Tai buvo lietinga vis dar astronominės vasaros diena. Tokia, kai stukteli suvokimas, jog per anksti prasidėjęs ruduo pasiliks ilgam, ir tokių šlapių dienų bus daugiau ir daugiau… 

Bet tam, kad atsikratytum melancholijos, kartais reikia visai nedaug – tik užsukti į jaukią erdvę su kvepiančia kava, vitrinose spindinčiomis gražiomis pakuotėmis, ir kokybiškais ingredientais, įkvepiančiais naujiems eksperimentams virtuvėje.  

Aš jums jau rašiau apie mano ne per seniausiai atrastą Riešutų sodą ir kažkokį neįtikėtiną riešutų pasaulį, iš kurio, užsukus,  nesinori išeiti:) Ir nors Benedikto turgus, kuriame įsikūrusi ši stilinga vieta, nėra mano kasdieniame maršrute, į sodą pariešutauti traukia atvykti specialiai. Ir jūs juk mane žinote – dėl kokybiško ingrediento aš nepatingėsiu nuvairuoti net kelis kvartalus į šoną:) 

Tai va kai aš pamačiau tuos klodus ne tik riešutų, bet ir aukščiausios kokybės džiovintų vaisių, čia pat vietoje iš presų kapsinčias riešutų tyres, kremus ir mišinius, be jokių bereikalingų cukrų, be jokios chemijos gaminamus maistingus riešutų užkandžius, galvoje jau turėjau bent dešimt receptų, ką norėsiu su tais riešutais nuveikti:) 

Dar neseniai sauja migdolų virto šalta ispaniška migdolų sriuba, dar vadinama „baltuoju gaspačio“, o štai maišelį pekanų (karijų riešutų) paverčiau burnoje tirpstančiais sausainėliais… Pasakyti, kad jie skanūs, tai turbūt reikštų nepasakyti nieko:) Jie nuodėmingi, jie įtraukiantys, jie gundantys, juos paprasta supakuoti, nusinešti į darbą ar mokyklą, ir jie tinkami dovanoti… 

Žinau, kad dar ne laikas ruoštis Kalėdoms, bet kai jau joms ruošitės, prisiminkite šį receptą:) 

Smarkiai riešutiniai sausainiai, kurie tinka bet kokiu sezonu
Sviestinė riešutų masė lemia, kad sausainiai tiesiog tirpsta burnoje…
Riešutinius sausainius galima kepti iš graikinių arba karijų (pekanų) riešutų
Tokie sausainėliai labai tinka dovanoti
Print Recipe
Riešutiniai sausainiai
Burnoje tirpstantys labai riešutiniai sausainėliai su kava pagardintu riešutiniu "kremu". Nepamainomi prie kavos puodelio ar kaip saldi dovana 🙂
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, riešutai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 16 min
Pasyvus laikas 1 val
Porcijos
vnt
Ingredientai
Sausainių tešlai
Kavos ir riešutų kremui
Papuošimui ir kepimui
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, riešutai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 16 min
Pasyvus laikas 1 val
Porcijos
vnt
Ingredientai
Sausainių tešlai
Kavos ir riešutų kremui
Papuošimui ir kepimui
Procesas
  1. Visi ingredientai tešlai turi būti kambario temperatūros. Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite riešutus kartu su miltais, druska ir kepimo milteliais, kol viskas pavirs į vientisą birią masę (apie 60 sek).
  2. Kombaino maišymo inde (galite maišyti ir rankomis!) išsukite sviestą kartu su abiem rūšim cukraus iki baltos purios konsistencijos. Įmuškite kiaušinio trynį ir įmaišykite vanilę, viską labai gerai išsukite. Tada suberkite sausų ingredientų mišinį ir išmaišykite. Šią masę padėkite į šaldytuvą mažiausiai valandai, kad labai gerai sustengtų (tik taip galėsite formuoti sausainėlius).
  3. Per tą laiką pasigaminkite įdarą: elektriniu smulkintuvu susmulkinkite iki vientisos masės riešutus kartu su cukrumi (pernelyg ilgai nesmulkinkite, kad nevirstų riešutų sviestu - pakkas apie 30s). Sumaišykite su likusiais ingredientais ir išsukite iki vientisos pastos. Masę geriausia sudėkite į konditerinį maišelį (taip bus lengviau sausainius pripildyti kremu) ir padėkite į šaldytuvą bent valandai (galite laikyti iki 3 dienų).
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180C, dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Iš kietos sausainių tešlos suformuokite apie 1 šaukštelio tūrio rutuliukus (galite sausainius daryti ir didesnius - apie 1 šaukšto tūrio, tuomet jų kiekis bus perpus mažesnis). Rutuliukus apvoliokite cukraus pudroje, ir išdėliokite ant kepimo skardos, apie 5cm atstumu nuo vienas kito.
  5. Pašaukite į orkaitę ir apkepkite apie 6-8 minutes. Tada išimkite iš orkaitės ir medinio šaukšto kotu įspauskite ertmę kiekvieno sausainio centre. Į tą ertmę įspauskite riešutų kremo, ir ant kiekvieno sausainio uždėkite po riešuto puselę. Pašaukite į orkaitę vėl, ir kepkite dar apie 6-8 minutes, arba kol sausainiai kražiai apskrus. Atvėsinkite skardoje, tada perkelkite į sandarią dėžutę ir laikykite kambario temperatūroje iki savaitės.
Pastabos

Recepto šaltinis - Moje Wypieki

Komentarų apie "Riešutiniai sausainiai": 4

  1. Nida:

    Rita, gal ir galima, net nepagalvojau… Šiaip tai kava čia dėl skonio (ir puikiai tinka, nors labai nedaug jaučiasi), o toks kakavos kiekis neduos skonio tikrai…. Gal pamėginkite daugiau kakavos įdėti, jei jau keisit? Sugadint tikrai nieko nesugadinsit 🙂

  2. Nida:

    Asta, kaip gaila, kad konsistencija nesigavo tokia, kokia turėjo gautis… Šiaip sausainiai tikrai trapūs (kol karšti tai tikrai net neišeina paimti, suyra rankose:)), bet atvėsę jie turėtų kuo puikiausiai sukietėti. Šaldymas yra labai svarbus, ir jei tik turit galimybę, verčiau ilgiau palaikykit šaldytuve nei per trumpai…
    Mėginu paspėlioti priežastis kodėl sausainiai tapo pernelyg trapūs. Gal ingredientų temperatūra nebuvo tinkama? Gal netikslų kiekį miltų įbėrėt?… Minkymo tešlai čia nereikėjo, be to ten ir minkyti būtų sudėtinga su tokiu kiekiu sviesto…
    Tikiuosi kitas kartas bus sėkmingesnis (jei imsitės dar mėginti).

  3. Asta:

    Dekui Jums Nida uz visad nuosatbius receptus. Sausainiai atrodo ir skamba tikrai skaniai. Bet deja man kazkas nepavyko, bet bandysiu dar karta. Sausainiai gavos itin trapus, jog nepavyksta ju paiimt i rankas iskart sutrupa prisilietus. Ar gali buti del to, jog reikejo tesla ilgiau nei valanda pasitingdint, ar gal per ilgai tesla su maisytuvu persukau ir gavos ne tokia standi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.