Ar yra koks nors būdas palėtinti laiką, bent jau vasaros sezono metu? Nes tokie klodai uogų, sunokstančių tuo pat metu, tiesiog varo į neviltį, nes neįmanoma iškepti visų pyragų, kokius noriu iškepti su saldžiu derliumi. Gerai, kad yra šaldiklis – mat tokiems kepiniams kaip šis puikiai tiks ir šaldytos uogos kada nors rudeniop, kai jau saulės ir šiluma bus likusi tik mieluose prisiminimuose…. 

Jei paklaustumėt mano vyro, jis greičiausiai nubalsuotų už šį pyragą kaip už šių metų geriausią kepinį (savaime suprantama, metai dar nepasibaigė, tad šansų dar yra nustebinti ir jį kuo nors dar skanesniu:)). Bet turiu prisipažint, kad ir man būtent šis atrodo kaip labiausiai subalansuotas mano skoniui: minkštas keksas, sultingos varškės sluoksnis ir tarsi mozaikos štrichas pažertas sluoksnis juodųjų serbentų. 

Nedvejokite, išbandykite kol dar yra serbentų (beje, vietoj jų galite naudoti mėlynes arba šilauoges), arba užsišaldykite uogų ir išsisaugokite šį receptą ateičiai. Tikrai nenusivilsite. 

Juodųjų serbentų pyragas – nesudėtingas ir nežmoniškai skanus kepinys
Pyragą galite kepti ir su šaldytomis uogomis
Print Recipe
Pyragas su varške ir juodaisiais serbentais
Nuostabus minkštas saldžiarūgštis pyragas su juodaisiais serbentais ir vanilinės varškės sluoksniu
Valgis Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktinis žodis serbentai
Paruošimo laikas 20 min
Gaminimo laikas 45 min
Porcijų skaičius
assm
Ingredientai
Varškės ir serbentų sluoksniui
Valgis Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktinis žodis serbentai
Paruošimo laikas 20 min
Gaminimo laikas 45 min
Porcijų skaičius
assm
Ingredientai
Varškės ir serbentų sluoksniui
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Didesnę kepimo formą (apie 25cm diametro) išklokite kepimo popieriumi (tik dugną).
  2. Sviestą ištrinkite kartu su cukrumi iki balkšvos vientisos masės. Po vieną muškite kiaušinį ir plakite, kol gerai susimaišys. Sudėkite vanilę, graikišką jogurtą, ir dar gerai suplakite. Atskirame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Sudėkite šį mišinį į suplaktą masę ir švelniai sumaišykite (tik kol susijungs ingredientai, neplakite!) Šią tešlą supilkite į kepimo skardą.
  3. Varškę sumaišykite su cukrumi, kiaušinio tryniu ir vanile, ir varškės masę paskirstykite ant tešlos sluoksnio. Pabarstykite juodaisiais serbentais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40-45 min., arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.
Recepto Pastabos

Recepto šaltinis - Moje wypieki

 

Vienas komentaras apie straipsnį "Pyragas su juodaisiais serbentais ir varške"

  1. Nida:

    Rita, aš mėginau varškės dėti daugiau (apie 50% kiekio), man patiko. Apatinis sluoksnis varškės svorį atlaikė:) Bet jei daug daugiau būtų nežinau, gal pasmegtų kažkiek. Kita vertus, man turbūt skanu būtų ir pasmegęs:)

  2. Rita:

    Nida, iš ties nerealus pyragas. Pritariu Jūsų vyrui, tai vienas puikiausių kepinių. Bet nežinau, kam reikia dėti sodos. Visuomet naudoju tik kepimo miltelius ir iškyla puikiai, jokio papildomo skonio nėra. Ir dar norėčiau truputį storesnio varškės sluoksnio. Kaip Jūs manote, jei tešlos padaryčiau kiek mažiau, o varškės daugiau, ar pagrindas iškils?

  3. Nida:

    Agne, taip, ir man pakrito tose vietose (nes serbentai sunkūs ir vandeningi), tai todėl pyragas toks banguotas gavosi. Tad jūs viską padarėt taip, taip ir turėjo būti.

  4. Agne:

    Miela Nida,

    Man sukriti šis pyragas tose vietose kur kepant susirinko visi serbentai. Kažką ne taip padariau?

  5. Ina:

    Ačiū Jums Nida, kad dalinatės puikiais receptais. Pyragas viršijo lūkesčius, kepsiu dar ne kartą😊

  6. Nida:

    Ačiū, Asta:) Čia tokia diskusija užvirė dėl tų puodelių ingredientų matavimui… Aš esu įsitikinus, kad kas jau kas, o šis receptas drąsiai stiklinėmis matuojamas gali būti:) Kitiems tikrai reikia sverti gramo tikslumu, bet tikrai ne šiam. Labai miela girdėti, kad patikio 🙂

  7. Asta:

    Ačiū Nida už receptą. 2 kartus gaminau, naudodama paprasčiausia namų puodelį ir dėdama ‘iš akies’. Puikiai gavosi! Skonis nuostabus

  8. Jurga:

    As irgi buciau tu puseje,kur ingridientai surasyti gramais, juk taip patogu-atsiverti recepta ir iskart gamini,o svarstykles siu laiku kepantys tikrai turi visi.Kepiau ir as si pyraga,tesla kietoka,nors su mikseriu isplakiau tik skysta mase,miltus imaisiau sluotele ir man varskes mazoka,taip noretusi riebesnio sluoksnio.O siaip,aciu,kad esat,visada laukiu Jusu receptu!

  9. Nida:

    Ula, nors ir soda ir kepimo milteliai atlieka tą pačią – kėlimo funkciją, jų veikimas yra skirtingas. Pastebėjau, kad neretai receptuose naudojama ir tas, ir tas, ypač jei į tešlą pilama rūgštesnio ingrediento (kefyro, jogurto, grietinės), kuris puikiai sureaguoja su soda.

  10. Nida:

    Ačiū už Jūsų pastabą.Man labai miela, kad mane priskiriate profesionalams, tik aš tikrai tokia nesu… Išties profesionaliose virtuvėse dažnai viskas gramais sveriama, tačiau daug namų virtuvių eina paprastesniu keliu ir naudojasi matuokliais, sugraduotais “stiklinėmis” (arba cups). Daugeliui tai pigiau ir paprasčiau namų virtuvėje, nei elektrinės svarstyklės. Aš turiu ir tą ir tą, tad receptus rašau (ir pati naudojuose) ir viena, ir kita sistema. Tačiau tikrai pritariu jums, kad daug kam Lietuvoje vis dar sukelia nepatogumų ir klausimų “kas ta stiklinė”, būtent todėl surašiau ištisą straipsnį apie mato vienetus, konverssijas ir kita. Tai manau tikroji vertybė šiais laikais yra būti lanksčiam matuojant ingredientus, o prireikus konvertuoti iš stiklinių į gramus – nepatingėti passpausti Google mygtuko….

  11. JE:

    Miela Nida,

    pakankamai neprofesionalu (drįstu Jums, profesionalei, taip rašyti) recepto komponentų kiekius pateikti stiklinėmis, o ne gramais ar ml. Kiek kalbėjau su kepėjais-mėgėjais (įskaitant mane), kepiniai pagal receptus “stiklinėmis” net nebandomi. Taigi, linkime…

  12. Ula:

    Kodel kepiniuose naudojama ir soda, ir kepimo milteliai,kai ju paskirtis ta pati? Juk gal galima ideti dviguba kieki kepimo milteliu

  13. Nida:

    Jurgita, nelabai ten buvo su kiekiais kur labai susiklaidinti. Aš manau, kad veikiau nepilnai ištrynė sviestą su cukrum, per trumpai plakė kiaušinius įmuštus, ir galėjo permaišyti tešlą subėrus sausus ingredientus. Šie dalykai galėjo įtakoti, kad prastai sumaišyta tešla neatlaikė šlapios varškės sluoksnio (nors jis ir nestoras). Mato vienetų ekvivalentus vienu paspaudimu galima Google pasitikrinti, jei kyla abejonių dėl kiekių…

  14. Jurgita:

    Šiandien kepė dukra, skonis tikrai geras, bet manau, kad pagrindas ne itin pavyko, nelabai lyg ir iškilo, iš viso, buvo tokia labai sunki tešla. Įtariu, kad matavimo vienetai bus suklaidinę, vis tik mes čia LT esam įpratę sausus ingridentus matuoti gramais, o ne puodeliais.
    Bet kokiu atveju, ačiū, kad dalinatės tokiais puikiais recptais!!

  15. Aistė:

    Nida, kaip skaniai atrodo.. gal pasidalintumėt, kuo galima būti pakeisti varškę?.. netoleruojam laktozės – visa kitą pakeisti galiu, bet vat varškės – kuo ją pakeisti ..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.