Ar ir jums akis užkliuvo už spaudoje vis šmėstelinčio “pusrytinės košės iššūkio”? Man tai anoks iššūkis ta košė – pusryčiams avižiniai dribsniai kasdien rytais ant mano stalo garuoja jau kokius 15 metų!:) Nieko nerandu skanesnio, maistingesnio ir suteikiančio daugiau energijos, nei pusrytinė košė! Žinoma, savaitgaliais pusryčiai būna visiškai kitokie, bet šįkart ne apie tai. Bet jei iššūkiai skelbiami, vadinasi ne visi dar tas košes ir jų gėrį atrado?…

Vienąkart mano bičiulė, eilinį kartą ant mano pusryčių stalo pamačiusi dubenėlį avižinių dribsnių košės, įsidrąsinusi paklausė: “O tau ji tikrai skani?…”. Ji dievagojosi, kad niekas nepriverstų jos kramsnoti avižas, kad ir kokios sveikos tos avižos bebūtų, nes juk žmogus – ne arklys:) Aš kvatojausi susiėmusi už pilvo, nes niekada tokio palyginimo nebūčiau pati sugalvojusi!

Apie tai, kaip atrasti košes jų dar neatradusiems rašiau ilgą pasakojimą pernai. Košės visai nebūtinai kasdien yra tokios pačios, o jų priedai – vaisiai, riešutai, kakavos pupelių traškučiai ir kitokie gėriai daro jas geidžiamiausiu dienos patiekalu! Na bet jei jums (arba ypač jūsų vaikams) visvien sunku tą košę pamilti, aš siūlau jums “košę” kitu pavidalu – avižinių sausainių forma! Nustebsite, kai perskaitysite šių sausainių sudėtį: avižiniai dribsniai, bananai, malti migdolai ir kokosai, džiovintos mėlynės, klevų sirupas ir šiek tiek alyvuogių aliejaus. Veganiški, skanūs iki negalėjimo, sveikuoliški be proto, kuo puikiausiai tinkantys vietoje dubens avižinių dribsnių košės!:) Ir ne tik pusryčiams, beje 🙂 

Galiu lažintis, kad tokius pusryčius su malonumu krims ir jūsų vaikai, ir jūs patys:)
Traškūs išorėje ir minkšti viduje – štai jie, tobulieji avižiniai sausainiai be glitimo ir kiaušinių
Nuo šiol kai pertraukėlės tarp darbų metu užsimanysite ko nors skanaus, ramia sąžine galėsite mėgautis tokiu namuose išsikeptu sausainiu!

Pusrytiniai avižinių dribsnių sausainiai

18 vnt

  • 3 stiklinės (270g) avižinių dribsnių
  • 1 stiklinė (120g) maltų migdolų riešutų
  • ½ stiklinės (40g) kokosų drožlių
  • ½ stiklinės (125ml) extra virgin alyvuogių aliejaus
  • ⅔ stiklinės (160ml) klevų sirupo (pakeiskite medumi, jei neturite)
  • 2 šaukšteliai malto cinamono
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • 1 stiklinė (260g) sutrintų šakute minkštų bananų (apie 2–3 bananai)
  • ⅔ stiklinės (110g) džiovintų mėlynių arba džiovintų spanguolių (ką turite arba ką labiau mėgstate)

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Išklokite 2 kepimo skardas pergamentiniu popieriumi. 

Visus ingredientus sumaišykite. Valgomu šaukštu (arba geriausia – ledų dozavimo šaukštu) imkite masės, suformuokite iš jos apvalų rutuliuką ir padėję ant kepimo skardos paspauskite delnu (arba šaukšto nugarėle), kad būtų plokščias. Palikite tarpus ir taip suformuokite likusius sausainius. 

Kepkite orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite pilnai atvėsti skardoje. Tik atvėsę sausainiai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje. 

Recepto šaltinis – Donna Hay

  1. Lina:

    Nuostabiai skanus sausainukai 🙂 valgau ir negaliu sustoti 🙂

  2. Ingrida:

    Ačiū, Nida!!!
    Receptas nuostabus, sausainiai tirpsta burnoje! 🙂 Manau, tiems, kuriems netinka, tegu naršo žaliavalgių puslapius 🙂 Žmogus, pats nusprendžia, kas jam skanu, sveika ir taupu…

  3. Nida:

    Sveikų ir pigių nebūna:) Arba aš tokių nežinau. Griaužkit morkas, kopūstus – bus ir sveika, ir skanu. Kam tie sausianiai sveikuoliams? 🙂

  4. Laima:

    Morta – pasiūlykit sveiką ir pigų sausainių receptą. Be miltų. Labai ačiū 😉

  5. Nida:

    Morta, apskrudę labai vidutiniškai, o apskrudimą bene lengviausia galima pačiai pasireguliuoti, jei netinka:) Jei dar ir tamsių tonų fotografija pasidomėtumėte, tai ir apie šešėlių efektus sužinotumėte. Savikainą galite susiskaičiuoti, jei tik aritmetikos kada mokėtės. Mano tikslas virtuvėje toli gražu nėra “pigiai+skaniai+sveikai+greitai+prabangiai”. Naudokite klevų sirupą – nereiks jaudintis dėl medaus. O šiaip tai tikrai pritariu, kad pirktiniai avižiniai sausainia, tie senoviški, prekybcentriuose parduodami, tikrai pigiau atsieis. Nei terliotis nereiks namuose, nei savikainos skaičiuoti, nei sudėtį kvestionuoti, nei apskrudimą vertinti.

  6. Morta:

    Labai jau apskrudę. Kurie tikrai domisi sveika mityba, tikrai žino ką tai reiškia. Ir savikaina įdomu.Migdolų riešutai.O kokia vertė lieka kepinto medaus? Sveikuoliški be proto?

  7. Morta:

    Labai jau apskrudę. Kurie tikrai domisi sveika mityba, tikrai žino ką tai reiškia. Ir savikaina įdomu.Migdolų riešutai.O kokia vertė lieka kepinto medaus? Sveikuoliški be proto?

  8. Laima:

    O taip, čia patys geriausi sausainiai:) ypač, kai jau verkiant reik bananus sunaudot 🙂 Aš dar būna ir varškės įdedu jei yra koks gabalėlis ir pamirkau avižas ar jogurte/kefyre/ar kokiam augaliniam piene 😉
    Niam 😉 beje, labai patogu kelionėje – ir sotu ir sveika ir patogu 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.