Liepos 4-oji mūsų šeimoje šventė. Ir ne tik dėl to, kad mes jaučiam didelę meilę ir pagarbą JAV, bet dar ir dėl to, kad šią dieną mes kasmet švenčiame savo sutuoktuvių metines.  „Lengva prisiminti datą. Čia kad vyras nepamirštų sutuoktuvių metinių” – taip nusprendė mūsų draugai, kai paskelbėme, jog nutarėme tuoktis Amerikos nepriklausomybės dieną. Ar ši, ar kita diena,- mano vyras niekada jokių metinių ir jokių progų nepamiršta:) Greičiau tokie atminties sutrikimai pasitaiko man:)

Kadangi mano vyras padadė man staigmeną su milžiniška gėlių puokšte, kurios grožis dabar skleidžia malonias bangas visam mūsų bute, aš nusprendžiau jam taip pat padaryti „siurprizą” – palepinti kokiu nors gaiviu desertu. Kažkodėl šiai progai norėjau ko nors skanaus, lengvo, šalto ir būtinai su vyšniomis. Ir nors vyšnių sezonas Izraelyje jau beveik pasibaigė, visgi suradau dar vieną dėdę turguje, kuris turėjo tų vyšnių (už kosminę kainą, aišku:)), tad nugriebusi nedidelį maišelį parskubėjau namo.

rikotos sūrio desertas

Net nežinau kaip aprašyti šį receptą, nes gaminau jį iš galvos, iš širdies ir iš akies:) Bet kadangi gavosi labai geras rezultatas, tai receptas įgavo teisę pasirodyti šiame blog’e. Todėl proporcijos šiame recepte labiau orientacinės, nei tikslios – viską ragavau eigoje:) Bet gal šis skanus ir labai gaivinantis desertas įkvėps ir jus sukurti ką nors panašaus – su vyšniomis, mėlynėmis, avietėmis, žemuogėmis ar dar kokiomis nors lietuviškomis uogomis, apie kurias mes čia, Izraelyje, nebent tik pasvajoti galim…:)

Gaminau tik 2 desertus, kuriems panaudojau paprastus metalinius kulinarinius žiedus (6cm diametro ir 5cm aukščio). Tokių skirtingų dydžių žiedų labai pravartu turėti savo virtuvėje: juose galima formuoti salotų ar kokių užkandžių bokštelius. Tų žiedų visai neverta ieškoti parduotuvėse – juos galima pasigaminti patiems iš panaudotų konservų su lygiomis, ne gofruotomis sienelėmis.

desertas su rikotos suriu ir jogurtu

Rikotos sūrio desertas su vyšniomis (2 mažos porcijos)

Pagrindui:

2-3 traškūs sausainiai (gali būti Digestive, šokoladiniai arba Gaidelis, arba kokie kitokie, jūsų mėgstami)

apie 15 g. sviesto, išlydyto

Sūrio masei

apie 150g minkšto rikotos sūrio

apie 100g natūralaus jogurto (arba kefyro)

2 lapeliai želatinos (suminkštintos šaltame vandenyje)

apie 50g cukraus pudros

maždaug 1/2 citrinos sultys

1/2 šaukštelio vanilės pastos

8 -10 didelių vyšnių be kauliukų, supjaustytų į maždaug 4 dalis

Papuošimui:

Keletas vyšnių

lengvas desertas su uogomis

Nedidelį pailgą indą (lėkštę, dubenėlį, mažą medinę pjaustymo lentutę ar kt. su lygiu dugnu), kurioje telpa du konditeriniai žiedai, išklojame pergamentiniu popieriumi. Ant popieriaus statome žiedus. Šį indą su žiedais bus patogu laikyti šaldytuve:)

Sausainius virtuviniu kombainu sutrupiname iki trupinukų, sumaišome su lydytu sviestu ir išklojame kiekvienos žiedo formos dugną, gerai suspausdami masę, kad gautųsi tvirtas pagrindas, ir kad neliktų plyšių, per kuriuos vėliau ištekės sūrio masė. Statome į šaldytuvą (arba kamerą) kad sustingtų.

Išmirkintą želatiną „nugręžiam” ir puodelyje užpilam maždaug 2 šaukštais karšto vandens. Paliekame, kad želatina ištirptų.

Per tą laiką sumaišome rikota sūrį su jogurtu, įmaišome vanilę, cukrų, citrinos sultis. Paragaujame, ar netrūksta saldumo arba rūgštumo. Pabaigoje įmaišome ištirpusią ir kiek atvėsintą želatiną. Kai masė pradeda pamažu stingti, įmaišome pjaustytas vyšnias ir iškart išliejame masę į žiedus, užpildydami iki pat viršaus. Dedame į šaldytuvą (arba trumpam – į kamerą, ir po to į šaldytuvą).

Kai masė sustingsta, prieš pateikiant, aštriu peiliu atskiriame visą deserto perimetrą per visą aukštį iki pat pagrindo palei žiedo kraštelius, ir perkeliam pyragaitį į serviravimo lėkštę. Puošiame vyšniomis.

saldytas surio desertas su uogom

Komentarų apie "Rikotos sūrio desertas su vyšniomis": 2

  1. Daiva:

    Sveikinu, Nidut!
    Man labai graži Jūsų šeimyninė laimė. Tegul ji tęsiasi!:)
    Šilčiausi linkėjimai abiems!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *