Laiks nuo laiko mano namuose privalo pakvipti šviežutėle, ką tik iškepta duona. Jei tik nereiktų savęs stabdyti, turbūt kasdien mėgaučiuosi riekele-kita (o gal ir pusbatoniu:)) pačios iškeptos šviežios chalos (pyuntės), prancūzišku batonu su naminiu sviestu, arba gabalėliu traškios čiabatos… Deja, dažnai taip neišdykauju, nes žinau, kad namuose keptai duonai tiesiog neįmanoma atsispirti:)

Puode keptą duoną, kuriai nereikia jokio minkymo, esu pristačiusi prieš keletą metų, ir tikrai bent kas antras šio blog’o skaitytojas ją išbandė. Pamenu, kai tik pasirodė tas receptas, jį puolė skaityti tiek žmonių, kad mano blog’as užlūžo (matyt ir kažkokios kitos problemos susidėjo, tiesiog taip sutapo). Ir tada ėmiau gauti SOS laiškus į Facebook messenger, kad pagelbėčiau, nes tešla jau lipa per kraštus, o blog’as neveikia, nežino žmonės ką toliau su ja daryti, kokioj temperatūroj kepti:) Visiems, atrodo, padėjau, niekas (kas bandė) neliko neiškepęs šio tikrai paties paprasčiausio duonos kepimo metodo:) 

O šią savaitę ir vėl ją prisiminiau… Senokai buvau kepusi, tad net nelaukiau kokios nors ypatingos progos – ėmiau ir užsimaišiau tešlą į tarpelį tarp arbatos gėrimo ir kažkokio kito darbo darymo… Tie, kas bandė šį unikaliai paprastą duonos kepimo metodą, žino, jog tešlos paruošimui pakanka skirti vos pusę minutės. Nereikia duonos nei minkyti, nei kažkaip ypatingai formuoti. Beje, jei ankstesnėje versijoje tešla iš pradžių keliaudavo ant rankšluostėlio, vėliau reikdavo nuo to rankšluostėlio virtuoziškai perdėti į įkaitusį puodą, tai šioje viskas dar paprasčiau: pakilusi masė tiesiai iš dubens, kuriame kilo, išverčiama į kepimui paruoštą puodą, ir viskas! 

Duonai kepti naudojau speltų miltus, be to, apie trečdalį – viso grūdo. Kuo daugiau dėsite viso grūdo miltų, tuo duona bus tamsesnė. Tačiau kokius miltus benaudotumėte, Iškepusi duona taps akyta, drėgna ir puri, o jos plutelė maloniai traški. Ypatingą rolę, aišku, čia atlieka riešutai ir džiovintos spanguolės (jas galite pakeisti razinomis), tad riekelė tokios duonos su sviestu ir džemu ar baltu sūriu atstoja jei ne pusryčius, tai tikrai nepiktą desertą prie puodelio kavos ar arbatos.

Šią duoną gali iškepti net tie, kurie pirmą kartą atsidūrė virtuvėje:)
Duona su spanguolėmis ir riešutais – be jokio tešlos minkymo!

Puode kepta duona su graikiškais riešutais ir džiovintom spanguolėm

  • 20 g šviežių mielių (arba 1 šaukštelis su kaupu sausų mielių)
  • 1 šaukštelis cukraus
  • 400 g miltų (aš maišiau speltos miltus su viso grūdo speltų miltais santykiu 3:1)
  • 1 šaukštelis druskos
  • 100 g graikiškų riešutų
  • 100 g džiovintų spanguolių
  • 350 ml vadnens

Mieles ištirpinkite 3 šaukštuose vandens su 1 šaukšteliu cukraus. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, šiek tiek sukapotus riešutus, spanguoles, tada supilkite mieles ir vandenį, ir šaukštu sumaišykite tešlą (ne ilgiau nei pusę minutės). Tešla bus skystoka. Palikite ją šiltoje vietoje uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų (apie 2 val). 

Į orkaite įdėkite puodą sudangčiu (tokį, kuris nebijo karščio: tiks molinis, stiklinis, špižinis ar kitoks) Orkaitę įkaitinkite iki 250C (arba tiesiog maksimalios temperatūros, iki kokios jūsų orkaitė gali įkaisti – pvz., 230C). Tegul tuščias puodas pakaista orkaitėje mažiausiai 10 minučių, kai jau psieksite maksimalią temperatūrą. 

Pakilusią tešlą šaukštu susmegdinkite. Atsargiai ištraukite puodą iš orkaitės (jis bus labai karštas), ir išverskite visą tešlą į įkaitusį puodą. Uždenkite dangčiu ir pašaukite kepti 30 min. Tada nuimkite puodo dangtį ir kepikite dar 10 minučių (jei matote, kad duonos plutelė dar nepakankamai apskrudusi, keliomis minutėmis pailginkite laiką. Jei matote, kad plutelė ima pernelyg skrusti, uždenkite kepant duonos paviršių aliuminio folija, ir toliau kepkite). 

Iškepusią duoną, kai šiek tiek pravės puode, išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. 

Recepto šaltinis – Kwestia smaku

Komentarų apie "Puode kepta duona su graikiškais riešutais ir džiovintom spanguolėm": 6

  1. Nida:

    Irena, pirkite tokį, kuris buityje labiausiai pasiteisins. Jei bus puodas didesnis, tai duonelė gausis plokštesnė. Jei puodas mažesnis – bus mažesnis apskritimas, bet kepalas aukštesnis. Mano puodas, kuriame kepiau – 26cm skersmens.

  2. Irena:

    Labai užsimaniau tos duonelės,bet neturiu puodo su dangčiu,tokiai aukštai orkaitės temperatūrai.Lėksiu pirkt,seniai laikas.Gal galėtumėt patart kokio dydžio geraiu pirkt(skersmuo ).Ačiū😊

  3. Nida:

    Krisinte – va čia tai atradimas, kad iš avižinių miltų (pusės!) taip pat išeina ši duona. Kadangi avižiniai miltai neturi glitimo, tai aš gal nebūčiau drįsusi duponos kepti su jais. Bet dabar jau bus drąsiau:) Ačiū, kad pasidalinot:)

  4. Kristine:

    Per klaida susipainiojau ir vietoje pilno grudo speltos miltu ipyliau aviziniu! Puse sviesiu speltos ir puse avizu miltu. Bet gavosi skaniai! Pluta superine. Ir dar karta isitikinau koks superinia daiktas yra spizinis puodas 😊

  5. Nida:

    Rasa, taip natūraliai gavosi, bet irgi pagalvojau, kad savaitgalį kartais norisi kažko, tik nežinia ko:) Tai tada geros mintys padeda apsispręsti:)

  6. Rasa:

    Nida, kaip laiku pasirodė duonos receptas. Prie rytinės kavos puodelio perskaičiau ir jau žinau, kuo kvepės šiandien namai. Ačiū. Receptas super. Paprasta be galo skanu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.