Keptos menkių nugarėlės ant kreminio žirnelių patalo
Šventiškai atrodantis, bet itin paprastai paruošiamas patiekalas: keptuvėje skrudintos menkių nugarėlės ir kreminis žirnelių garnyras
Porcijos Pasiruošimas
6porc 30min
Laikas Pasyvus laikas
30min 20min
Porcijos Pasiruošimas
6porc 30min
Laikas Pasyvus laikas
30min 20min
Ingredientai
Procesas
  1. Menkės gabalėlius nusausinkite, iš abiejų pusių pabarstykite grūstomis garstyčiomis ir palikite pasimarinuoti apie 20 min (arba iki 2 val).
  2. Nedideliame puode storesniu dugnu ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite 400g žirnelių, įpilkite 200ml vandens, pasūdykite ir užvirę sumažinkite ugnį, palikite troškintis apie 15-20 min.
  3. Likusius 100g žirnelių išvirkite gerai pasūdytame vandenyje apie 5 minutes, nusunkite, suberkite į blenderį, ten pat supilkite grietinėlę ir sutrinkite viską iki vientisos piurė. Šią piurė supilkite į virtus žirnelius su svogūnais, ir laikykite šiltai (tik neužvirinkite, galite nebent pakaitinti ant nedidelės ugnies, kad patiekiant būtų šiltas).
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite menkės gabalėlius, pabarstykite druska ir pipirais, ir apkepinkite žuvį iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir bus iškepusi (apie 5-6 min).*
  5. Į pašildytas lėkštes sudėkite žirnelius kartu su padažu, ant viršaus dėkite menkės gabalėlius. Papuoškite žalumynais ir patiekite iškart.
Pastabos

*aš turėjau vieną nedidelę cukiniją, kurią reikėjo sunaudoti, todėl supjausčiau ją juostelėmis, ir iškepus žuviai, žuvies gabalėlius išėmiau į lėkštelę, o keptuvėje, kurioje kepė žuvis, padidinusi kaitrą apkepinau pusę minutės cukinijų „makaronus”, kuriuos pagardinau keliais grūdeliais druskos. 

Patiekdama lėkštėje pirmiausia klojau sluoksnį cukinijų, ant viršaus – žirnelių masę, o ant jų – keptą žuvį, puošiau žirnelių daigais. 

Recepto šaltinis – Fish, Recipes from the sea