Bandelės su cinamonu iš tešlos su raugu
Sour dough nebūtinai yra tik duonos kepimas. Panaidokite duonos raugą šiom minkštom ir kvapniom bandelėm pasigaminti.
Servings Prep Time
12vnt 2val
Passive Time
10val
Servings Prep Time
12vnt 2val
Passive Time
10val
Ingredients
Įmaišui
Tešlai
Įdarui
Patepimui
Instructions
  1. Iš vakaro (pvz. penktadienio vakare, jei planuojat bandeles kepti šeštadienį) paruoškite įmaišą: sumaišykite po 75g raugo, kvietinių miltų ir vandens. Uždenkite indą su šiuo mišiniu taip, kad liktų nedidelis plyšelis orui, ir palikite per naktį suputoti kokioje nors šiltesnėje namų vietoje (geriausia jei taip sumaišytas įmaišas pastovėtų bent 10 valandų).
  2. Dideliame dubenyje (arba kombaino inde) sumaišykite miltus su cukrumi ir druska, tada sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir sumaišykite, kad masė primintų drėgnus truipinius. Supilkite įmaišą, įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, ir užminkykite tešlą. Jei tai darote kombainu, minkykite apie 2-4 minutes, tada palikite 15 min tešlą pastovėti. Tada vėl minkykite kombainu (arba rankomis) apie 2-4 minutes, ir uždengę dubenį palikite pastovėti apie 2,5 valandas, kol tešla paaugs.
  3. Išimkite tešlą ant miltais pabarstyto darbastalio, sumaigykite, suplokštinkite, sulankstykite, tada vėl suplokštinkite ir vėl sulankstykite. Galiausiai suplokštinkite taip, kad tešla įgautų stačiakampio formą ir kočiokite tešlą, kol ji bus maždaug 0,5cm plonumo per visą jos plotą. Geriausia, jei kočiodami vis leisite tešlai pailsėti, nepertempsite jos kočiojant. Vieną tešlos kraštinę (trumpesnę) prilipdykite prie darbastalio, patį kraštelį paspausdami smiliumi ir patempdami sulig stalviršiu. Taip bus lengviau vynioti ritinį.
  4. Įdarui skirtus ingredientus išsukite iki vientisos tirštos masės, primenančios pastą. Padenkite šia mase tolygiai visą tešlos paviršių.
  5. Pradėdami nuo to tešlos krašto, kuris yra priešingoje pusėje nuo to, prilipdyto prie darbastalio, pradėkite tešlą vynioti, stengdamiesi vyniojant kuo tampriau prispausti kiekvieną sluoksnį per visą ritinio ilgį. Vyniokit kol visa tešla susivynios iki pat prilipdyti kraštelio. Tą kraštelį nulipdykite nuo stalviršio ir užvyniokite ant tešlos ritinio, stengdamiesi, kad jis priliptų ir neleistų kepant išsivynioti. Ritinį supjaustykite į 12 lygių dalių (maždaug 2 vyriškų pirštų storumo riekelėmis), ir jas sudėkite į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi (aš sudėjau į dvi skardas, bet būtų tilpę ir į vieną). Uždenkite virtuviniu rankšluostėliu ir palikite pakilti dar mažiausiai 2 valandas, arba kol bandelių tūris padidės maždaug dvigubai.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Virdulyje užvirinkite vandenį, į bekaistančią orkaitę, į pačią jos apačią įdėkite gilią papildomą kepimo skardą – į ją vėliau reikės įpilti verdančio vandens kad sukurtumėm garus kepant.
  7. Sumaišykite kiaušinio trynį su pienu ir šiuo mišiniu patepkite kiekvienos bandelės viršų. Pašaukite bandeles į įkaitusią orkaitę, ir iškart į apačioje esančią skardą įpilkite apie 0,75-1l verdančio vandens. Iškart uždarykite dureles ir kepkite bandeles apie 15 min., arba kol jos gražiai paruduos. Jei pageidaujate, iškeptas dar šiltas bandeles galite padengti glajumi (sumaišykite cukraus pudrą su citrinų sultimis).
Recipe Notes

Recepto šaltinis – @firehousebread