Ką veikti dienomis, kai lauke boluoja žliugsinčios balos, kuriomis virto vakarykštis sniegas, paralyžiavęs pusę Lietuvos? Kai merkia ledinis lietus, o diena pasibaigia dar prieš jai prasidedant? 

Žinoma – kepti pyragus. Nes nėra geresnės terapijos, kaip lėtas tešlos maišymas, kaip švilpiantis virdulys ir puodelyje bringstančios arbatžolės, o užvis labiausia – kai burnoje ištirpsta pirmas dar šilto pyrago kąsnis… 

Nors obuolių pyragai – labiau rudens kepiniai, bet tiems, kas obuolių turi ir žiemą, tai vienas greičiausių ir paprasčiausių būdų pasilepinti patiems ir palepinti namiškius. Aš neseniai milžinišką obuolių krepšį parsivežiau iš savo dėdienės. Užderėjusių vasarą obuolių niekas, pasirodo, jų namuose jau nevalgo, o vėsiame rūsyje laikyti jie tarsi ką tik nuskinti nuo medžio… Vargšeliai tikriausiai būtų iškeliavę į šiukšlyną, dėdienė lyg tarp kitko pasiūlė, ar tų kaimiškų obuoplių nenorėčiau. Ir taip nusebo ir apsidžiaugė, kad paimsiu nors ir visus, kad dar kelis kartus klausė, ar nepajuokavau:) 

Ko aš su tais obuoliais nepasidariau: pusę krepšio susidžiovinau, nes labai mėgstu turėti ant stalo džiovintų obuolių lėkštę, ir vis pasmaguriauti eidama pro šalį. O kitus pasilikau pyragams. Tokiems kaip šis:) Kuriame dominuoja vaisiai, bet ne tešla.

Kodėl pyragas prancūziškas? Kiek žinau, tai vienas paprasčiausių “budinčių” receptų, populiarių prancūziškuose namuose. O be to, kur sviestas ir kalvadosas (kurį, beje, galima pakeisti romu, konjaku, brendžiu, degtine, arba tiesiog nepilti nieko) – ten ir Prancūzija:) Paprastas iki negalėjimo kepinys kuris išlieka minkštas ir drėgnas ir rytojaus, ir porytojaus dieną. Išmėginkit, tikra atgaiva darganotą šlapios žiemos popietę:) Tiks tiems, kurie neturi laiko ir tiems, kurie neturi jokios virtuvinės technikos (nes jos čia tiesiog neprireiks).

Paprastas ir greitas obuoliu pyragas
pygaras ilgai išlieka šviežias

Prancūziškas obuolių pyragas 

  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 3/4 stiklinės miltų (naudojau speltų)
  • 3/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 3 šaukštai kalvadoso (arba romo, arba konjako, brendžio, degtinės)
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 115 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto
  • 4-5 obuoliai, nulupta odele, supjaustyti stambiomis skiltelėmis

Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Kepimo formą (23cm) išklokite kepimo popieriumi. 

Dubenyje suplakite kiaušinius su cukrumi (neplakite ilgai, tik kol susimaišys), suberkite miltus su kepimo milteliais bei druską. Supilkite kalvadosą ir vanilę. Išsukite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir vėl išsukite. Tada suberkite obuolius ir atsargiai išmaišykite, kad visos skilktelės pasidengtų tešla. 

Masę išverskite į paruoštą kepimo formą. Kepkite apie 45-50 min., arba kol įkišę medinį pagaliuką jį itrauksite sausą. Patiekite šiltą arba atvėsusį, su plakta grietinėle arba ledais, pabarstytą cukraus pudra. 

Komentarų apie "Prancūziškas obuolių pyragas (neturintiems laiko)": 8

  1. Ieva:

    Ačiū už puikų receptą, puikiai tinkantį net ir nepatyrusiems pyragų kepėjams! Pusės jo neliko per pirmas 15 min, tad manau įvertinimas puikus!

  2. Nida:

    Teisingai, Egle! Nes į receptus reikia žiūrėti kaip į įkvėpimą, su doze kūrybiškumo.

  3. Eglė:

    Pamačiau ir pabandžiau, patiko! Neturėjau kalvadoso ir kitų gėrimų, kepiau be jų, bet – vistiek buvo gardu. Ačiū už receptą 🙂

  4. Laura:

    Nida, noriu kept cia ir dabar 🙂 stikline miltu tai kokia ji ??? Aciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.