Print Recipe
Ponios Smetonienės Napoleonas
Sviestinės tešlos sluoksnių tortas, perteptas saikingai saldžiu kremu ir rūgščiu spanguolių pagardu. Kultinis šventiškas kepinys. Tortas gana didelis, standartiniam dydžiui pakaktų ⅔ kiekio produktų.
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, tortai
Porcijos
porc
Ingredientai
Torto lakštams
Kremui ir pertepimui
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, tortai
Porcijos
porc
Ingredientai
Torto lakštams
Kremui ir pertepimui
Procesas
  1. Dubenėlyje sumaišykite grietinę su kiaušiniais ir druska. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su sutarkuotu arba nedideliais gabalėliais supjaustytu šaltu sviestu. Ištrinkite (mikseriu arba rankomis. tačiau užvis geriausia - sukapokite peiliu), kol gausite šlapio smėlio konsistenciją. Supilkite grietinės mišinį ir greitai užminkykite tešlą. Tešlą padalinkite į 8 dalis, suformuokite rutuliukus, įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kelias kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite į kuo plonesnį lakštą. To lakšto dydis turėtų būti apie 1-2cm didesnis, nei jūsų būsimo torto forma. Ta torto forma gali būti didelės lėkštės dydžio, jos prireiks apipjaustant kiekvieną torto lakštą. Tortas taip pat gali būti ir kvadratinis, tuomet reikės kokios nors kvadrato formos, pagal kurią formuosite iškeptus lakštus. Subadykite iškočiotą tešlos lakštą šakute ir perkelkite ant kepimo skardos. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 min., arba kol tas lakštas gražiai paruduos. Ištraukus iš orkaitės kuo skubiau apipjaukite lakštą iki norimos formos, likusius kraštelius atidėkite į šalį, jų prireiks tortui puošti. Nesijaudinkite, jei pjaunant lakštas suskilo - pertepant kremu tie suskilimai nesimatys. Atvėskinkite iškeptus lakštus pilnai. Kol kepa vienas lakštas, kočiokite kitą, taip iškepkite visus 8 torto lakštus. Surinkę visus nupjautus kraštelius sudėkite į skardą ir galite juos dar pakepinti, kad įgautų tamsesnę spalvą - taip tortas atrodys gražesnis.
  3. Pasigaminkite kremą: Puode užkaiskite pieną su cukrumi, neleisdami pienui užvirti, tik maišykite kad ištirptų cukrus ir pienas sušiltų. Kitame puode ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir gerai išsukite. Pamažu šiltą pieną pilkite į sviesto ir miltų mišinšį ir nuolat maišykite, geriausia šluotele, kad masė gautųsi vienalytė, be trupinėlių. Jei matote, kad kremas labai tirštas ir neprimena tirštos grietinės konsistencijos, įpilkite dar truputį pieno. Tačiau kremas turi išlikti gana tirštas, bet tolygus, tepamas. Šiek tiek atvėsinkite, tada įmaišykite kiaušinio trynius. Kuo geriau išsukite.
  4. Tokiu dar ne visai atvėsusiu kremu sutepkite torto lakštus. Kas trečią lakštą tepkite spanguolių uogiene (gausite 2 spanguolių sluoksnius). Sutepę visus torto lakštus, gerai ištepkite kremu torto viršų ir šonus, paslėdami visus nelygumus. Tada sutrupinkite atpjautus keptų lakštų gabalėlius ir šiais trupiniais aplipdykite pyrago viršų bei šonus. Padėkite šaltai, kad visi skoniai susigertų, susidraugautų, bent jau nakčiai, bet galite laikyti ir kelias dienas, nuo to Napoleonas taps tik skanesnis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *