Print Recipe
Grilyje kepti ėrienos šonkauliai
Jei norite padaryti įspūdį savo svečiams - patiekite jiems grilyje keptų ėrienos šonkauliukų. Juos nesudėtinga išpjauti ir patiems, tačiau dar lengviau nusipirkti jau paruoštų ir išpjaustytų:) Česnakinis žolelių marinatas tiks ir kitiems grilio patiekalams, o kepant susidarys traški žolelių plutelė, kuri suteiks nuostabų skonį mėsai.
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis ėriena/aviena
Pasiruošimas 20 min
Laikas 20 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Marinatui
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis ėriena/aviena
Pasiruošimas 20 min
Laikas 20 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Marinatui
Procesas
  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus. Turėtumėte gauti tirštą prieskonių pastą.
  2. Šia prieskonių pasta ištepkite kiekvieną ėrienos gabalėlį, labiausiai koncentruokitės padengiant viršutinę mėsingąją dalį ir šonus. Sudėkite ėrieną į didelį indą ir uždenkite maistine plėvele. Palikite pasimarinuoti šaldytuve bent keletą valandų (idealu - jei paliksite visai nakčiai).
  3. Prieš kepant mėsą, ištraukite ją iš šaldytuvo ir palikite, kad sušiltų iki kambario temperatūros (bent 30 min).
  4. Įkurkite Big Green Egg (ar kitą kamado tipo grilį). Įdėkite špižines groteles, palaukite kol grilio temperatūra pasieks 230-235C. Klokite ėrienos šonkaulių kepsnius ant karštų grotelių mėsinga puse į apačią ir kepkite apie 5 minutes, arba kol susidarys žalėsių plutelė. Ši apskrudusi plutelė užtikrins, kad toliau kepant mėsa išliks sultinga viduje. Kepant ir lašant riebalams ant karštų žarijų, gali atidarant dangtį pliūptelti ugnis, tad būkite atsargūs! Be to, patariu turėti po ranka purkštuvą su vandeniu, jei reiktų įsismaginusią ugnį truputį pagesinti.
  5. Sumažinkite temperatūrą iki 220-210C. Apverskite ėrieną kita puse (ta, kurioje kaulai) ir kepkite toliau, apie 12-14 minučių, arba tol, kol temperatūra kepsnio viduje pasieks apie 48C* Nuimkite kepsnius nuo grotelių ir sudėję į indą uždenkite aliuminio folija. Palikite pastovėti ir "baigti kepti" apie 5-7 minutes.
  6. Aštriu peiliu supjaustykite ėrienos šonkaulių kepsnius porcijomis, po 2 šonkaulius kiekvienam gabalėliui (taip kepsniai bus sultingesni ir gražiau atrodys lėkštėje)**. Pašlakstykite sultimis, kurios išsiskyrė mėsai stovint uždengus aliuminio folija, ir patiekite iškart.
Pastabos

*kepsnys baigs kepti kol laikysite jį uždengtą aliuminio folijoje, tad temperatūra mėsos viduje pakils dar 2-3 laipsniais. 

Štai orientacinės mėsos temperatūros skirtingo iškepimo kepsniui:

Rare 46°C
Medium-Rare 50°C
Medium 55°C
Medium-Well 60°C
Well-done 65°C

**Jei kartais prapjovę matote, kad kepsniai iškepė nepakankamai, uždėkite dar kelioms minutėms ant karštų grotelių ir pabaikite kepti. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *