Na dabar tai jau niekas neapkaltins manęs tuo, kad esu atitrūkusi nuo lietuviškosios klimatinės realybės!! Tiesą pasakius, šį receptą suradau viename žurnale, kai keliaujant po Keiptauno prieigas P. Afrikoje užsukom į be galo mielą restoraną ant čiurlenančio upelio kranto (ačiū visažiniam Lonely Planet!!), ir belaukiant užsakytų patiekalų smagiai sau varčiau kelis tobulos spaudos kokybės leidinius, skirtus restorano klientams. Mano akys kaip mat užkliuvo už birželio numeryje publikuoto neįprasto salotų recepto, kurioms buvo naudojamas orkaitėje keptas obuolys. Mums gal ir neįprasta, kai prasidėjus vasarai žurnaluose puikuojasi štai tokie receptai, bet juk kitame pasaulio gale tuo metu kaip tik pats viduržiemis!:)

Lapą su salotų receptu kaipmat nusifotografavau, o grįžusi netrukau ir išbandyti. Galiu tik patvirtinti, kad derinys puikus, tiek didelės pupos, tiek šparaginės pupelės puikiausiai dera su virtais burokais, bet užvis labiausiai čia tinka kepti obuoliai. Mat juos pagardinus čili aliejumi, trupučiu druskos, kepant obuolių saldumas puikiai susimaišo su šiais papildomais skoniais ir gaunasi tarsi saldus salotų pagardas. Be galo paprastas patiekalas, bet drauge spalvingas, maistingas ir labai skanus.

Pupų, burokų ir keptų obuolių salotos (8 asm)

6 burokai

30ml (2 šaukštai) čili aliejaus

Druskos, pipirų

2 saldūs obuoliai (pvz., Grany Smith)

200g žalių šparaginių pupelių (tiks šaldytos)

30ml obuolių acto

60ml alyvuogių aliejaus

400g indelis konservuotų didelių baltų pupelių (arba tiek pat šviežiai išvirtų pasūdytame vandenyje)

1 šaukštas kapotų petražolių

(aš dar įdėjau saulėgrąžų daigų)

Burokus išverdame vandenyje, kol jie tampa minkšti (apie 40min), atvėsiname, nulupame, supjaustome skiltelėmis.

Nedideliame indelyje sumaišome čili aliejų su druska ir šviežiai grūstais pipirais. Obuolius supjaustome į ketvirtadalius, išimame sėklas (odelės nenulupame). Taip paruoštus obuolius patepame aliejaus ir druskos bei pipirų mišiniu. Įkaitiname orkaitę iki 180C, kepame obuolius 20 min., kol suminkštėja, ištęžta.

Išėmus obuolius iš orkaitės, apšlakstome juos obuolių actu ir aliejumi. Nusunkiame pupeles (jei naudojame konservuotas). Šparagines pupeles trumpai apverdame pasūdytame vandenyje, kol šiek tiek suminkštėja, bet dar nepraranda žalios saplvos.

Lėkštėje ant dugno sudedame burokus, pabarstome pupelėmis ir šparaginėmis pupelėmis, šaukštu įdedame kelis gabaliukus kepto obuolio  masės, viską pabarstome kapotomis petražolėmis, žaliais daigais (jei naudojate), pabarstome pipirais bei šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Komentarų apie "Pupų, burokų ir keptų obuolių salotos": 3

  1. Nida:

    Rennie, esu tikra, kad Lietuvoje šios salotos gausis kur kas skanesnės nei čia, Izraelyje, nes burokai čia – visai be skonio… O tas derinys tikrai puikiai tinka!
    Odeta, sveika sugrįžus!! Lauksim įspūdžių (kulinarinių ir ne tik)!!!

  2. odeta:

    Nida, po Vietnamietiško-Kombodžietiško maisto mielai sukirščiau Taviškes salotas, bet deja ( o gal kaip tik nuostabu jausti, kaip tavęs laukia) močiutė su jautienos troškinuku pasitiko:) Skanu buvo, bet norėjosi tik daržovių po lėktuvuose praleistų 16 valandų ir maisto pakuotėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.