Print Recipe
Fokačia - grilio vakarėlio žvaigždė
Nereikia jokių specialių įgūdžių, kad pagamintumėt fokačia! Jos forma gali būti tokia, kokia gausis, šiai duonai prireiks pačių paprasčiausių ingredientų, o iškepta gerai įkaitintame kamado tipo grilyje ji taps pačiu geidžiamiausiu vakarėlio užkandžiu!
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis kepiniai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 30 min
Pasyvus laikas 1,5 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Klasikinės fokačios tešlai
Priedai (pasirinktinai)
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis kepiniai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 30 min
Pasyvus laikas 1,5 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Klasikinės fokačios tešlai
Priedai (pasirinktinai)
Procesas
  1. Visus birius ingredientus sumaišykite: miltus, druską, cukrų ir mieles. Padarykite viduryje mišinio griovelį ir supilkite alyvuogių aliejų bei vandenį. Rankomis arba kombainu užminkykite minkštą elastingą tešlą (kombainu minkykite ne trumpiau nei 5 minutes, rankomis gali prireikti ir ilgiau). Suformuokite iš tešlos rutulį, išteplkite aliejumi ir palikite šiltoje vietoje uždengę dubenį rankšluostėliu, kad tešlos tūris padvigubėtų (užtruksite apie 30-60 minučių)
  2. Įkaitinkite Big Green Egg (arba kitokį kamado tipo grilį)*. Įdėkite konvEGGtorių, paprastas groteles bei picos akmenį. Nustatykite grilio temperatūrą 220-2230C.
  3. Sumaigykite pakilusią tešlą ir rankomis arba kočėlu suformuokite (ištampydami tešlą į kraštus) stačiakampio formos paplotį (forma nėra labai svarbi, fokačia gali būti ir apvali ar bet kokios formos, kokia jums gausis. Kuo kreivesnė, tuo gražiau ir autentiškiau 🙂 Labiau svarbu padaryti paplotį tokio dydžio, kokio dydžio jūsų picos akmuo. Jei jis mažas, gali prireikti kepti du papločius, vieną po kito). Perkelkite taip suformuotą paplotį ant pergamentinio popieriaus lakšto** (jei kepsite orkaitėje - perkelkite iškart į popieriumi išklotą skardą). Pirštų galiukais padarykite nedideles įdubas visame fokačios plote. Jei naudojate kokį nors duonos priedą (įdarą), dabar laikas jį uždėti (pabarsyti). Gausiai pašlakstykite visą paviršių alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska. Palikite tešlą šiltoje vietoje pakilti antrą kartą (prireiks apie 15-20 min)
  4. Perkelkite pakilusią fokačia tešlą ant įkaitusio picos akmens (patogiausia tai padaryti naudojant specialią ližę), ir kepkite apie 20-25 minutes, arba kol gražiai pagels,krašteliai apskrus.
Pastabos

*šią fokačią galima kepti ir orkaitėje, 200C temperatūroje, truputį aliejumi pateptu pergamentiniu popieriumi išklotoje skardoje. 

**nors šią duoną galima kepti dedant ją tiesiai ant picos kepimo akmens, man patinka po apačia pakloti kepimo popieriaus lakštą, tokiu būdu neišsitepa akmuo, jei nubėga koks lašas aliejaus ar nukrenta gabalėlis įdaro:) 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.