarėliui gaminau didelį keramikinį indą rudeniškų vaisių deserto. Išbandžiau keptus svarainius (tiesa, jie Izraelyje ne tokie mažučiai, kaip Lietuvoje, bet savo dydžiu primena milžiniškas kriaušes). Su svarainiais terliojimosi – per akis, bet skonio jie tikrai priduoda daug. Labai siūlau išmėginti. Bet jei neturite svarainių ar tingite su jais terliotis, tuomet gaminkite trupiniuotį su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis ir būtinai spanguolėmis bei imbieru!

Rudeninis trupiniuotis

Sirupui:

400g cukraus

350ml vandens

Vaisiai:

340g spanguolių (šviežių arba šaldytų)

Nyk62io didumo imbiero gabalėlis, supjaustytas mažais gabaliukais

4 svarainiai (dideli, kiekvienas sveria apie 200g. Atitinkamai perskaičiuokite mažų svarainių kiekį)

5 rūgštūs obuoliai

2 kriaušės

5-8 slyvos

1 citrinos sultys

180g cukraus

Trupiniams:

75g šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais

90g rudojo cukraus

150g miltų

Išsiverdame sirupą: vandenį sumaišome su cukrumi, puode kaitiname šį skystį, kol cukrus ištirpsta, o kai jis užverda, paviriname 3 minutes.

Į ką tik užvirusį sirupą suberiam spanguoles ir imbierą, nukeliam puodą nuo ugnies. Paliekame spanguoles prisigerti sirupo, kol skystis visiškai atšals, ne mažiau nei valandai.

Įkaitiname orkaitę iki 190C. Kiekvieną svarainį subadome šakute, įsukame į foliją ir dedame į orkaitę. Kepame 1-1.5 valandos, kol svarainio vidus suminkštėja. Atvėsiname. Nulupame odelę, išimame sėklas, supjaustome nedideliais gabalėliais.

Nulupame, išvalome ir supjaustome gabaliukais obuolius. Juos sudedame į puodą, užpilame cukrumi ir citrinos sultimis, ir kaitiname. Užverdame ir verdame 5 Minutes maišant. Nuimame nuo ugnies, šiek tiek atvėsiname.

Nulupame ir išvalome kriaušes, supjaustome gabaliukais. Išimame slyvų kauliukus, supjaustome gabaliukais.

Visus vaisius (obuolius kartu su sirupu, kuriame virė) sumaišome tarpusavy ir dedame į kepimui skirtą indą. Spanguoles nupilame per sietelį, taip pat įmaišome į vaisių masę. Sirupo liks – jį panaudosite kitiems tikslams (sirupas bus ryškiai raudonas, persismelkęs spanguolių ir imbiero kvapu). Šiek tiek sirupo galite pašlakstyti ant paruoštų vaisių, ypač jei obuoliai labai rūgštūs.

Pasigaminame trupinius: pirštais triname miltus, cukrų ir sviestą, tik nesistengiame sulipdyti vientisos masės. Trupinių masė gausis tarsi smėlis. Trupinius pabarstome ant paruoštų vaisių.

Kepame 190C orkaitėje apie 40 minučių, kol trupiniai kražiai apkeps. Išėmę palaikome apie 5-10 minučių, prieš pateikiant ant stalo.

Šį trupiniuotį galima daryti ir mažuose kepimui skirtuose indeliuose kaip individualią porciją.

Adaptuoto recepto šaltinis: Michel Roux, Desserts

 

  1. Pingback: Rabarbarų tarta su migdolais – Nidos receptai

  2. Dovilė:

    Geros tau, Nida, kelionės. Būtinai paprašysiu ir pasinaudosiu dėl Izraelio patarimais;-) Ir pati savo kailiu pabandysiu, ar patiks man Šventoji žemė. Turėjau galimybę prieš pora metų nuvažiuoti, bet jaučiau, kad dar per anksti, kad dar ne laikas.
    Odeta, tau irgi geros kelionės. Nesu buvusi egzotiškuose kraštuose. Aš tokia europocentristė iki kaulų smegenų;-)

  3. Odeta:

    Dovile, stiprybės!!!
    Nida, puikiausių įspūdžių!!!!! Laukiu Tavųjų straipsnių apie Vietnamą ir Botswaną:)

  4. Nida:

    Dovile, nenusimink. Kaip mano mama pasakytų – techninį remontą laiks nuo laiko reikia praeiti, pasiremontuoti. Paskui bus tik geriau, nors ir kokia nemaloni ta operacija bebūtų. O kai jau susiruoši į Izraelį, mielai padėsiu susiplanuoti kelionę, patarsiu kaip efektyviai išnaudoti laiką ir pinigus:)
    Grita, sutinku, kad Izraelis – ypatinga vieta, į kurią kuriuo nors gyvenimo momentu būtinai reikia bent kartą atvažiuoti. O Jeruzalė išties nepalieka nei vieno abejingu. Vieni įsimyli šį balto smiltainio miestą iki išprotėjimo, kiti nesugeba jo pamėgti. Aš- iš pastarųjų, deja. Per trejus metus neprisijaukinau Jeruzalės…
    Viskas, merginos, jungiu kompą ir važiuojam į oro uostą:)

  5. Grita:

    Dovile.aukstyn nosi,zinoma,kad pasveiksi,anksciau ar veliau daugumai musu tenka gultis ant to stalo.As buvau Izraelyje,jaruzale man paliko neisdildomu ispudziu,svajoju kada nors dar ten sugrizti.Nida,proporcijos is akies cukrus pagal skoni,geros keliones.

  6. Dovilė:

    Ogo, kaip jums faina atostogaut ir keliaut. O aš šiandien sužinojau, kad turiu operuotis, tai nuotaika žemiau nulio.
    Kai pasveiksiu (o tikiuosi tai aš pasveikti), tai važiuosiu į Izraelį, nes seniai jau norėjau iki jo nuvažiuot.

  7. Nida:

    Odeta, Vietnamas – mano viena iš TOP3, o gal net pati pirmoji sąraše šalis, kuri labiausiai patiko!!! Buvau ten du kartus, ir mielai dar važiuočiau:) Esu prirašius kelis straipsnius apie keliones po Vietnamą (ir Kambodžą), įspūdžiai gyvi iki šiol. Jei nori, galiu savo senus straipsnius atsiųsti:) O vietnamietišką patiekalą (be proto skanų) gaminau vakar – artimiausiu metu įkelsiu į blog’ą:) Galėsi pasiruošti “kulinariškai” dar Lietuvoje:) O jau maistas Vietname – nėra lygių. Kaifuosi!!!

  8. Odeta:

    Nuostabiai atrodo:) Tokį pyragą net ir aš sau leisčiau suragauti:) Sėkmės ir teigiamų įspūdžių kelionėje…o aš už mėnesiuko, nepilno į Vietnamą išlėksiu. Buvai? Patiko?

  9. Nida:

    Dusia! Gera mintis pagardinti rieŠutais. O kas tie kvakeriai? Ar ne kokie avižiniai dribsniai (oats)?? Oi kaip man šitas desertas patinka, ir su juo improvizuoti į sveikatą galima!!

  10. Nida:

    Labas Grita! Spanguolių saujelę turėjau dar nuo pernai užsišaldžiusi, ir visas iki vienos sudėjau į crumble:) Bet spalio pabaigoj atvažiuos į svečius mama ir tikrai atvež, jau, sakė, priuogavo pelkėse. Tada būtinai išmėginsiu tą įdomų derinį- su obuoliais ir riešutais. Gal galėtum parašyti proporcijas, ar cukrų dedi iš akies? Ir labai suintrigavo riešutai – nesu ragavusi riešutais pagardinto džemo. Būtiniausiai išbandysiu:)
    Na, o šiąnakt išskrendame dviem savaitėm į Pietų Afriką ir Botswaną, tad blog’o likimas bus priklausomas nuo wifi tame kitame pasaulio krašte:) Bet visvien tikiuosi kartkartėmis prisijungti:)

  11. dusia:

    geriausias desertas!as keiciu 50 gramu miltu kvakeriais ir idedu graikisku riesutu .
    gaunasi labai skanus trupiniai.
    vaniliniai ledai ir siltas pyragas -geriausia pora!

  12. Grita:

    Nida,koks skanumelis,reikes savaitgali isbandyti.Matau turi spanguoliu,tai pasigamink nors viena indeli fantasiskos uogienes.Reikia nuluptus ir supjaustytus obuolius apviti su cukrumi,deti spanguoliu,pavirti ir pabaigoje ideti graikiniu riesutu branduoliu ir viska dar siek tiek pavirti.Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.