Nors vienas švenčių maratonas baigėsi, tai nereiškia, kad neateis kitos šventės 🙂 Todėl pristatau jums per Kalėdas išbandytus, labai pasisekusius, labai patikusius ir labai laukiančius progos būti dar iškeptais – riešutinius sausainius su pelėsiniu sūriu. Šie granatų uogomis puošti sausainiai – ne desertas, o įsimintino skonio užkandis, tinkantis prie taurės putojančio vyno arba saldžios trauktinės stikliuko. Būtinai pažaiskite su formelėmis ir prigaminkite žvaigždučių, gėlyčių ir dar kokių įdomesnių formų, nes baltas pelėsinio sūrio kremas labai gražiai išryškins sausainio trajektoriją.

Receptu su manimi pasidalino mano draugė Anne Klainberg, o šis užkandis bus įtrauktas į jos antrąją “Patiekalų su granatais” knygą, kurią ji jau baiginėja.

Riešutiniai sausainiai su pelėsiniu sūriu

1/2 puodelio lazdyno riešutų, susmulkintų (arba pekanų)
3/4 puodelio miltų

Žiupsnelis druskos
Žiupsnelis saldžiosios parikos
4 šaukštai atšaldyto kieto sviesto, supjaustyto į nedidelius gabaliukus
85g Roquefort sūrio arba kito mėlynojo pelėsinio sūrio, susmulkinto
1 šaukštas šalto vandens

Kremui:
Roquefort sūris arba kitas mėlynojo pelėsio sūris, sutrupintas

Kreminis baltasis sūris
Granatų sėklos dekoracijai

1. Riešutus elektriniu smulkintuvu sugrūdame iki miltų. Sudedame į paruoštą nedidelį dubenėlį.

2. Supilame miltus, riešutus, druską, papriką ir virtuviniu kombaoinu “pulsuojame” kol viskas susimaišo. Sudedame sviesto gabalėlius ir pusliojame toliau, kol gaunasi trupiniai. Sudedame sūrį ir dar kurį laiką maišome. Pabaigoje įpilam šaukštą vandens, kad visi ingredienatai susijungtų tarpusavy.

3. Tešlą įsukame į maistinę plėvelę ir kelias valandas atšaldome šaldytuve (geriausia – pernakt)

4. Orkaitę įkaitiname iki 175 C.  Kepimo skardą išklojame pergamentu. 

5. Išimame tešlą iš šaldytuvo ir padaliname į kelias dalis. Imame po vieną ir kočiojame ant miltais pabarstyto paviršiaus (arba tešlą dedame tarp dviejų pergamento lakštų ir tokiu būdu ją kočiojame), kol tešlos storis pasidaro apie 0.5 cm. Sausainių formele išpjauname nedidelius sausainius ir juos dedame į skardą. Kepame apie 15-25 min,, kol sausainiai paruduoja (kepimo laikas priklauso nuo sausainių storumo)

6. Išimame iš orkaitės ir atvėsiname ant grotelių.

7. Sumaišome pelėsinį sūrį su kreminiu. Prieš pat pateikiant ant stalo, konditerinio maišelio pagalba (arba šaukšteliu) uždedame po truputį kreminės masės ant kiekvieno sausainio ir papuošiame granatų sėklomis.

 

Komentarų apie "Riešutiniai sausainiai su pelėsiniu sūriu": 5

  1. Pingback: Krepšeliai su karamelizuotais svogūnais, rozmarinais ir brie sūriu – Nidos receptai

  2. Nida:

    Ačiū Grita!
    Mindaugai, su Naujais ir Tave!! Skanių ir gausių įrašų tavo blog’e ir šiemet!! Dėl pelėsinio sūrio žinosiu 🙂

  3. Mindaugas:

    Nida, su Naujaisiais! 😉

    Labai šaunus receptas, o ypač dėl to, jog labai mėgstu pelėsinį sūrį 🙂

  4. grita:

    labai geras derinys ir manau kad pikantisko skonio nida saunuole visada randi kuo nustebinti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.