Print Recipe
Šokolado ir skrudintų žemės riešutų kremo tortas su morengu
Paprastas tarsi pyragas, įspūdingas tarsi tortas, subalansuotų tekstūrų ir skonių tortas: šokoladinis biskvitas, juodųjų serbentų uogienė, skrudintų žemės riešutų kremas ir traškus morengas.
Patiekalas Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis tortai
Paruošimo laikas 30 min
Cook Time 2 val
Porcijų skaičius
Ingredientai
Šokoladiniam biskvitui
Žemės riešutų kremui
Morengui
Pertepimui ir papuošimui
Patiekalas Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis tortai
Paruošimo laikas 30 min
Cook Time 2 val
Porcijų skaičius
Ingredientai
Šokoladiniam biskvitui
Žemės riešutų kremui
Morengui
Pertepimui ir papuošimui
Instrukcijos
  1. Visi torto ingredientai turi būti kambario temperatūros! Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Kepimo forms su atsegamais kraštais (apie 22-23cm diametro) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Dubenyje lengvai šluotele suplakite kiaušinį, suberkite cukrų, vanilę, aliejų ir kefyrą. Labai lengvai sumaišykite šluotele (plakti nereikia!). Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, sodą, kepimo miltelius ir druską, ir šį mišinį persijokite tiesiai į pirmąjį, su kiaušinių plakiniu. Mentele lengvai sumaišykite, tik kad susijungtų ingredientai, neplakite! Dalimis pilkite karštą, šviežiai užplikytą kavą, ir sumaišykite, kol ji įsikorporuos į masę. Supilkite į paruoštą formą ir kepkite orkaitės viduryje apie 35-40 min. Iškepusį šokoladinį biskvitą (patikrinkite mediniu pagaliuku - jis turi būti sausas!) išimkite iš orkaitės ir palikite formoje, ant grotelių, atvėsti. Atvėsusį išimkite iš kepimo formos, perkelkite ant serviravimo padėklo, dantytu peiliu nupjaukite ploną viršutinį sluoksnį, tik kad sulygintumėte torto paviršių.
  3. Kai iš orkaitės išimsite apatinį sluoksnį, temperatūrą sumažinkite iki 150C. Kepimo skardoje ištieskite dar vieną pergamentinio popieriaus lakštą ir ant jo pieštuku nubraižykite apskritimą, maždaug 2cm mažesnio diametro nei jūsų pyrago kepimo forma. Šio prireiks morengui.
  4. Babaigiant kepti šokoladiniam pagrindui, pradėkite ruošti morengo sluoksnį: švariame virtuvinio kombaino inde iki putų suplakite kiaušinio baltymus kartu su žiupsniu druskos. Po šaukštą dėkite cukraus, ir toliau intensyviai plakite, kol įdėtas cukrus visiškai ištirps, tik tada dėkite kitą šaukštą. Nesibaiminkite, baltymų tikrai neperplaksite, tad leiskite po kiekvieno šaukšto baltymams plaktis mažiausiai minutę-dvi. Kai visas cukrus jau bus subertas, nesustojant plakti, įberkite pusę šaukštelio krakmolo ir pusę šaukštelio citrinų sulčių. Dar paplakite minutę ir išjunkite kombainą. Baltymai turi būti itin standūs, balti ir žvilgantys.
  5. Gautą baltymų masę mentele sukrėskite į skardą su nupieštu apskritimu, paskirstykite baltymus taip, kad jie būtų sulig apskritimo linijomis (baltymai kepant plėsis į šonus, tad viršutinis dydis bus toks, kokio jums reikės). Pašaukite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 150C. Praėjus 5 min., orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 120C (orkaitės durelių neatidarinėkite), ir toliau palikite kepti morengą apie valandą- 70 min. Morengas turi būti sausas, baltas, standus, o viduje - minkštas ir tąsus. Kai baigsite kepti (džiovinti), praverkite orkaitės dureles ir leiskitie taip morengui pamažu atvėsti. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite morengą.
  6. Pasiruoškite kremą: mikserio inde (arba dubenyje, naudojant patogią silikono mentelę) švelniai maišykite mascarpone kartu su cukraus pudra ir migdolų ekstraktu (taip pat jei naudojate, įpilkite ir brendžio arba romo), kol masė taps minkšta ir puri (užtruksite apie 2 minutes). Sudėkite riešutų sviestą ir maišykite dar kelias minutes, kol viskas gerai susimaišys. Pabaigoje suberkite sūdytus riešutus, ir švelniai sumaišykite.
  7. Šokoladinį torto pagrindą ištepkite juodųjų serbentų džemu. Ant viršaus dėkite riešutų kremą, išlyginkite paviršių. Ant kremo uždėkite morengą. Pabarstykite kakava bei sūdytais riešutais. Laikykite tortą šaldytuve, kad kremas sutvirtėtų.
Pastabos

Sainte Lucie - jei dar nesate atradę šio brand'o, labai rekomenduoju. Paprastai Lietuvoje geri dalykai, skirti konditerijai, parduodami tik profesionalams skirtose pakuotėse. Tačiau Sainte Lucie savo asortimente turi pačios aukščiausios kokybės esencijų, konditerinių dažų, tortų papuošimų ir kitų ingredierntų, skirtų namų kepėjams, tokiems kaip aš ir jūs:)

Recepto šaltinis - Moje Wypieki

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.