Duonos kepimas namuose man yra ypatingas ritualas. Apie jaukaus laukimo valandas, kol tešla kyla, apie naminės duonos skonį ir kvapą, užliejantį namus, kol ji kepa, neverta nė užsiminti. Tie, kas bent kartą tai darė, puikiai žino. Geriausia man iki šiol gaudavosi kepti žydškas Šabo pynutes, kurios turi ne tik vaikystę pirmenantį skonį, bet ir ypatingą reikšmę. Man tos pynutės – dar ir mielas prisiminimas apie Izraelyje praleistus metus, apie draugus, kurie iki šiol gyvena mano širdyje, ir apie kuriuos labai dažnai pagalvoju.

Kaip žinia, duonos kepimas vienaip ar kitaip susijęs su gana ilgu procesu, o ypač – su intensyviu tešlos minkymu. O jei aš jums pasakyčiau, kad nuostabią akytą ir purią duoną su itin traškia plutele galima iškepti be jokio minkymo? Turbūt nepatikėtumėte?… Ir aš nepatikėjau, kol pati neišbandžiau. Ir ką gi – tai bene sėkmingiausias mano duonos kepimo eksperimentas, kokio tikrai nesitikėjau.

30 sekundžių. Būtent tiek laiko turėsite skirti tešlos maišymui. Ir nei daugiau, nei mažiau. Tik pusę minutės. Tada tešlą galite palikti ramybėje mažiausiai 12 valandų (geriausia tešlą užsimaišykite iš vakaro ir ramiai eikite ilsėtis: net ir pabuvusi 16 valandų, duona išeis kuo puikiaisia. Tad kaip tik ją paruošite kitos dienos vakarienei, o gal ir pusryčiams). Į tešlą galima įmaišyti kuo įvairiausių priedų – kapotų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, pesto padžo arba tarkuoto geltonojo sūrio. Kaskart duona bus vis kitokio skonio.

Dar viena svarbi detalė – šią duoną reikės kepti puode su dangčiu. Tiks sunkus špižinis, emaliuotas ar stiklinis – bet koks, kuris nebijo karščio ir tinkamas dėti į orkaitę. Aš kepiau ploname emaliuotame, tačiau kepti galite ir pailgose kepiniams skirtose formose. Tereiks pasirūpinti keliais sluoksniais folijos uždengimui.

Po mane pačią apakinusios duonos kepimo sėkmės šiandien net įsigijau specialų molinį puodą, taip vadinamą Romos puodu:

romos puodas

nes ketinu nuo šiol šią duoną kepti kiekviena pasitaikiusia proga, tad indas tikrai nestovės nenaudojamas. Labai kviečiu ir jus išmėginti!

Puode kepamos duonos nereikia minkyti
Puode kepamos duonos nereikia minkyti
Duona iškepa drėgna ir akyta, su traškia plutele
Duona iškepa drėgna ir akyta, su traškia plutele
Romos puodas labai tinka duonos kepimui
Romos puodas labai tinka duonos kepimui
Puode kepta duona be tešlos minkymo
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 400 g miltų (kvietinių arba rupių, arba maišytų)
  2. 1 šaukštelis smulkios druskos
  3. 1 šaukštelis cukraus
  4. 15 g šviežių mielių arba 3/4 šaukštelio sausų mielių
  5. 300g šalto vandens
  6. Miltai arba sėlenos duonos pabarstymui (taip pat galite įmaišyti sezamų, aguonų...)
Pasirinktinai priedai
  1. 200 g tarkuoto arba smulkinto geltonojo sūrio*
  2. 150-200g pjaustytų saulėje džiovintų pomidorų arba alyvuogių**
Instrukcijos
  1. Miltus suberkite į didelį dubenį ir juos sumaišykite su cukrumi, druska, ir, jei kepate duoną su sūriu - tarkuotą sūrį (ir/arba kitus priedus). Vandenį atskirame dubenėlyje sumaišykite su mielėmis (kad lengviau išsimaišytų, pradžioje mieles sumaišykite su nedideliu kiekiu vandens, ir tik tada supilkite likusį vandenį). Vandens ir mielių mišinį supilkite į dubenį su miltais ir šaukštu keliais sukamaisiais judesiais masę išmaišykite (ne ilgiau 30 sekundžių!). Nenustebkite, kad tešla bus lipni - taip ir turi būti. Uždenkite dubenį plėvele arba lėkštele ir palikite tešlą kilti kambario temperatūroje mažiausiai 12 valandų, arba pernakt (gali stovėti 14 ar 16 valandų - jokių problemų).
  2. Ant darbastalio (arba jei nenorite labai prisišiukšlinti - ant kepimo skardos) paberkite saujelę miltų (arba sėlenų arba miltų ir sėlenų mišinio). Į tuos miltus išverskite tešlą. Miltuotomis rankomis tešlą pamėginkite sulipdyti į kamuolį, kraštus užlenkdami link tešlos vidurio.
  3. Tada ant darbastalio patieskite švarų virtuvinį rankšluostį ir jį taip pat pabarstykite saujele miltų arba sėlenų (arba abiejų mišiniu). Išverskite tešlos kamuolį (sujungtais kraštais į apačią) ant rankšluostėlio, į miltus/sėlenas. Užlenkite rankšluosčio kraštus, kad uždengtų tešlą, ir palikite taip suformuotą tešlą pastovėti dar valandą-dvi šiltoje vietoje kambaryje.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 245C. Groteles, ant kurių dėsite kepimo indą, nuleiskite į apatinę orkaitės dalį (maždaug 1/3 aukščio). Ant grotelių padėkite kepimui skirtą apvalų puodą su dangčiu (stiklinį, molinį, emaliuotą, špižinį ar kitokį, kokį turite).
  5. Kai orkatitė bus įkaitusi, atsargiai, kad nenusidegintumėte (tikrai puodas bus stipriai įkaitęs!!) išimkite iš orkaitės, nudenkite dangtį. Tešlą miltuotomis rankomis perkelkite į karštą puodą taip, kad užlenkimas, kuris iki šiol buvo kamuolio apačioje, atsidurtų tešlos viršuje. Uždenkite puodą dangčiu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30 minučių. Tada dangtį nuimkite ir toliau kepkite duoną dar 15-20 minučių, kol plutelė bus ruda ir traški (jei ji ima pernelyg degti, tuomet pridenkite indą su duona gabalėliu aliuminio folijos. Bet kuriuo atveju ji turi pakepti po atidengimo apie 20 minučių).
  6. Išėmus puodą su duona iš orkaitės, po keletos minučių išimkite duoną atvėsti ant grotelių. Pjaustymui kepalėlis tinkamas maždaug po valandos.
Pastabos
  1. *sūris tinka bet koks: ir kietas, ir minkštas, ir kelių sūrių mišinys, ir fermentinis, ir, pvz., pelėsinis arba brie. Eksperimentuokite, suraskite tai, kas jums labiausiai patiks:)
  2. **Galite įmaišyti pusę kiekio sūrio, ir kitą pusę - alyvuogių arba pomidorų.
Adapted from Kwestia smaku
Adapted from Kwestia smaku
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

 

 

Komentarų apie "Puode kepta duona: jokio tešlos minkymo!!!": 28

  1. Nida:

    Dovile, gal permaišot tešlą? O gal pamėginkite ilgiau palaukt, kad ji labiau sukorytų?…

  2. Dovile:

    Duona labai skani, puri ir plutelė tobula 😊 Šįkart dalį miltų pakeičiau ruginiais ir truoučiu grikių miltų, puikiai. Tik man kažkodėl gaunasi daug daug mažų skylučių… o taip noretusi tokios “kiauros” duonos. Įdomu ką ne taip darau

  3. Pingback: Alaus bandelės su dilgėlėmis ir sėklomis – Nidos receptai

  4. Pingback: Puode kepta duona su graikiškais riešutais ir džiovintom spanguolėm – Nidos receptai

  5. Nida:

    Rūta, man taip pat ši duona – atradimas iki šiol, ir vieinitelė tokia skani, korėta. Taip, pluta tikrai kieta, bet man labai patinka, kai pjauni peiliu šviežią ir traška, net visuose namuose girdisi:) Dėl tų ml tai net negaliu pakomentuoti – kadangi viską sveriu, tai uždedu ant svarstyklių ir miltus, vandenį pasveriu:) Taip buvo ir originaliame recepte, tai nepakeičiau. Nors kitąkart kepdama gal išmatuosiu ml, kad lengviau kitiems būtų…

  6. Ruta:

    Aciu ! Skonis nuostabus , skyles nuostabios – visada norejau issikepti duona su didelem skylem 🙂 … Tik pluta perdaug traski , o padas perstoras – ieskosim “viduriuko” . O tarp gramu ir mililitru vis tik yra paklaida 🙂 . Tiesa, gal netokia didele , kad itakotu duonos kepima , bet vis tik… Buvau radusi recepta , kuriame pabreztinai buvo sveriama viskas . Todel ir klausiau .

  7. Nida:

    Rūta – vanduo gramais ir mililitrais turi tą pačią išraišką (kiek gramų, tiek ir ml, ir atvirkščiai). Bet tiesingiau visgi turbūt būtų rašyti mililitrais.

  8. Pingback: Mano šventinis meniu

  9. Nida:

    Dalia, užtikrinu, kad puodas tikrai neskils. Kepu šią duoną tikrai dažnai, visada įkaitinu puodą labai karštoje orkaitėje dar tuščią. Tiesa, prieš tai palaukau prileidusi vandens, kad molis įgertų drėgmės. Tešla nebūna tokia ledinė ją dedant į puodą, tad tas temperatūros skirtumas nėra dramatiškas. Beje, kai atidarau įkaitusio puodo dangtį, viduj būna nemažai drėgmės ir garų. Tačiau jei sugalvotumėte išėmusi iškeptą duoną į karštutėlį puodą šliukštelti ledinio vandens, štai tada puodas gal ir skiltų…

  10. Dalia:

    Miela Nida,
    pirmiausiai prisipažinsiu, kad esu sena jūsų kulinarinių pasiekimų gerbėja.
    Dėl duonos kepimo moliniame “romietiškame” puode turiu klausimą. Rekomenduojama tokį puodą dėti į dar šaltą orkaitę,prieš ją įjungiant. Suprantu, kad puodas puikiai gali “pasikaitinti” ir vienas. Bet ar jis neskils, kai jam gerai įkaitus, įdėsiu vėsią tešlą?

  11. Pingback: šventinis paštetas, kvepiantis Kalėdomis

  12. Nida:

    Laura – super!! Labai džiaugiuosi. Išties, kaskart galima iškepti vis kito skonio duoną, žaidžiant su miltų proporcijomis ir priedais. Sėkmės ateities kepimuose:)

  13. Laura:

    Labai skani duonelė iškepė 🙂 Miltų dėjau per pusę kvietinių ir viso grūdo ruginių. Kitą kartą dėsiu kokių nors priedų, kad skonis dar ryškesnis būtų, bet ir taip viskas labai puikiai pavyko. O ir darbo nedaug, net puodo gramdyti nereikėjo 😀 Ačiū už receptą!

  14. Nida:

    Tikrai, Julija, verta bent jau iš pusantros porcijos kepti, nes išties greitai išgaruoja duona:) Nežinau, tiesą pasakius, ar tas dangtis pakeičia iš esmės rezultatą, bet kas jau kas – traški plutelė tai tikras gėris. Niekaip neprisirengiu išmėginti su sėklomis… Bet jau greit:)

  15. Julija:

    Geras, aš šį receptą turiu knygoje “Kasdieninė ir šventinė duona” 🙂 Ne kartą kepta, visuomet pavyksta. Beje, visuomet kepu be dangčio ir iš 1,5 normos, nes labai lengvai susivalgo 🙂
    Paprastai kas 5-6 dienas kepu 6 grūdų duoną, bet paįvairinimui šitą ar kokią naują išbandau.

  16. Nida:

    Indre, manau, kad aliuminio folija galėtų pasitarnauti kaip dangtis.

  17. Indrė:

    Viena problema – dangtis. Neturiu tinkamo orkaitei. Teks ieškoti pas mamą kokio metalinio emaliuoto metaline rankena, kuris nebijotų orkaitės.

  18. inga:

    Jau ragauju 🙂 na manau kepsiu dar… idomus skonis o plutele labai traski skanu,esu patenkinta 😉

  19. Nida:

    Nežinau, Donata:) Bandyk, ir mums parašysi kaip gavosi! Aš tik ką užmaišiau tešlą rytojaus duonos kepimui – panaudojau 1/3 rupių kvietinių miltų, ir dar šiek tiek avižinių miltų, o likusius – kvietinius. Kaip gausis nežinau, ryt pasidalinsiu įspūdžiais:)

  20. Donata:

    Vau!Nu reiks pabandyti. Kepdavau duoną prieš keletą metų. Kaip ir sakei, Nida, vienas iš maloniausių dalykų- nuostabus kepamos duonos kvapas.
    Na pabandysiu šį tavo variantą. o ruginius miltus galima naudoti?

  21. Nida:

    Dalia, tikrai nieko nereikia į puodą dėti nei tepti!! Duona neprilimpa, ji juk būna išvoliota miltuose/avižose, be to, įdėta į karštą įkaitusį įndą, tešla neprilimpa, o iškart tikriausiai suformuoja plutą.

  22. dalia:

    man kilo klausimas ar nereikia i ta puoda itiesti kokio kepimo popieriaus ar bent jau istepti ji kokiu aliejumi ? As bijau, kad paskui negalesiu tos duoneles iskrapstyti 🙁

  23. Nida:

    Indre, sutinu, kad minkymas turi savotiško žavesio, tik sunku kartais tam procesui susiruošti:) Šis metodas kol kas man patiko labiausiai – sudėjai viską ir pamiršai iki kitos dienos:) Bus įdomu sužinoti kaip tau pasisekė:)

  24. Indrė:

    Hmm man duonos minkymas ir laukimas neteikia daug malonumo, bet vis ruošiuos pabandyti tą neminkomą duoną. Tavoji verčia jos eilutę perkelti į sąrašo pradžią 🙂

  25. Žana:

    Aš taip sužavėta! Gaila, kad jau truputį per vėlu ir mamą šia duona apžavėti 🙂 – garantuoju, kad keps, kepsim abi :). Būtinai. Ačiū.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.