Kai vieną dieną sulaukiau skambučio iš LNK žinių tarnybos su prašymu pagaminti ką nors su burokėliais, populiariausia rudens sezono daržove, labai apsidžiaugiau, nes kas jau kas, o burokėlis – viena mėgstamiausių mano daržovių!! Ir jei mūsų mamos ir močiutės burokėlius apribodavo vien tik raudona mišraine arba sriuba, tai mes sugebame iš burokėlių pagaminti viską: nuo užkandžių (burokėlių humusas, keptų burokėlių karpačio su humusu), pagrindinių patiekalų (burokėlių spagetti su ožkos sūriu, burokėlių risotto, raudonųjų ryžių ir burokėlių burgeriai) ir net desertų!! 

Buvau pasiruošusi pasiūlyti du patiekalus, kuriuos gali pasigaminti kiekvienas – tai burokėlių humusą bei burokėlių keksiukus, o žinių tarnyba pasirinko patiekalą tinginiams – humusą:) Tislas iš tiesų buvo parodyti, kad daržovių patiekalai – itin paprasti ir greitai paruošiami. Tad jūsų dėmesiui tai, kas liko už kadro:))

Daugelis turbūt esate girdėję apie red velvet tortus, kuriuose biskvitai maistiniais dažais nudažomi skaisčia raudona spalva, ir kurie ne tik įspūdingai atrodo, bet ir yra be galo skanūs. Tad šie keksiukai – kur kas sveikesnė red velvet versija, nes keksiukams ir raudonai spalvai išgauti naudosite burokėlius!! Negana to, dalį viso grūdo speltų miltų keisite maltais riešutais, todėl šiais kepiniais galėsite papiktnaudžiauti be didelio sąžinės griaužimo!!:) 

Štai koks raudonumas nuo tų burokėlių!:)
Jei norite, keksiukams galite užraityti kremo kepurėles, bet jei nenorite, galite puošti pvz šaltyje džiovintomis uogomis!
Šiems sveikuoliškiems keksiukams dalį miltų pakeisite riešutų (migdolų arba kokosų) miltais
Minkšti, drėgni ir sultingi keksiukai išliks keletą dienų

Red Velvet: Burokėlių keksiukai

12 vnt. 

  • 1 stiklinė (120g) migdolų miltų (arba pakeiskite juos kokosų miltais)
  • 3/4 stiklinės (135g) rudojo cukraus
  • 3/4 stiklinės (105g) viso grūdo speltų miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1 burokėlis (250g) sutarkuotas smulkia tarka
  • 3 kiaušiniai
  • 1/2 stiklinės (125ml) bekvapio alyvuogių aliejaus (arba rapsų aliejaus, arba kokosų aliejaus)
  • 1/2 stiklinės (125ml) kefyro
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Sudėkite visus išvardintus ingredientus į elektrinio kombaino indą ir plakite apie 3 minutes, kol masė gerai susimaišys. Supilstykite masę į 12 popieriniais sijonėliais išdėliotų keksiukų kepimo skardos ertmių, į kiekvieną įpildami maždaug 1/2 stiklinės tešlos. Kepkite apie 28-30 minučių, arba kol įbedę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. Atvėsinkite keksiukus išdėlioję ant grotelių. 

Visiškai atvėsintus keksiukus galite papuošti rikotos sūrio kepurėlėmis:

  • 2 stiklinės rikotos sūrio
  • 2 šaukštai medaus
  • truputis pieno

Rikotą kartu su medumi plakite 1-2 minutes elektriniu mikseriu, kol masė taps minkšta ir vienalytė. Jei matote, kad masė pernelyg tiršta, įmaišykite kelis šaukštus pieno. Sukrėskite kremą į konditerinį maišą ir išspauskite šiek tiek kremo ant kiekvieno keksiuko. Papuoškite šaltyje džiovintomis uogomis. 

Receptas: Donna Hay, Fresh&Light

  1. Nida:

    Valda – žinoma, kad taip!! Tik kepimo laikas ilgės (tikrinkite su mediniu pagaliuku).

  2. Valda:

    Ar galima kepti ne mažus keksiukus o didelį tortą? 🙂 Atrodytų įspūdingai, bet ar pavyktų?

  3. Nida:

    Labai džiaugiuosi, Krsitina! Kremui, matyt, reikia tirštesnės (kietesnės) rikotos. Užsienyje toks rikotos pasirinkimas nemažas – ir kreminė, ir kietesnė, o pas mus tik viena rūšis… Tai gal nelabai tinkama šiam kremui, deja…

  4. Nida:

    Justina, manyčiau kad spalva priklauso ir nuo burokėlų rūšies. Maniškiai tik ką iškepę buvo labai raudoni, bet rytojaus dieną išorinis sluoksnis kiek parudavo (tiesa, vidus išliko raudonas).

  5. Kristina:

    Keksiukai tikrai nuostabūs- purūs ir drėgni! 🙂 Ačiū už receptą!
    Tik kremas gavosi skystokas… Tad juo ir nepuošiau. Užteko aviečių! 😉

  6. Justina:

    Ka tik iskepiau. Keksiukai pateks I geriausiuju sarasa 🙂 Tik jie gavosi rusvi, nors kol kepe, buvo ryskiai roziniai. Kodel??? 🙁 Per mazai burokeliu? Per ilgai kepiau?

  7. Nida:

    Orinta, kiekvienai kulinarinei operacijai paprastai turiu dedikuotą virtuvinę techniką:) Tad būtent pyragų tešlos maišymui naudoju Kitchen Aid.

  8. Orinta:

    Super receptas, bandysim! O koki, jei ne paslaptis, elektrini kombaina naudojate?

  9. Nida:

    Indre, nemėginau, bet nematau priežasčių kodėl negalima! Kiekį turbūt nustatyčiau bandymų būdu:) Startuočiau nuo tokios pat masės kaip cukrus (klevų sirupas sunkesnis, ir mažiau saldus), gal dar kokį pusę šaukšto riešutų miltų įdėčiau, kad subalansuočiau tešlos tirštumą…. O jei saldumo nepakaks, dėkit saldžią kepurę iš rikotos sūrio ir medaus!

  10. Indrė:

    Ar galima cukrų pakeisti klevų sirupu? Jei taip, tai kokiu maždaug kiekiu? Ačiū 🙂

  11. Nida:

    Aiste, sunku pasakyt…. Manau, kad vaikams įdomi būtų raudona spalva, o butokėlius kažin ar pajaustų. Tačiau priklausomai nuo to, ką valgyti pratę tie klasiokai…. Aš gal kepčiau dviejų rūšių ir padaryčiau eksperimentą – kurie skanesni: šie, sveikesni, ar kiti, tradiciniai:)) Aš, kaip neturinti mažų vaikų (jau) ir anūkų (dar) galiu ir suklaidinti….:)

  12. aistė:

    Atrodo nuostabiai! Planuoju šiuos keksiukus kepti sūnaus gimtadieniui į mokyklą. Ar šie keksiukai patiktų vaikams, ar geriau pasirinkti konservatyvesnį keksiukų variantą? 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.