Persiškas vištienos troškinys su ryžiais, lęšiais ir razinomis
Aromatingas ryžių ir lęšių troškinys, pagardintas razinomis ir datulėmis, o ant jų – apskrudusi vištiena. Tai savotiška „plovo” versija iš Persiškos virtuvės. Skaniausia, kai patiekiame su žolelėmis ir česnakais pagardintu graikišku jogurtu.
Porcijos Pasiruošimas
4-6asm 15minučių
Laikas
1valanda
Porcijos Pasiruošimas
4-6asm 15minučių
Laikas
1valanda
Ingredientai
  • 1 viščiukasapie 1,8-2kg (galite pakeisti 8 kulšelėmis)
  • 1šaukštas kuminomalto (plius dar 1 šaukštelis marinavimui)
  • Alyvuogių aliejaus
  • 3šaukštai sviesto
  • 2vnt svogūnųvidutinio dydžio, supjaustyti plonais griežinėliais
  • 2vnt lauro lapų
  • 1žiupsnelis šafrano
  • 2+½ stiklinės ryžiųBasmati
  • 1stiklinė razinųgalite dėti pusę stiklinės razinų ir pusę džiovintų spanguolių
  • 6vnt datuliųbe kauliukų, perpjautų į 4 dalis
  • 4+½ stiklinės vištienos sultinioarba vandens
  • 1+½ stiklinės lęšiųvirtų rudųjų arba žaliųjų (arba ¾ stiklinės nevirtų (išvirkite juos pasūdytame vandenyje))
Procesas
  1. Viščiuką padalinkite dalimis (šlauneles, blauzdeles, sparnelius ir t.t.), odelę palikite. Iš vakaro gerai pasūdykite, pabarstykite 1 šaukšteliu kumino, ir palikite šaldytuve pasimarinuoti.
  2. Didelio (geriausia sunkaus) puodo dangtį apvyniokite gabalėliu marlės arba virtuviniu rankšluosčiu, kraštus pritvirtindami gumele prie puodo dangčio. Audinys sugers kondensatą, kuris susidarys troškinantis, be to neleis tam kondensatui lašėti ant apskrudinto viščiuko ir neleis odelei passidaryti ištežusiai.
  3. Puodą užkaiskite, įpilkite alyvuogių aliejaus, paskirstykite po visą troškintuvo dugną. Dalimis apkepinkite gerai kiekvieną viščiuko gabalėlį iš abiejų pusių, pradėdami nuo tos pusės, kurioje odelė, maždaug po 4 minutes kiekvieną pusę. Išimkite viščiuko gabalėlius iš puodo ir padėkite į šalį. Atsargiai iš puodo išpilkite riebalus.
  4. Uždėkite puodą vėl ant ugnies, sumažinkite ugnį iki vidutinės. Ištirpinkite sviestą. suberkite svogūnus, kuminą, lauro lapus, šafraną ir žiupsnelį druskos. Kepinkite maišant, kol svogūnai taps visiškai minkšti ir permatomi (užtruksite apie 8-15 min).
  5. Padidinkite šiek tiek kaitrą, suberkite į puodą ryžius (neplautus), kelias minutes maišydami pakepinkite, kol ryžiai taps švelniai rusvi. Suberkite razinas ir datules, dar pakepinkite apie minutę. Sudėkite virtus lęšius, supilkite sultinį. Užvirinkite, įberkite nemažai druskos. Paragaukiite – skysčio sūrumas turi būti sūresnis, nei sūriausią sriubą esate kada nors valgę. Sumažinkite kaitrą iki minimumo ir sudėkite į puodą apkepintas viščiuko dalis odele į viršų. Uždenkite puodą ir palikite lėtai troškintis apie 40 min.
  6. Po 40 min išjunkite ugnį ir palikite uždengtame puode troškinį pastovėti dar 10 minučių. Atidenkite, šakute sukedenkite ryžius, ir patiekite iškart su jogurtu, pagardintu žalumynais ir česnakais.
Pastabos

Jogurto padažas: 1 česnako skiltelę sutrinkite grūstuve su žiupsneliu rupios druskos, kol gausite tirštą masę. Dubenėlyje sumaišykite 1+½ stiklinės graikiško jogurto, sutrintą česnako skiltelę, po 2 šaukštus susmulkintų kalendrų ir petražolių, 1 šaukštą susmulkintų šviežių mėtų lapelių, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, viską pagardinkite druska.