Aš neišlaikiau, neišlaukiau kol prasidės rabarbarų sezonas… Kai atsidariusi šaldiklį užtikau ten maišelį užšaldytų rabarbarų dar iš praeito sezono, nusprendžiau, kad mano sezonas prasidės kiek anksčiau, su pernykščiais rabarbarais:) 

Šiaip tai aš turiu prisipažint, kad man tas uogų (ir vaisių) šaldymas yra gana keistas procesas. Kiek džiaugsmo man būna vasarą pakuoti juos į maišelius, trinti tyres, klijuoti etiketes, ir dėti į šaldiklį! Ir kaip retai paskui, žiemą, aš turiu progų visa tai suvartoti… Tortai ar pyragai būna kepami gana retai, į trasą visą šaltą sezoną dažniau eina džemai ir uogienės, o kai susigriebiu, kad šaldiklis vis dar kaupinas praėjusių metų derliaus, būna jau beišauštantis šviežių uogų metas… Tada karštligiškai imu traukti tas šaldytas gėrybes ir darau viską, kad tik jas sunaudočiau, kad nejausčiau gėdos už tokią prastą savo pačios šaldiklio reikalų organizaciją…:) 

Tai va ir šįkart taip buvo – laikiau tuos rabarbarus užkasusi braškėmis, mėlynėmis, serbentais ir net slyvomis, vis laukiau “to gerojo momento” kažkam ypatingam pasigaminti… Tai va tas momentas ir atėjo:)

Apie pyragą pasakysiu tik tiek: wow koks jis geras, koks pilnas prieskonių, o tie juodieji pipirai, kuriais gardinamas rabarbarų įdaras, jaučiasi labai švelniai, bet tai tik dar vienas įrodymas, jog pipirai yra prieskonių karaliai ir jiems vieta visur, net ir desertuose!:)

Ypatingai skani šio pyrago avižinė “kepurė” – byrės valgant, bet norėsis surinkti kiekvieną trupinėlį iš lėkštės, nes jis užvis skaniausias:) 

Šis rabarbarų pyragas išsiskiria savo ypatingu įdaru ir traškiais trupiniais
Avižinių dribsnių trupiniai labai gerai papildo minkštą pagrindą ir aromatingą rabarbarų įdarą
Print Recipe
Rabarbarų pyragas su juodaisiais pipirais
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis rabarbarai
Porcijos
Ingredientai
Tešlai
Rabarbarų įdarui
Avižų trupiniams
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis rabarbarai
Porcijos
Ingredientai
Tešlai
Rabarbarų įdarui
Avižų trupiniams
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pergamentiniu popieriumi išklokite 21x21cm kvadratinę kepimo skardelę
  2. Sviestą ištirpinkite mažame puode ir kaitinkite ant nedidelės ugnies apie 4 minutes, arba kol jis taps raudonmedžio spalvos, pakvips riešutais. Nukelkite nuo ugnies ir trumpai atvėsinkite.
  3. Dideliame dubenyje arba kombaino inde gerai ištrinkite kiaušinius su cukrumi, kol masė tams balkšva. Supilkite atvėsintą tirpintą sviestą, tarkuotą apelsino (arba citrinos) žievelę ir migdolų miltus. Sumaišykite. Pabaigoje įmaišykite miltus kartu su kepimo milteliais ir druska, ir išmaišę supilkite į paruoštą kepimo formą.
  4. Pasigaminkite rabarbarų įdarą: sumaišykite dubenyje visus igredientus. Šį mišinį sudėkite ant paruoštos tešlos, lengvai paspausdami rabarbarus, kad įsispaustų į pagrindą.
  5. Pasigaminkite viršutinį sluoksnį: sumaišykite avižinius dribsnius su cukrumi, miltais ir druska. Paskiausia sudėkite sviesto gabaliukus. Apvoliokite šiuos sviesto gabaliukus dribsnių mišiniu, o tada greitai pirštų galiukais sumaigykit masę, kad sviestas ir avižiniai dribsniai susimaišytų, taptų tarsi stambūs trupiniai. Šią masę suberkite ant rabarbarų sluoksnio.
  6. Kepkite 35-40 min., arba kol viršus gražiai pagels, o patikrinę mediniu pagaliuku jį ištrauksite sausą.
Pastabos

Recepto šaltinis - Julia Busuttil Nishimura, A year of simple family food

  1. Nida:

    Super, Lina!! Manau tų rabarbarų jei ne turguje, tai kokiuose soduose ar daržuose reikia ieškoti:)) Žmonės kai kurie pjauna ir į kompostą meta, nes kiek ten tų rabarbarų besuvartosi…. 🙂 Bet faina, kad radot!!! Ir kad pyragas patiko:)

  2. Lina:

    Niu va, PAGALIAU gavau Šiauliuose pirkti rabarbarų. Deficitas 🙂 Pyragas man puikiai pavyko ir buvo tobulai skanus, ypač šiltas ir su ledais. Ačiū už receptą. Nida, jūs buvote teisi siūlydama būtinai išbandyti rabarbarus – jų rūgštumas labai tiko subalansuoti pyrago plius ledų saldumą.

  3. Nida:

    Realiai tai rabarbarus visada obuoliais galima keisti (ir atvirkščiai) kepinuose… Bet kažkaip nedrįsau siūlyti pavasarį, kai obuoliai tokie jau besibaigiantys, o kaip tik rabarbarų sezonas švinta (mačiau jau turguj parduoda, bet gal atvežtiniai). Pabandykit su rabarbarais, tai dar paprasčiau nei obuoliai:) Bet obuolius tikrai galit dėt, jei tik dar turit:)

  4. Anonimas:

    Supratau 🙂 Dar nesu rabarbarų čiupinėjus… Bet pyrago pagrindo ir viršaus receptas labai patiko. Galvojau apie obuolius… Bet matyt teks išbandyt naujoves. Beje, ačiū už kukurūzų pyragą ir vienos keptuvės troškinius su vištiena 🙂

  5. Nida:

    Juste, neabejoju kad tuoj prireiks receptų, nes rabarbarai pasirodys ant prekystalių jau greitai:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.