Torcetti: saldūs trapūs itališki sausainiai
Trapios “duonos” lazdelės, suraitytos į kitokią formą, kepamos su cukrumi, kol jis karamelizuojasi.
Servings Prep Time
10asm 30min
Cook Time Passive Time
12min 4val
Servings Prep Time
10asm 30min
Cook Time Passive Time
12min 4val
Ingredients
Instructions
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite mieles, miltus, 2 šaukštus cukraus ir žiupsnį druskos. Įpilkite vandenį (jis turi būti šiltas, bet ne karštas!), ir užminkykite minkštą tešlą. Jei matote, kad tešla nesiminko, įpilkite dar truputį vandens, bet nepersistenkite, tešla neturėtų lipti prie rankų. Geriausia šį darbą daryti kombainu, su kablio formos įrankiu. Dubenį su tešla uždenkite virtuviniu rankšluostėliu arba lengvai pridenkite maistine plėvele, ir palikite šiltoje vietoje pakilti bent valandą.
  2. Sviestą (jis turi būti labai minkštas!) išsukite nedideliame dubenėlyje kad būtų minkšta pasta, ir sudėkite į dubenį su pakilusia tešla. Minkykite tešlą toliau (man šį darbą padarė kablio formos įrankis ir kombainas), kol sviestas įsikorporuos į tešlą. Jei matote, kad tešla labai lipni, galite įberti truputį miltų, bet nepadauginkite, antraip torcetti bus kieti. Palikite tešlą pakilti dar kartą, apie 1-2 val.*
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Dvi skardas išklokokite pergamentiniu popieriumi. Šiek tiek pamiltuokite darbastalį ir atplėškite dalį tešlos (pusę arba trečdalį kiekio, tik kad būtų lengviau kočioti). Iš tešlos iškočiokite kvadratą, apie 1 cm storio. Aštriu peiliu supjaustykite tešlą maždaug 1 cm pločio juostelėmis, tas juosteles dar supjaustykite į 1-2cm gababėlius.
  4. Į atskirą lėkštelę įpilkite cukraus. Imkite kiekvieną gabalėlį tešlos, tarp delnų jį švelniai pavoliokite, kad gautųsi nestoras volelis, tada sujunkite kraštus, ir dar patempkite tešlą, šiek tiek pailginkite suformuotą “lašą”. Iš visų pusių pavoliokite cukruje, ir klokite į paruoštą skardą. Kepti reikės pamainomis, kol viena skarda kepa, galite suformuoti kitą skardą sausainėlių. Sausainėlius kepkite 12-15 min., kol cukrus karamelizuosis, ir sausainėliai gražiai apskrus. Palikite skardoje atvėsti, tada sudėkite į sandariai užsidarantį indą.
Recipe Notes

*Antram tešlos pakilimui galite naudoti šaldytuvą, ypač jei kepsite sausainėlius kitą dieną. Įsukite tešlą (jau su sviestu) į maistinę plėvelę ir laikykite per naktį šaldytuve. Jei manote, kad tešlos pernelyg daug ir nenorite iškart kepti tiek daug sausainėlių, šioje stadijoje dalį tešlos galite susukti į maistinę plėvelę ir užšaldyti (iki 6 mėnesių) – kai norėsite kepti, tiesiog beliks atšildyti iki kambario temperatūros ir formuoti sausainėlius. 

Iš šio kiekio gausis nemažai sausainėlių. Tačiau šį tešlos kiekį drąsiai galite dalinti perpus, ir kepti iš pusės normos. 

Recepto šaltinis – Emiko Davies, Tortellini at Midnight