Šįkart noriu jus pakviesti į Provansą:) Žinau, kad kai už lango žvilga sniegas arba taškosi purvina pliurza, toks pakvietimas neturi šansų būti atmestas:) Jei nėra galimybių tuoj pat  šokti į lėktuvą ir po keleto valandų nusileisti Prancūzijos pietuose, Provanso dvasią galima susikurti bent jau lėkštėje, nors ir šį vakarą. Šalia to – butelis gero Prancūziško vyno, ir jūs – Rojuje:)

Ratatouille. Juokingas pavadinimas, ar ne?:) Kaip paprastai būna, kuo mandresnis pavadinimas, tuo paprastesnis patiekalas! Tad jei esate daržovių fanas ir spalvos jūsų gyvenime užima ne paskutinę vietą, rekomenduoju šį patiekalą įsirašyti į „budinčiųjų” kategoriją: koks sezonas bebūtų, kokios daržovės būtų po ranka, kokie svečiai beapsireikštų, jūsų laukia garantuota kulinarinė sėkmė!

Yra ilgas sąrašas receptų kaip pasigaminti ratatoulle: vieni siūlo daržoves troškinti šviežių pomidorų sultyse, kiti – pakepintas marinuoti, treti rekomenduoja suskirstyti daržoves į keletą grupių ir šias grupes troškinti atskiruose puoduose, vėliau viską sumaišant… Bet aš jums siūlau patį paprasčiausią būdą – paskrudinti daržovių rinkinį orkaitėje. Gera naujiena tiems, kurie nemėgsta valandų valandas stovėti virtuvėje smulkinant paprikas, braukiant ašarą nuo ryškaus svogūnų aromato ar bandant susitvarkyti su baklažanu… Jūsų dėmesiui – dar vienas patiekalas iš „greitukų”kolekcijos 🙂

4 žmonėms vakarienei:

1 pankolis (nieko baisaus, jei neturite)

1 baklažanas

2 vidutinio dydžio cukinijos

3 saldžiosios paprikos – viena geltona, viena oranžinė (arba žalia) ir viena raudona

10 – 12 vyšninių pomidorų arba 4-5 prinokę paprastieji pomidorai (geriausia – jaučio širdys, nes ši rūšis turi mažiau sulčių)

4-5 maži raudonieji svogūnai

3-4 nedideli geltonieji svogūnai

5-6 česnako skiltelės, nuluptos, nesupjaustytos

4 šviežio rozmarino šakelės

šviežio peletrūno (jei neturit, naudokit džiovintų Provanso žolelių mišinį)

Šviežiai grūsti juodieji pipirai, druska, cukrus

Alyvuogių aliejaus

Įkaitinam orkaitę iki 200C. Kol ji įkais, patiekalas bus paruoštas kepimui: keramikinį arba stiklinį indą, tinkamą kepimui, pašlakstome aliejumi. Supjaustome didelėm skiltelėm pankolį, juostelėmis supjaustome paprikas, svogūnus padalinam į keturias dalis, maždaug centimetro storio juostelėmis supjaustome cukinijas, kąsnio didumo gabalėliais supjaustome baklažaną. Visa tai sudedam į indą, sumaišom tarpusavy, kad daržovės pasiskirstytų. Į tarpus sukaišiojam česnako skilteles ir rozmarino šakeles, pabarstome peletrūnu arba Provanso žolelių mišiniu, grūstais pipirais, druska, šaukšteliu cukraus, pašlakstome aliejumi. Pašauname į orkaitę, į viršutinę jos dalį. Kepame 10 minučių, tada išimame, išmaišome daržoves ir dedame atgal kepti. Po 15-20 minučių daržovės turėtų būti gražiai apskrudę, tinkamos pateikti į stalą.

Galima pateikti su mėsos kepsneliais (aš mėgstu su pakepinta vištienos krūtinėle) arba tiesiog su traškančios baltos duonos gabalėliu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *