Koks nuostabus dabar metas, tiesa? Negana, kad kas rytą pažadina paukščių koncertas, kad kasdien prasiskleidžia vis kito medžio žiedai, kad pievos ir laukymės nusėtos pienėmis, neužmirštuolėmis ir jau besistiebiančiomis pakalnutėmis, tai jau ir prekystaliai kupini šviežutėlių salotų, šparagų, ir net šiltnamiuose ūkininkų užaugintų agurkų! Akys nori visko, nežinia ką griebti pirmą – traškias rūgštynes, jaunus špinatus, dar vieną pundą šparagų ar visą glėbį raudonskruosčių ridikų?…

Pagaliau išaušo ir rabarbarų sezonas! Laukiau jo šiemet nežmoniškai, nes jau nuo žiemos buvau atsidėjusi vieno pyrago receptą, kuriam tereikėjo tik vieno trūkstamo šviežio ingrediento – rabarbarų! Pyragas iš sveikuolių serijos, su labai mažu kiekiu riebalų (alyvuogių aliejaus), graikišku jogurtu, labai nedaug cukraus, be glitimo, užtai su kokosų drožlėmis bei grikių miltais. Pyragą gardinau liofilizuotomis avietėmis – jų tikrai rasite visuose prekybos centruose arba sveiko maisto parduotuvėse , tikrai labai kokybiškas kvapnus priedas kepiniams. Tai tas pyragas, kuriam nei įrangos, nei plakimo nereikia: tiesiog sumaišai visus ingredientus ir pašauni į orkaitę. Pats tas, kai saulė žeme ritinėjasi!

Man taip jauku, kai namuose yra šviežiai kepto, dar šilto pyrago…
Rabarbarai – patys ankstyviausi pavasariniai pyragų ingredientai
Šis kepinys tiks savo kūno linijomis besirūpinantiems sveikuoliams:)
Kas gali būti geresnio nei gabalėlis šviežio pyrago su rytinės kavos puodeliu?…

Rabarbarų keksas su avietėmis ir kokosais, be glitimo

  • 200g rabarbarų, perpjautų pusiau išilgai, tada supjaustytų maždaug 5cm ilgio gabalėliais
  • 1 šaukštas klevų sirupo
  • 2/3 stiklnės (120g) rudojo cukraus
  • 1 stiklinė (80g) kokoso drožlių
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 2 kiaušiniai
  • 1 stiklinė (280g) natūralaus graikiško jogurto
  • 1/2 stiklinės (125ml) švelnaus skonio alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • 1 stiklinė (25g) liofilizuotų (džiovintų šaltyje) aviečių (nebūtina, jei neturite)
  • 1 stiklinė (160g) grikių miltų
  • 1 šaukštas nutarkuotos apelsino žievelės

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Pailgą kekusui kepti skirtą formą (20x10cm)  ištepkite trupučiu riebalų ir išklokite pergamentiniu popieriumi. 

Sudėkite supjaustytus rabarbarus į dubenėlį, užpilkite klevų sirupu ir suberkite pusę kiekio cukraus. Išmaišykite ir atidėkite į šalį, kol ruošite tešlą. 

Dubenyje sumaišykite visus likusius produktus: kokosų drožles, kepimo miltelius, kiaušinius, jogurtą, aliejų, vanilę, grikių miltus, avietes ir apelsino žievelę, suberkite likusį cukrų ir viską išsukite. Į tešlą sudėkite pusę kiekio rabarbarų ir išmaišykite. Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo indą, ir ant viršaus išdėliokite likusius rabarbarus, švelniai įspausdami juos į pyrago tešlą, paviršių apšlakstykite sultimis, kurios išsiskyrė iš rabarbarų. 

Kepkite 1 val 25 minutes, arba kol keksas iškeps, o įkišę medinį pagaliuką ištrauksite jį sausą. Šiek tiek atvėsinkite ant darbastalio, prieš išimdami pyragą iš kepimo formos. 

Patiekite šiltą arba atvėsusį, su ledais arba plakta grietinėle, arba vieną, su popiečio arbatėle. 

Recepto šaltinis – Donna Hay. 

Komentarų apie "Rabarbarų keksas su avietėmis ir kokosais, be glitimo": 2

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *