Šparagai – tai daržovė, kurios kiekvieną sezoną laukiu labiausiai. Lygiai taip labai, kaip ir braškių. Ir kaip aviečių iš miško. Taip juos myliu, kad šiandien apie šparagus įrašiau net savo tradicinį radijo komentarą maisto tematika, kurį transliuoja Žinių radijas ketvirtadieniais. Besiruošdama laidai sužinojau stulbinančių dalykų apie šparagus, ir visa tai jūs išgirsite vienoje artimiausių laidų:) 

Aš šparagus galėčiau valgyti be perstojo… Pamenu, kai vienos vakarienės metu Izraelyje, kuomet su besilankančia delegacija laukėme užsakytų patiekalų restorane, ir kai visiems starteriui atnešė įvairių žuvies ceviche, salotų, kepenėlių ir kitokių stipresnių užkanių, o mano lėkštėje gulėjo du svieste apkepti ploni šparagai, vienas tvirto stoto vyrukas gailiai pažiūrėjo į mano lėkštę ir pasakė: “Jei man tokį starterį būtų atnešę, aš turbūt būčiau apsiverkęs…”:) Tai aš tada ne tik neapsiverkiau, bet supratau, kad pasirinkau patiekalą, su kuriuo neįmanoma prašauti pro šoną:) 

Užtai kai tik turguje pas ūkininkus pasirodė pirmieji šparagai, nė nesvarstydama griebiau du pundus, ir vos parvažiavau namo, kaip nekantravau ką nors su šparagais tuojau pat pasigaminti! O tas kas nors buvo risotto. Mano mėgstamas itališkas patiekalas, kai ilgai terliotis nesinori. Šįkart visiškai vegetariška versija, kuriai sultinį išsiviriau akimirksniu iš to, ką radau šaldytuve: svogūno, morkos, petražolės šaknies, skiltelės česnako, lauro lapelio ir kelių juodųjų pipirų žirnelių. Nuostabi vakarienė tiesiog per keliolika minučių!

Risotto su šparagais. Greitai vegetariškai vakarienei
Risotto su šparagais. Greitai vegetariškai vakarienei
Risotto su šparagais
Porcijos 4
Sotus bet nesunkus vegetariškas patiekalas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  2. 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas
  3. 3 česnako skiltelės, susmulkintos
  4. 1½ stiklinės arborio ryžių
  5. ½ stiklinės sauso baltojo vyno
  6. Apie 4-5 stiklinės daržovių sultinio
  7. Apie 1 stiklinė šaldytų žalių žirnelių
  8. Pundelis šparagų
  9. Apie 1 stiklinė tarkuoto Parmezano sūrio
  10. Žiupsnelis nutarkuotos citrinos žievelės
  11. Druskos, grūstų juodųjų pipirų
  12. 1 šaukštelis druskos, arba pagal skonį
  13. Kapotų petražolių patiekimui
Instrukcijos
  1. Puode storu dugnu įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir kepinkite svogūnus, kol šie suminkštės, truputį apskrus. Suberkite česnakus ir toliau kepinkite apie minutę, kol česnakai paskleis aromatą. Tada suberkite ryžius ir kepinkite maišydami, kol ryžiai taps beveik skaidrūs, pasidengs riebalais ir kepintais svogūnais. Supilkite baltą vyną ir kepinkite maišydami, kol jis visas išgaruos. Tada dalimis po samtelį pilkite karšto daržovių sultinio, kiekvienąkart maišant virdami, kol ryžiai pilnai sugers visą skystį, tik tada pilkite sekantį samtelį. įberkite druskos ir pipirų.
  2. Kol risotto troškinasi, įkaitinkite keptuvėje likusį įaukštą aliejaus. Šparagus supjaustykite maždaug 4-5 cm ilgio gabalėliais. Sudėkite į keptuvę ir kepinkite maišydami, kol lengvai apskrus. Laikykite karštus, kol prireiks.
  3. Bebaigiant virti risotto, kai ryžiai bus al dente, o masė tiršta, kreminė, suberkite žirnelius ir patroškinkite dar apie 2-3 minutes. Tada suberkite tarkuotą sūrį ir citrinos žievelę, ir pabaigoje sudėkite apkepintus šparagus. Viską išmaišykite.
  4. Patiekdami pabarstykite dar trupučiu tarkuoto sūrio ir kapotomis petražolėmis.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Risotto su šparagais": 4

  1. Nida:

    Monika, iš tikrųjų pažįstu žmonių, kurie apskritai nemėgsta žirnelių!… Kas man yra neįsivaizduojama, nes aš juos dievinu:) Iš tikrųjų jų galia dėti arba mažiau, arba išvis nedėti!! Svarbu klausyti savęs, kas patinka:)

  2. Monika:

    Skanu 🙂 tik žirnelių galėjau dėti mažiau, man jie ne itin gardūs. Vietoj jų- DAR smidrų! :))

  3. Nida:

    Oi, Dusia, patariu iškart dvigubą porciją gaminti, nes risotto tiks labai ir kaip garnyras!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.