Print Recipe
Sour dough. Raugintos tešlos duona
Kaip namuose išsikepti raugintos tešlos duoną (sour dough)
Course Užkandžiai
Cuisine Lietuvos
Keyword kepiniai
Prep Time 40 min
Cook Time 50 min
Passive Time 10 val
Servings
kepaliukai
Ingredients
Course Užkandžiai
Cuisine Lietuvos
Keyword kepiniai
Prep Time 40 min
Cook Time 50 min
Passive Time 10 val
Servings
kepaliukai
Ingredients
Instructions
  1. Pradėkite darbus likus parai iki duonos kepimo. Išimkite raugą iš šaldytuvo, palaukite apie 1 val, kol jis pasieks kambario temperatūrą. Pasigaminkite įmaišą. Palikite įmaišą kambario temperatūroje, kad jo tūris maždaug padvigubėtų. Ar įmaišas tinkamas, galite patikrinti atlikę plūduriavimo testą: į dubenėlį įpilkite šalto vandens. Paimkite apie 1 šaukštą įmaišo ir įdėkite į vandenį. Jei įmaišas nuskendo, vadinasi jis dar nepasiruošęs. Jie plūduriuoja vandens paviršiuje - galite maišyti duonos tešlą. Testui panaudotą įmaišo gabablėlį kaip galima greičiau ištraukite iš vandens ir įdėkite atgal į indą, kuriame jis kilo.
  2. Kai įmaišas jau paruštas, sumaišykite šaukštu dubenyje (arba kombaino inde) miltus, vandenį ir įmaišą (druskos nedėkite). Palikite pusvalandžiui pastovėti (tai vadinama autolize). Tada suberkite druską ir užminkykite tešlą (galite rankomis arba kombainu, ne trumpiau nei 10 minučių, kol tešla taps labai elastinga, ims nekibti prie rankų). Dubenį su tešla uždenkite rankšluostėliu ir palikite apie 4-6 valandas pakilti (šis procesas vadinamas fermentacija)
  3. Kol tešla fermentuojasi, kas valandą, maždaug 3-4 kartus, rekomenduojama užlankstyti duonos tešlą: paimkite iš vieno krašto tešlos gabalėlį ir jį keldami į viršų, užtempkite ant likusios tešlos, link vidurio. Tada tą patį padarykite iš dar 3 dubens pusių. Po paskutinio lankstymo duoną palikite valandai pailsėti. Tuomet tešla turėtų būti pakilusi apie 50%.
  4. Po fermentacijos išverskite tešlą ant pamiltuoto stalviršio. Tešlą padalinkite į dvi lgias dalis, dviems kepaliukams. Suformuokite iš tešlos stačiakampį. Pirštais suimkite du priešingus tešlos kraštus ir užlenkite juos į vidų. Tai padarykite su priešingos krypties kraštais. Paimkite tešlą ir apverskite tą taip, kad siūlė t. y. visi sulenkti kraštai, būtų apačioje. Užbaikite formavimą: abiem rankomis suėmę kepalo viršų lengvais judesiais tempkite tešlą link savo kūno, kad kepaliukas tvirtėtų.
  5. Suformuotą kepaliuką dėkite į rankšluosčiu įklotą ir gausiai miltais apibarstytą indą siūlėta puse į viršų (arba į specialų duonai kildinti skirtą dubenį). Uždenkite dubenį su tešla rankšluosčiu ir laikykite šaldytuve pernakt – nuo 12 iki 16 val. Kitą dieną ištraukite indą iš šaldytuvo ir palaukite, kol tešla pasieks kambario temperatūrą atidengę.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki aukščiausios įmanomos temperatūros (geriausiai 250-260 laipsnių). Kepimui jums reikės indo, kuris atsparus aukštai temperatūrai ir pakankamai sandarus, kad sulaikytų drėgmę puodo viduje (pavyzdžiui, ketaus arba emaliuotas troškinimo puodas, molinis puodas su dangčiu, stiklinis puodas ir kt). Puodą, kuriame kepsite, kaitinkite orkaitėje tuščią ir uždengtą, kai orkaitė pasieks reikiamą temperatūrą, puodą tame karštyje palaikykite apie 15-20 min.
  7. Dubenį su iškilusiu kepaliuku apverskite ant kepimo popieriaus, paviršių įpjaukite peiliuku. Išimkite įkaitusį puodą iš orkaitės ir atsargiai (jis labai karštas!!) atidenkite, paėmę už pergamentinio popieriaus kraštų, įleiskite duoną į puodo vidų, ir iškart uždengę dančiu pašaukite į karštą orkaitę.
  8. Pirmąsias 20-30 min. duoną kepkite uždengtą, tuo metu ji iškils, susiformuos traški pluta. Tam geriausia bent 260-250 laipsnių temperatūra. Vėliau temperatūrą sumažinkite iki 235-220 laipsnių, nudenkite dangtį ir dar kepkite apie 20-30 min, kol duonos pluta įgaus norimo laipsnio apskrudimą.
  9. Iškepusią duoną išimkite iš puodo, atvėsinkite bent valandą ant grotelių, tik tada pjaustykite. Ši duona puikiai tinkama šaldyti - šaldykite atvėsusią ir šviežią. Kitą dieną duona skaniausia paskrudinta skrudintuve.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.