Ką veikti dienomis, kai lauke boluoja žliugsinčios balos, kuriomis virto vakarykštis sniegas, paralyžiavęs pusę Lietuvos? Kai merkia ledinis lietus, o diena pasibaigia dar prieš jai prasidedant? 

Žinoma – kepti pyragus. Nes nėra geresnės terapijos, kaip lėtas tešlos maišymas, kaip švilpiantis virdulys ir puodelyje bringstančios arbatžolės, o užvis labiausia – kai burnoje ištirpsta pirmas dar šilto pyrago kąsnis… 

Nors obuolių pyragai – labiau rudens kepiniai, bet tiems, kas obuolių turi ir žiemą, tai vienas greičiausių ir paprasčiausių būdų pasilepinti patiems ir palepinti namiškius. Aš neseniai milžinišką obuolių krepšį parsivežiau iš savo dėdienės. Užderėjusių vasarą obuolių niekas, pasirodo, jų namuose jau nevalgo, o vėsiame rūsyje laikyti jie tarsi ką tik nuskinti nuo medžio… Vargšeliai tikriausiai būtų iškeliavę į šiukšlyną, dėdienė lyg tarp kitko pasiūlė, ar tų kaimiškų obuoplių nenorėčiau. Ir taip nusebo ir apsidžiaugė, kad paimsiu nors ir visus, kad dar kelis kartus klausė, ar nepajuokavau:) 

Ko aš su tais obuoliais nepasidariau: pusę krepšio susidžiovinau, nes labai mėgstu turėti ant stalo džiovintų obuolių lėkštę, ir vis pasmaguriauti eidama pro šalį. O kitus pasilikau pyragams. Tokiems kaip šis:) Kuriame dominuoja vaisiai, bet ne tešla.

Kodėl pyragas prancūziškas? Kiek žinau, tai vienas paprasčiausių “budinčių” receptų, populiarių prancūziškuose namuose. O be to, kur sviestas ir kalvadosas (kurį, beje, galima pakeisti romu, konjaku, brendžiu, degtine, arba tiesiog nepilti nieko) – ten ir Prancūzija:) Paprastas iki negalėjimo kepinys kuris išlieka minkštas ir drėgnas ir rytojaus, ir porytojaus dieną. Išmėginkit, tikra atgaiva darganotą šlapios žiemos popietę:) Tiks tiems, kurie neturi laiko ir tiems, kurie neturi jokios virtuvinės technikos (nes jos čia tiesiog neprireiks).

Paprastas ir greitas obuoliu pyragas
pygaras ilgai išlieka šviežias

Prancūziškas obuolių pyragas 

  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 3/4 stiklinės miltų (naudojau speltų)
  • 3/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 3 šaukštai kalvadoso (arba romo, arba konjako, brendžio, degtinės)
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 115 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto
  • 4-5 obuoliai, nulupta odele, supjaustyti stambiomis skiltelėmis

Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Kepimo formą (23cm) išklokite kepimo popieriumi. 

Dubenyje suplakite kiaušinius su cukrumi (neplakite ilgai, tik kol susimaišys), suberkite miltus su kepimo milteliais bei druską. Supilkite kalvadosą ir vanilę. Išsukite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir vėl išsukite. Tada suberkite obuolius ir atsargiai išmaišykite, kad visos skilktelės pasidengtų tešla. 

Masę išverskite į paruoštą kepimo formą. Kepkite apie 45-50 min., arba kol įkišę medinį pagaliuką jį itrauksite sausą. Patiekite šiltą arba atvėsusį, su plakta grietinėle arba ledais, pabarstytą cukraus pudra. 

  1. Nida:

    Vilija, kaip jūs teisingai įvardijote: geras pastangų ir rezultato santykis:) Jei nepyksit, vartosiu šį jūsų išsireiškimą ir pati, kai rašysiu apie tokius stebėtinai lengvai pagaminamus ir puikų rezultatą sukuriančius patiekalus:)) Labai džiaugiuosi, kad atradote “savo” obuolių pyragą 🙂

  2. Vitalija:

    Nerealus pastangų ir rezultato santykis. Suviliojo paantraštė “neturintiems laiko”. Po pirmo bandymo kepiau 2-3 kartus per savaitę – šeima reikalavo 🙂 Kepsiu, kol turėsiu antaninių. Ačiū!

  3. Nida:

    O geras:)))) Nu va, pasirodo ir klaidos ir improvizacijos į temą:)

  4. Dalia:

    Iškepiau, gana skanu. Nuotykis tame, kad atvėsinti išnesta sviestą visai pamiršau! 🤣 Bet pasirodo, kad ir be jo skanu. Kepiau su Vanna Tallinn 😊

  5. Pingback: Šventiškas obuolių pyragas – Nidos receptai

  6. Algirdas:

    Nida, aciu, aciu. Geras budas sunaudoti gerimu atsargas ir isversti is koto flamandus draugus. Tikras geris.

  7. Nida:

    Vaida, kaip miela:)) Vanna Talin – nebūčiau pagalvojusi:) Wow, puikiai sugalvojot:)

  8. Vaida:

    Jūsų šitas pyragas,atradau jį tik šį rudenį,nerelus, neatsibostantis ir greičiausiai suvalgomas! šliukšteliu vanna tallin, kvapas būna pasakiškas! 😋
    Ačiū!

  9. Nida:

    Vile, sėkmės, pasirinkot vieną populiariausių receptų, tad nuvilti neturėtų:)

  10. Vile:

    Labas rytas 🙂 na einu ir aš išbandyti šio pyrago receptą,nes Jūsų tinklapį atradau jau prieš kelis metus ir teko gaminti pagal Jūsų receptus-nenuvylė.

  11. Inga:

    Atrodo paprastas receptas, bet rezultatas- skaniausias valgytas obuoliu pyragas. Bus kartojamas !

  12. Virga:

    Ojetus, koks skanus ir geras ir lengvai pagaminamas pyragas! O tešlą nuo šaukšto valgiau kaip širšių medų 🙂

  13. Nida:

    Į sveikatą, Ana:) Vienas populiariausių receptų išties šiame bloge, tinkantis visiems skoniams 🙂

  14. Kristina:

    Labai skanus pyragas! Tiek vyras, tiek sūnus labai mėgsta. Ačiū už receptą 🙂

  15. Nida:

    Veronika, tuo šis pyragas ir žavus, kad jis visuomet vis kitaip gaunasi:) Na o cinamonas net neabejoju kad tiko ir pritiko.

  16. Veronika:

    Labai skanus pyragas. Tešlos nėra itin daug tad paviršiuje lieka “kyšoti” daug obuolių. Pas mane jie mažiau sukepė negu buvę apačioje (gal dėl orkaitės programos), bet tas tik įdomiau. Plius įdėjau šaukštelį cinamono, puikiai tiko!

  17. Nida:

    Dalia, super super super!! O Obuolių sezonas dar tik prasideda :))

  18. Dalia:

    Jau kepiau n+k kartų, visada tobulas. O paskutinį kartą įpyliau romo-perfekcija!

  19. Nida:

    Vaiva, o kas konkrečiai neaišku? imat 250ml talpos stiklinę ir plius minus atsimatuuojat tris ketvirtadalius. Šaukštas ten ar ten nieko nesugadins.

  20. Gražina:

    Fantastiškas skonis, dingo akimirksniu!!! Puikus sprendimas tingiam savaitgaliui, kai po skanių pietų norisi kažko saldaus, lengvai paruošiamo. Net nesitikėjau, kad bus TAIP lengva pagaminti.

  21. vaiva:

    Labukas, noreciau ir as isbandyti bet kiek tu miltu deti nesusigaudau ? 🧐

  22. Nida:

    Ieva, gerai jūs parašėt, kad kartais tikrai gėda būna prisipažinti, kad tik tiek nedaug pastangų reikėjo kokiam geram patiekalui pagaminti, tai šis iš tos serijos:)

  23. Ieva:

    Net gėda sakyt, kaip skanu buvo, nes tiek mažai darbo buvo įdėta 🙂 dėjau daugiau obuolių, nes reikėjo sunaudot; ir konjaką. Super rezultatas. Tikrai tiems, kas neturi laiko, idealiai užvadinta.

  24. Pingback: Rabarbarų pyragas su saldžiais trupiniais: sezono atidarymas – Nidos receptai

  25. Nida:

    Erika, iš tiesų, ir tinka čia praktiškai viskas, ką įpilsi:))) Beje, rytoj patalpinsiu tokį panašaus gerumo pyragą su rabarbarais:)) Tai bus turbūt antras topas receptuose, po šio, obuolinio:)

  26. Erika:

    Nuostabaus skonio obuolių pyragas is pirmo karto, tirpsta burnoje :)) iš gėrimų naudojau vodka :))

  27. Nida:

    Rasa, jei prieš tai su alkoholiu nekepėt, tai skonio skirtumo ir nepajausit:) Bet jei visada prieš tai pildavot kokio konjako, tai tuomet gal viena nata ir suskambės kitaip… Bet kepkit drąsiai ir be alkoholio, tikrai bus super skanu.

  28. Indrė:

    Didžiausios liaupsės šiam receptui😉Recepto paprastume slypintis pyrago skanumas.Tikrai bus kepamas dar ne vieną kartą😊

  29. Nida:

    Aiste, sveiki įstoję į šio pyrago fanų klubą!:) Bet jis išties tobulas savo paprastumu iki begalybės!!!

  30. Aistė:

    Pyragas nustebimo savo nuostabiu skoniu. Gamyba nesudėtinga. Nuo šiol tai mano pyragas favoritas bus. 🙂

  31. Gaby:

    Nerealus! labai paprastas, be proto skanus, greitai paruosiamas ir visiems tinkamas! kepem dvi dienas is eiles nes vieno buvo per mazai 🙂 ACIU!

  32. Nida:

    Cha cha cha Deimante…. Sorry, kad taip šitas užkabino. Ieškosiu įkvėpimų naujiems:)

  33. Deimantė:

    Oij.. Įlindau pažiūrėti, gal kokį kitą jau.. Nes į savaitę po kartą, kartais net du į dieną tenka iškepti🙈😂

  34. Deimantė:

    Išbandžiau! Vau, koks skanus. Kaip greit pagaminamas (vienoj rankoj mažą žmogutį laikiau). Dingo per 30 minučių😂ačiū, Nida.

  35. Nida:

    Lina, labai miela, kad svečiuojatės! Prancūziška muzika ir kvepiantys pyragu namai skamba kaip tobula rudens idilija. P.S. Mano pyragas taip pat ką tik iš orkaitės buvo ištrauktas, pamažu vėsta, o aš tuoj patalpinsiu naują receptą:) Kitiems tobuliems vakarams:)

  36. Lina:

    Sveiki, nuostabūs receptai! Radau jus, kai ieškojau receptų žverienai. Išmėginau ir pyragų. Tik komentarų nerašau 🙂 Turiu obuolių, einu kepti 😏👌 beklausant nuostabios prancūziškos Stromae muzikos… 🥞🎶🎤

  37. Vita:

    Labai patinka Jūsų maistas.
    Prančūziškas pyragas visada ant stalo, kai prinoksta savi obuoliai.
    Visada gerai gaunasi.

  38. Vita:

    Labai patinka Jūsų maistas.
    Prančūziškas pyragas visada ant stalo, kai prinoksta savi obuoliai.

  39. Pingback: Obuolienė su vanile: pagardams ir pyragų įdarams – Nidos receptai

  40. Nida:

    Giedre, taip ir turi būti, obuoliai ten dominuoja, ne miltai:) O miltus teisingai atmatavot, tiek ir reikia

  41. Giedrė:

    Ką tik pašoviau į orkaitę. Tik kažkaip labai mažai tos tešlos gavosi, vos apgaubė supjaustytus 5 obuoliukus… Gal taip ir turėjo būti? (ten, kur 3/4 stiklinės miltų, naudojau 3/4 US cup – apie 180ml)

  42. Raimonda:

    Pats pačiausias obuolių pyragas!
    Kepiau tris kartus ir visad gavosi tobulai. Jau nukeliavo į mano receptų užrašus 🙂 (viena kartą sviestą keičiau aliejumi ir skonis nenukentejo).
    Ir šie diem

  43. Nida:

    Lolita, dėl alkoholio tai tikrai nepergyvenkit, jis pilnai išgaruoja ir tik aromatas lieka. Dėl speltų miltų tikrai negalėjo neišeit. Gal tikrai obuyolių padauginot? Neįsivaizduoju… Teks trečia kartą bandyti, nieko nebus:)

  44. Vaiva:

    Nuostabus pyragas! Ačiū labai už receptą 🙂 Aš dar įdėjau persiką ir obuolio dydžio slyvą, puikiai tiko. Norisi dar ir dar 🙂

  45. Lolita:

    Vakar gavosi tobulas, tik buvo per mažai. Šiandien visiškai nesigavo, iš silikoninės formos neiškrenta 🙁 Spelta miltus pirmąsyk naudojau, bet dėl jų gal negalėjo. Gal obuolių per daug pridėjau.
    Bet šiaip labai geras receptas. Beje, juk alkoholis kepant išgaruoja? Man mestelėjo, kaip čia duodu vaikams pyrago su alkoholiu.
    Ačiū!

  46. Nida:

    Julija – kažkas tikrai ne taip. Ar nesugedęs karščio matavimo prietaisas orkaitėje? Ar orkaitės temperatūra tikrai tokia, kokią rodo termometras? Gal neiškepė??

  47. Julija:

    O man nesigavo tešla, kepiau vakar, gavosi labai šlapia ir jautėsi kiaušinis, kažka ne taip padariau… 🙁

  48. Dalia:

    Labai skanus kepinys. Jau kepiau kelis kartus ir kepu dabar. Ačiū!

  49. Ieva:

    Ačiū už puikų receptą, puikiai tinkantį net ir nepatyrusiems pyragų kepėjams! Pusės jo neliko per pirmas 15 min, tad manau įvertinimas puikus!

  50. Nida:

    Teisingai, Egle! Nes į receptus reikia žiūrėti kaip į įkvėpimą, su doze kūrybiškumo.

  51. Eglė:

    Pamačiau ir pabandžiau, patiko! Neturėjau kalvadoso ir kitų gėrimų, kepiau be jų, bet – vistiek buvo gardu. Ačiū už receptą 🙂

  52. Laura:

    Nida, noriu kept cia ir dabar 🙂 stikline miltu tai kokia ji ??? Aciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.