Tiems, kurie keliavo po Aziją, nereikia pasakoti ką tame regione reiškia žodis “ramen”! Man kartais atrodydavo, kad “ramen” yra žodžio “maistas” sinonimas:) Nes, pavyzdžiui, vietose, kuriose draudžiama bet ką valgyti, užuot parašius “no food” rašoma “no ramen”!:) 

Iš tiesų ramen – tai soti aromatinga mėsiška sriuba su makaronais. Ar ta sriuba japoniška, ar kiniška, kažin ar kas šiandien tikrai žino… Panašu, kad kažkada tai buvo kinų maistas, kurį prieš gerą šimtmetį “pasiskolinę” japonai ne tik to maisto “negrąžino”, bet ir visam pasauliui įrodė, kad tai jų, ir tik jų:) 

Sočią ramen sriubą tiekiančios užeigėlės – ypač populiarios ne tik P. Korėjoje ar Japonijoje, bet ir Londone, Niujorke ar Berlyne. Kur gi nebus, jei tokiame klimate šis maistas – ir sotus, ir skanus, ir šildantis… Skiriasi tik priedai, kuriuos paprastai lankytojams leidžiama pasirinkti: makaronai, riebesnė ar liesesnė kiauliena, aštrus kimči, virtas kiaušinis… Egzistuoja net savotiškas etiketas, kaip ramen sriuba valgoma: čia reikia visokius gėdos jausmus pasidėti į šalį, ir kuo garsiau siurbti makaronus, besitaškant į visas puses:) Ramen tiekiančiuose restoranuose paprastai svečiams pasiūlomi celofaniniai vienkartiniai dideli seilinukai, labiau panašūs į prijuostes, kad valgant neapsitaškytų. Taip pat ilgaplaukėms merginoms labai praverčia ant stalo stovintis indelis su plaukų gumytėmis:) Jei jos ims palaidais plaukais makaluotis virš dubens su karšta sriuba, tai nė nepajus kai visi plaukai susimerks į sultinį… 

Užtai svarbiausias ramen sriubos elementas – savaime suprantama, sultinys. Tai jį gaminant sugaištama ilgiausiai. Ne tiek sugaištama, kiek įjungiamas puodas ir paliekama ilgam. Nei ten prie puodo stovėt, nei ugnį rankomis kūrent… Tiesiog sultinys turi virti ilgai. Bet juk ir vištienos sultinys greitai neišverda, tiesa?:)

Geriausia ramen sultinį virti iš žinot ko? Ogi kai gaminsite pekino anties salotas (kurias jūs tikrai gaminsite artimiausių švenčių proga, nes jos yra tiesiog superinės:))) tai kai nuimsite nuo kaulų mėsą, tų kaulų neišmeskite, o, pvz, užšaldykite, ir panaudokite ramen suliniui!! Beliks tik įmesti kokį vištos kaklelį, porą sparnelių, ir sultinukas gausis pasakiškas! Galite sultinį virti vien iš vištienos, o galite įdėti dar ir kiaulienos šonkaulių. Žodžiu, sultinys turi būti “stiprus” ir aromatingas. 

Na, o su priedais tai nėra sudėtinga, nes Santa Maria jau pradėjo prekiauti ramen makaronais (ieškokite didžiųjų prekybcentrių egzotikos skyriuose), sojos padažo ir sezamų aliejaus jūs tikriausiai ir taip spintelėje turite, kaip ir kiaušinių šaldytuve… O jei užsimanysite aštresnio skonio, būtinai išmėginkite ir pasigaminkite korėjietišką kimči – fermentuotas traškias aštrias daržoves, be kurių neapsieina nei vienas korėjiečių valgis. Kimči receptu pasidalinau savo naujoje knygoje “Žuvis pasaulio virtuvėse”, ir knygoje gaminau jį iš lietuviškų kaliaropių. Tačiau pastarąjį kartą pasigaminau kimči iš moliūgų, ir jis buvo dar skanesnis!! O šiuo metu ant palangės fermentuojasi ilgųjų ridikų kimči… Sako, kad fermentuojantis susidarančios bakterijos labai naudingos mūsų virškinimo sistemai. Gal dėl to korėjiečiai tokie sveiki ir ilgaamžiai?:)

Ramen... ir skanu, ir sotu, ir aromatinga, ir gražu:)
Ramen… ir skanu, ir sotu, ir aromatinga, ir gražu:)
Man labai patinka ramen pagardinti kimči... Šis - lietuviškų moliūgų
Man labai patinka ramen pagardinti kimči… Šis – lietuviškų moliūgų
Ramen
Porcijos 6
Soti ir aromatinga sriuba su makaronais, virtu kiaušiniu ir kiauliena
Komentuoti
Spausdinti
Gaminimo laikas
3 hr
Gaminimo laikas
3 hr
Sultiniui
  1. apie 800g kiaulienos mentės arba sprandinės
  2. Druskos, pipirų
  3. 1 šaukštas aliejaus
  4. Apie 1/2 kg vištienos sparnelių, kaklelių
  5. Apie 1/2 kg kiaulienos šonkaulių
  6. 1 didelė morka
  7. 1 didelis (nenuluptas) svogūnas
  8. 4-5 česnako skiltelės
  9. 4-5 cm imbiero šaknies
  10. 2-3 žvaigždniai anyžiai
  11. 6 šaukštai sojos padažo
  12. 1 šaukštas rudojo cukraus
  13. 4 šaukštai sakės (nieko tokio, jei neturite..)
Patiekimui
  1. 3 kiaušiniai
  2. 1 pakelis ramen makaronų
  3. Šviežių svogūno laiškų
  4. Kimči
  5. Sezamų aliejaus, čili aliejaus
  6. Japoniškų aitrių pipirų mišinio togarashi*
Geriausia sultinį išsivirti iš vakaro
  1. Kiaulieną pasūdykite, pabarstykite pipirais. Jei naudojate sprandinę, ją susukite į ritinėlį ir suriškite maistiniu siūlu, kad verdant išliktų apvalios formos, o pjaustant netrupėtų. Palikite kelias valandas pasimarinuoti. Tada nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir iš visų pusių apkepinkite keptuvėje, įkaitintame aliejuje.
  2. Į didelį puodą sudėkite vištieną ir kiaulienos šonkaulius, įpilkite apie 2.5 litro vandens, užvirinkite. Užvirus nugriebkite putas, tada sudėkite apkepintą kiaulieną, morką, pusiau perpjautą nenuluptą svogūną, česnakus, imbierą, suberkite anyžius, supilkite sojos padažą, cukrų ir sakę. Užvirinkite ir virkite apie 2.5-3 valandas, kol dalis skysčio nugaruos, mėsa taps labai minkšta.
  3. Išgriebkite kiaulieną iš sultinio, ją atvėsinkite (galite įsukti į maistinę plėvelę, kad būtų apvalios formos, ir pjaustant gautųsi gražūs lugūs griežnėliai. Atvėsusią mėsą bus lengviau pjaustyti, ji netrupės). Sultinį perkoškite per smulkų sietelį, daržoves išmeskite.
Patiekimas
  1. Kiašinius sudėkite į mažą puodelį, užpilkite šaltu vandeniu. Užvirkite ir virinkite 7 minutes. Tada atvėsinkite po šaltu vandeniu, nulupkite ir perpjaukite pusiau.
  2. Išvirkite ramen makaronus, kaip nurodyta ant pakelio, tada perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
  3. Plonomis juostelėmis supjaustykite kiaulieną (nesvarbu, jei ji šalta).
  4. Užkaitinkite iki virimo sultinį, paragaukite ar netrūksta druskos.
  5. Į dubenėlius sudėkite makaronus, kitame šone - padalinkite kiaulienos juosteles, tada supilkite karštą sultinį taip, kad vos siektų makaronus. Ant viršaus dėkite kiaušinio puselę, pabarstykite svogūno laiškais, pašlakstykite sezamų aliejumi, čili aliejumi ir patiekdami pabarstykite japoniškais pipirais togarashi.
  6. Valgykite siurbdami ir čepsėdami:)
Pastabos
  1. *Togarashi - tai tipiškas keleto japoniškų pipirų mišinys, būna aitresnis ir mažiau aitrus. Dažnai naudojamas gaminant sušius, ir pagardinant kitus japoniškus patiekalus. Visuomet barstomas ant jau pagaminti maisto, prieš pat valgymą (bet ne verdant).
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Cukinija:

    Išbandyta – moliūgų kimči labai geras. Ačiū, Nida, kad dalinatės puikiais receptais. Gražių artėjančių švenčių!

  2. Nida:

    Moliūgų kimči dariau visiškai identiškai. Tik moliūgai nepaleido tiek vandens, apibarstyti druska. Manau, kad kitą porciją darydama palaikysiu su druska per naktį… O visa kitka taip pat

  3. Cukinija:

    Pavarčiau naują knygą, labai graži, tiesiog prašosi į kalėdinių norų sąrašą 🙂 Ir kaliaropių kimči receptą mačiau, tik va klausimas, ar moliūgų kimči gaminamas taip pat ar yra kokių niuansų, kad pavyktų tikrai skaniai. Matyt, teks laukti, kol galėsite pasidalinti receptu bloge 🙂

  4. Nida:

    Miela cukinija, kol kas kimči receptu negaliu dalintis, nes jis atspausdintas naujoje knygoje… Ech, tos taisyklės ir įsipareigojimai… Pavartykite mano naują knygą “Žuvis pasaulio virtuvėse” – ten rasite dar keletą idėjų moliūgams sunaudoti:)

  5. Cukinija:

    Išbandžiau sultinį, gavosi puikus – aromatingas, sodraus skonio.
    Gal bloge pasidalinsite ir kimči receptu? Esu didelė moliūgų gerbėja ir moliūgų kimči skamba laaabai skaniai 🙂

  6. Nida:

    Agne – kimči, manau, galima daryti iš visko:) Baltieji ridikai pasiteisino kuo puikiausiai (bet iš jų kimči daro ir korėjiečiai, tai nieko aš čia naujo neišradau), mano kitas bandymas bus iš ropių! Juk jos kietos ir gana sultingos. Jei išėjo iš moliūgo (ir buvo super kimči!! Saldžiai rūgščiai aštrus), tai nežinau daržovės, kuri netiktų:) O dėl tachini puiki mintis!! Beje, pastebėjau, kad Bon Daddy tas sultinys tirštas ir neskaidrus… Dabar viskas aišku:) Bus išbandyta! Ačiū:)

  7. Agne:

    Puikus receptas! Ypatingai moliugu kimchi suintrigavo, nes visa laika darydavau tik su nappa kopustu. Net nesove i galva jog ir kitos darzoves tinka- reikes bandyt!
    O as beje atradau ramen recepta a la ‘bone daddies’. Dedasi i sultini dar tahini- netiketas bet nuostabus priedas.

  8. Nida:

    Lina, labai geras klausimas! Dažniausiai neluptą svogūną į sultinį dedu tada, kai reikia sodresnės spalvos. O ramen jos tikrai reikia!! Ir skonio lukštas priduoda, o jau apie spalvą visi žinom iš margučių dažymo 🙂

  9. lina:

    Aciu uz recepta Nida, bandysiu.
    O svoguna nelupta todel , kad skonis issilaikytu geriau?
    Nes as i plova cesnaka visa dedu nelupta. Svoguno nebandziau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.