Kol neiškepsiu visų rabarbarų pyragų, tol nenurimsiu! Toks turbūt būtų šio pavasario (kuris jau vakar baigėsi, deja) mano moto:) 

Šių metų pavasaris buvo man keistas. Ne toks, kaip visi iki tol buvę pavasariai. Gal todėl ir blogo įrašai tokie padriki, nesistemingi. Jei anksčiau man patikdavo keliauti, dirbti šimtą darbų vienu metu, kirsti laiko juostas ir žemynus, ir vos numigus valandą kitą jau būti darbingai, tai dabar man geriausia, kai gyvenimas teka nusistovėjusiu ritmu. Man patinka planuotis darbus, patinka juos atilikti neskubant, patinka į svečius kviesti draugus ir juos vaišinti, patinka vartyti kulinarinius visų medijų puslapius, ieškant įkvėpimo ir naujų receptų, patinka valandas leisti virtuvėje, o paskui sėdint ir visus įspūdžius aprašant savo bloge. Tačiau pastaruoju metu jaučiuosi taip, tarsi kiekvieną minutę sau mielai veiklai turiu tiesiogine to žodžio prasme pavogti nuo rūpesčių ir darbų, nuo darbinių kelionių bei miego… Bet gal vasarai atėjus viskas susidėlios į vietas, ir vėl ims tekėti gražia, tolygia vaga. 

Na, o kol dar lysvėse žaliuoja rabarbarai, ir prieš prasidedant braškių sezonui, siūlau jums dar vieną rabarbarų pyragą. Greičiausiai šiemet jau paskutinį:) Čia receptas tiems, kurie mėgsta šiek tiek sudėtingesnius kepinius (nors šis tikrai nesudėtingas, tik atrodo sofistikuotai). Su švelniu naminiu prancūzišku creme patisserie, su imbierais ir cinamonais, rūgščiais rabarbarais ir saldžiais trapios riešutinės tešlos trupiniais.

Tešlą pasigaminti galite iš vakaro. Taip pat iš vakaro galite pasigaminti creme patisserie – jį dar šiltą uždenkite maistine plėvele taip, kad plėvelė liestų visą kremo paviršių (taip kremas viršuje nesudžius, nesusidarys plutelė). Ryte beliks tik išsikepti. Pyrago porcija gana didelė, tad tiks besiruošiant į kokį pikniką!:)

Rabarbarų pyragas su trapiais imbieriniais trupiniais ir švelniu kremu
Vanilinis kremas puikiai subalansuoja rūgščių rabarbarų skonį
Sr gali būti kas nors geresnio nei gabalėlis naminio pyrago su kavos puodeliu?

Rabarbarų pyragas su imbieriniais trupiniais ir kremu

Trapiai tešlai:

  • 2,5 stiklinės miltų (naudojau speltų)
  • 0,5 stiklinės sumaltų riešutų (lazdynų, graikiškų arba pekanų)
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 220 g sviesto, labai šalto, supjaustyto kubeliais
  • 1 stiklinė rudojo cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1 šaukštelis imbiero miltelių

Kremui (creme patisserie): 

  • 600 ml pieno
  • 6 kiaušinių tryniai
  • 100 g cukraus 
  • 1 šaukštelis vanilės pastos (jei neturite, galite dėti 50g cukraus ir 50g vanilinio cukraus)
  • 40 g miltų
  • 40 g krakmolo

Rabarbarų įdarui:

  • 600 g rabarbarų, supaustytų 1 cm gabalėliais 
  • 3 šaukštai krakmolo
  • 3 šaukštai rudojo cukraus
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1 šaukštelis imbiero miltelių

Užsiminkykite pyrago tešlą: sudėkite visus ingredientus į elektrinio kombaino indą ir kapokite kol tešla ims panašėti į riebius trupinius. Nemaišykite pernelyg ilgai, kad sviestas neimtų tirpti. Suformuokite iš tešlos pailgą „dešrą” ir įsukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Laikykite mažiausiai valandą, bet geriausia – per naktį.

Kol tešla šąla, pasiruoškite kremą: Į puodą supilkite 450 ml pieno ir jį užkaiskite. Tuo tarpu likusį 150ml pieno sumaišykite su tryniais, cukrumi, vanile, miltais ir krakmolu, ir mikseriu gerai suplakite, kad neliktų jokio grūdelio. Kai puode užkaistas pienas jau beveik užvirs, supilkite šį plakinį į puodą, nuolat maišydami šluotele, sumažinkite kaitrą, ir pakaitinkite kol kremas ims tirštėti. Maišykite nuolatos, kad kaistant nesusidarytų gumuliukai. Atidėkite į šalį ir uždengę maistine plėvele taip, kad plėvelė visiškai liestų visą kremo paviršių, leiskite kremui atvėsti. 

Kai jau būsite pasirengę kepti pyragą, pasiruoškite rabarbarų įdarą: visus ingredientus sumaišykite dubenyje. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo skardą (24×34 cm) išklokite pergamentiniu popieriumi. Pusę trapios tešlos supjaustykite plonomis riekelėmis ir tomis riekelėmis išklokite visą paruoštos skardos dugną. Pirštas paspauskite tešlos riekelių kraštelius taip kad visas dugnas tolygiai pasidengtų tešlos sluoksniu. Jei turite laiko, įkiškite tešlą su visa skarda į šaldytuvą apie 15-30 min. Kepkite šį pagrindą apie 15-20 minučių, kol truputį patamsės. 

Išimkite skardą su apkeptu pagrindu iš orkaitės, ant pagrindo paskirstykite rabarbarų įdarą, o ant jo – creme patisserie. Liuksią trapią tešlą sutarkuokite stambia tarka ir šiais trupiniais pabarstykite visą paviršių. 

Kepkite apie 40 minučių. Visiškai atvėsinkite prieš prapjaudami. Pabarstykite cukraus pudra. 

Recepto šaltinis – Moje wypieki. 

 

  1. Nida:

    Agne, labai ačiū, kad pasidalinot įspūdžiais. Bravo, kad keičiat dalykus tais, kuriuos turite – jūs esat geriausias pavyzdys kaip reikia elgtis vrituvėje.

  2. Agne:

    Labai skanus pyragas, kiek netikėtas imbiero skonis – nerimavau, kad bus per stiprus, tačiau viskas pavyko puikiai. Kadangi neturėjau reikiamų riešutų, pakeitimui keliavo migdolai. Vienintelis apgailestavimas, kad iškepęs kremas nebuvo nė perpus tiek geltonas, kiek Nidos nuotraukoje :)) Reikės užsišaldyti rabarbarų, kad būtų galima pakartoti rudenį, kai kepiniai su cinamonu ir imbieru atlieka sielos šildymo funkciją.

  3. Giedrė:

    Ačiū, Nida, už šį receptą. Tokio tobulo pyrago dar nesu valgiusi. Pralenkė net braunį su varške.

  4. Nida:

    Jurga, braškės tiks tikrai ne prasčiau. Aš tai dar gailiuosi braškes į kepinius dėt:) Pirma jų atsivalgysiu šviežių, o tada jau atidarysiu kepinių fabrikėlį:)

  5. Jurga:

    Aš kėsinuosi su braškėmis iškepti 😐 Mat nemėgstu rabarbarų, nors tu ką!

  6. Nida:

    Asta, matyt neaiškiai surašiau – atsiprašau. Reikia dėti iš viso 100g cukraus. Jei turite vanilės pastos – dėkite tą cukrų plius vanilės padažą. Jei neturite, dėkite 50g cukraus ir 50g vanilinio cukraus. Skanaus:)

  7. Asta:

    Labai viliojantis, reiks susikaupti ir iškepti , kol rabarbarai dar galiojantys 🙂
    Norėčiau tik pasitikslinti dėl cukraus kreme: ar vietoj šaukštelio vanilės pastos reikėtų dėti dar papildomai 50g+50g cukraus ir vanilinio cukraus, t.y. 100g+50g+50g=200g, ar tiesiog recepte esantį 100g cukraus pakeisti 50g paprasto+50g vanilinio?

  8. Anonimas:

    Labai viliojantis, reiks susikaupti ir iškepti , kol rabarbarai dar galiojantys 🙂
    Norėčiau tik pasitikslinti dėl cukraus kreme: ar vietoj šaukštelio vanilės pastos reikėtų dėti dar papildomai 50g+50g cukraus ir vanilinio cukraus, t.y. 100g+50g+50g=200g, ar tiesiog recepte esantį 100g cukraus pakeisti 50g paprasto+50g vanilinio?

  9. Jurga:

    is milteliu neskanus! ne taip jau sunku namini pasigamint 👩‍🍳

  10. Nida:

    Aha:) Beje, čia galima ir pirktą vanilinį pudingą naudoti (pvz lenkišką budyn), tą kur milteliais parduodamas. Bet man skanesnis naminis:) Apskritai aš jį vieną galiu laižyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *