Prieš gerus 6 metus, kuomet dirbau dabar jau neegzistuojančioje kompanijoje, leidusioje tokius legendinius žurnalus kaip „Istorijos”, „Nuo…Iki”, vis dar rinkoje esanti „Virtuvė” (beje, šis žurnalas buvo visiškas mano „kūdikis”, tuomet atvežtas kaip idėja iš Lenkijos ir sėkmingai mūsų šaunios komandos pradėtas leisti Vilniuje prieš pat įsisiūbuojant didžiajai krizei…), susipažinau su unikalia asmenybe – didžiausiu konjako žinovu Juozu Kabašinsku. Šiam žmogui esu dėkinga, nes jis man atvėrė duris į prabangių gėrimų pasaulį. Tai jo dėka pažinau šimtmečius istorijos skaičiuojančius prancūziškus konjakus ir ypatingus škotiškus viskius, tūkstančius eurų kainuojančius kolekcinius šampanus, aromatingus kalvadosus ir švenius armaniakus… Grįžus į Lietuvą iš Izraelio pagaliau ir vėl  patekau į malonią p. Juozo kompaniją ir tokiu būdu vėl su malonumu nėriau į prancūziškų gėrimų ir prancūziškos kulinarijos vandenynus.

P. Juozas man net paskolino knygą, kuri jos autorių, konjako namų Jean Fillioux savininkų, dedikuota pačiam p. Juozui.

Triusis troskintas vyne ir konjake-2_LR

Su prancūziška elegancija išleistoje knygoje yra keletas puikių receptų, ir visi jie pasižymi viena savybe: produktų sąrašas apsiriboja vos 5-6 ingredientais. Užtai beveik į kiekvieną gaminant siūloma šliukštelti šlaką balto ar raunodo vyno, o pabaigoje patiekalą pagardinti prabangiuoju Jean Fillioux konjaku.

Triusis troskintas vyne ir konjake-1_LR

Kadangi aš dabar visada po ranka turiu nuostabaus prancūziško gastronominio konjako, įsigyto J. Kabašinsko parduotuvėje „Konjako namai”, pasigaminti vieną ar kitą klasikinį prancūzišką valgį man – vieni juokai.

Šį kartą siūlau išmėginti vyne troškintą triušį su Provanso žolelėmis ir saulėje džiovintais pomidorais. Nuostabus pasilepinimas žvarbų savaitgalio vakarą! Patiekite patiekalą su bulvių koše arba su makaronais bei šviežių daržovių salotomis. Aš šįkart pasirinkau garbanotojo kopūsto salotas. Smulkiai supjausčiusi kopūstą jį sumaigiau rankomis, kad išsiskirtų sultys. Įbėriau truputį cukraus, smulkios druskos ir šlakelį graikišų riešutų acto bei alyvuogių aliejaus. Pabaigoje įmaišiau supjaustytus ridikėlius ir kelis susmulkintus svogūno laiškus.

kopustu salotos-1_LR

 

Triusis troskintas vyne ir konjake-9_LR

 

kopustu salotos-9_LR

Provanso triušis toškintas baltame vyne su saulėje džiovintais pomidorais
Porcijos 6
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 triušis, padalintas į 8-10 gabalėlių
  2. 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  3. 1 svogūnas, supjaustytas
  4. 3 česnako skiltelės
  5. 4-5 juostelės rūkyto kiaulienos kumpio, smulkiai supjaustytos
  6. 1 stiklinė sauso baltojo vyno
  7. 1 indelis saulėje džiovintų pomidorų
  8. 1 šaukštelis Provanso žolelių, lauro lapelis, druskos ir pipirų
  9. Šlakelis konjako
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite špižinį troškintuvą, įpilkite aliejaus ir jame apkepinkite triušieną iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Išimkite į lėkštelę. Suberkite svogūnus, česnakus ir kumpį, ir toliau kepkite maišydami.
  2. Kai svogūnai suminkštėja, supilkite vyną ir gerai pagramdykite troškintuvo dugną. Sudėkite atgal į puodą triušieną, suberkite saulėje džiovintus pomidorus, įberkite Provanso žolelių, druskos ir pipirų, įmeskite lauro lapą.
  3. Uždenkite ir troškinkite valandą laiko, eigoje apversdami triušienos gabalėlius, kad prisigertų padažo skonio.
  4. Pačioje pabaigoje įpilkite šlakelį konjako ir patroškinę dar porą minučių išjunkite ugnį.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Lina:

    Nelabai mėgstu triušieną, bet šis receptas tikrai pakeitė nuomonę apie patiekalą – gaminau ne kartą – labai skanu.

  2. Rasa:

    Pats geriausias triusienos receptas! Ne karta gamintas, ne karto nepavede. Triusiena sausa mesa, grietineleje man per riebu, o sis derinys tobulas! Aciu!

  3. Odeta:

    Nida, atkasiu tuos Tavuosius, nes toks jausmas, kad pakrapščius smegeninę tikrai atrasiu vieną kalėdinį su karpačais nerealaiais intervais ir t.t.
    Labai norėčiau matyti vėl tokį stumiantį į priekį:)

  4. Nida:

    Kaip malonu, Dovile! Tada tokio leidinio labai reikėjo – parduotuvėse buvo vien ant laikraštinio popieriaus atspausdintos baltų mišrainių nuotraukos, kurios nei apetito kėlė, nei ko nors naujo mokė… Mūsų komanda ėmėsi „Virtuvės” su tokiu užsidegimu, užtai ir rezultatas buvo:) Be to, tiesiog jautėm, kad yra tokių prisirišusių skaitytojų kaip jūs, Vilma:)

  5. Vilma:

    Ir dabar dar turiu beveik visus zurnalus”Virtuve”,buvau lengvai nusokus nuo proto del to zurnalo,pries tiek metu tai buvo kazkas tokio,ex.Labai jau vykes buvo tas kudikis,sveikinu,ir dabar dar retsykiais pavartau

  6. Nida:

    Iš tiesų, Dovile, puikus dviejų rimtų dalykų derinys: konjakas ir auditas! Tik J. Kabašinsko gyvenime auditą nurungė konjakas:) Įsivaizduoju, kaip smagu, kai hobis tampa darbu. Kaip vienas mano bičiulis sakė, „tada nejauti, kad dirbi, nors darbe praleidi dvigubai daugiau laiko nei bet kada…”

  7. Dovilė:

    O man p.J.Kabašinskas įspūdį kažkada padarė, kad sugeba derint auditoriaus darbą ir „konjako” verslą kaip hoby. Tuo metu kai dirbau šalia (pries kokius 8 metus), tai labai pavydėdavau tokio mano akimis tobulo gyvenimo;-))) Aš irgi norėčiau neatsisakyt auditavimo ir kartu dar kokį pomėgį taip išpuoselėt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *