Aš žinau, kad pavadinimas skamba gremėzdiškai ir keistai. Tačiau niekaip nesugalvoju kaip tinkamai jį užrašyti. Nes tas “desertas” – tai ne šiaip koks nors bet koks rabarbarų ir braškių gardėsis, o labai konkretus: cobbler. Na o pyragėliai scones apskritai neverčiami ir turėtų būti patvirtinti kaip naudotinas lietuvių kalbos žodis, kaip ir kiti tradiciniai kitų šalių patiekalų pavadinimai. Tad nepykit, padariau tokią makalynę žodžių, kad net pačiai baisu skaityti. Na o tai ką daryti, gal jūs kokių patarimų turite?…

O dabar prie reikalo:) Jei tik dar turite rabarbarų (o aš, žinokit, jų net užsišaldžiau bijodama, kad per savo keliones nespėsiu koja kojon su sezonu ir neiškepsiu visų desertų, kuriuos suplanavau iš anksto), tai tikrai būtinai privalote pasigaminti šį paprastą, tačiau neįprastą desertą. Rabarbarai su braškėmis apskritai yra tobulai derantys du sezoniniai ingredientai: ir ne vien spalva, rūgštumu, bet ir skoniu. Dažnai rabarbarų ir braškių įdarais gardinamos galettes, arba trapios tešlos pyragai… Tačiau jei norite kažkokios visiškai kitokios, nustebinančios prezentacijos, iškepkite štai tokį “pyragą”:) Užtruksite turbūt trumpiau nei įkais jūsų orkaitė, o po pusvalandžio jau mėgausitės šiltu saldėsiu su kaušeliu ledų, plaktos grietinėlės arba graikiško jogurto. 

Jei šio deserto liks rytojui, pašildykite jį trumpai orkaitėje – taip scones vėl taps švieži ir minkšti, o braškių ir rabarbarų įdaras – šiltas ir maloniai tirštas. Beje, nepamirškite iškepę kiekvieną scone patepti medumi ir pabarstyti susmulkintais pistacijų riešutais. Ne tik dėl grožio, bet ir dėl dar vienos malonios skonio natos. 

Braškių ir rabarbarų cobbler su minkštais scones

Rabarbarų ir braškių desertas (cobbler) su pyragėliais (scones)

  • 400g rabarbarų, supjaustytų 3-4cm gabalėliais
  • 400g braškių (jei didelės – perpjaukit pusiau arba ketvirčiais)
  • 2 šaukšteliai krakmolo
  • 3-5 šaukštai rudojo cukraus (galite dėti ir daugiau, jei mėgstate saldžiai)
  • 1-2 šaukštai citrinos sulčių

Scones:

  • 225g (1,5 stiklinės) miltų plius šiek tiek pabarstymui stalviršio
  • 2 ir 1/4 šaukštelio kepimo mitelių
  • 3/4 šaukštelio druskos
  • 3 šaukštai cukraus
  • 50g šalto sviesto, supjaustyto gabalėliais
  • 120ml pieno plius truputis patepimui 

Patiekimui:

  • 1 šaukštas medaus sumaišyto su 1 šaukšteliu karšto vandens 
  • 2-3 šaukšteliai susmulkintų pistacijų riešutų
  • Plaktos grietinėlės, ledų arba graikiško jogurto

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. 

Užminkykite scones tešlą: į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir pirštų galais (arba virtuviniu kombainu) trinkite tarp pirštų masę, kol ji taps riebiais trupiniais (netrinkite pernelyg ilgai, kad sviestas nesuminkštėtų). Supilkite pieną ir užminkykite minkštą tešlą (neperminkykite, nesvarbu jei ingredientai nepilnai susiminkys). 

Tešlą padėkite ant miltais pabarstyto darbastalio ir iškočiokite maždaug 2,5cm storio plokštumą. Imkite apvalų metalinį žiedą skirtą tešlai išspausti arba siaurą stiklinę, gerai pamiltuokite kraštus, ir išspauskite apvalius rutuliukus. Tsšlos likučius vis suminkykite, padarykite vėl gabalėlį skirtą išspausti rutuliukui, kol taip suformuosite visą tešlos kiekį.

Kepimo inde (apie 2l talpos) sumaišykite rabarbarus, braškes, krakmolą, cukrų ir citrinos sultis. Ant viršaus sudėliokite scones. Kiekvieno pyragėlio viršų patepkite pienu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 min. Išimkite, leiskite kelias minutes pravėsti, tada patepkite kiekvieną scone medumi ir pabarstykite pistacijų riešutais. Patiekite su ledais, arba plakta grietinėle, arba jogurtu.

Recepto šaltinis – žurnalas Delicious. 

Komentarų apie "Rabarbarų ir braškių desertas (cobbler) su pyragėliais (scones)": 2

  1. Nida:

    Gintare, labai nedaug sušlampa, nes su krakmolu ta masė tokia skysta nebūna. Tik scones, aišku patartina tą pačią dieną suvalgyti, anatraip rytojaus dieną jie jau neskanūs….

  2. Gintarė:

    Ar apačioj bandelės nepasidaro nuo vaisių košė ar šlapios?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.