Kai tik turguje pasirodo pirmieji pavasariniai vaisiai, tinkami kepiniams, – rabarbarai, tuoj pat imu kepti kepinius su šiais nepakartojamais, vaikystę primenančiais, rūgščiais stiebais. Kadaise rabarbarai augavo kiekvieno sodo ar darželio kampe, ir kai oras jau sušildavo tiek, kad mama leisdavo nusiimti megztinius ir lakstyti trumpomis rankovėmis, tas metas man asocijuodavosi dar ir su rūgščiu rabarbaru vienoje rankoje ir puodeliu cukraus kitoje. Pamirkiusi stiebą į cukrų, triaukšdavau rabarbarus tol, kol imdavo pykinti. O mokykloje pavasarį pietums dažniausiai valgykloje virdqavo rabarbarų kompotą, pamenate?

Dabar man toks jausmas, kad rabarbarai kuriam laikui buvo išnkę iš mūsų virtuvių, o šiuo metu ir vėl rabarbarų mada tarsi atgimsta! Izraelyje rabarbarai būdavo didelis deficitas, prekybos centruose stovėdavo šalia egzotiškiausių vaisių ir buvo vienos brangesnių prekių. Neteko Izraelyje jokiame restorane ragauti patiekalų ar desertų su rabarbarais – matyt, šių dar neįsisavino Izraelio šefai:) 

Iš esmės rabarbarus galima naudoti ten, kur rudenį naudojame obuolius! Rabarbarams gardinti kepiniuose idealiai tinka cinamonas, o kepant jų konsistencija būna panaši į rūgščių obuolių konsistenciją. Mano mėgstamiausi kepiniai su rabarbarais – tai galette bei karštas rabarbarų trupiniuotis (crumble) su ledais. Tuo tarpu šis minkštas, drėgnas ir purus prancūziškas pyragas – tobulas pasirinkimas saulėtai popietei. Ir ne vien dėl vykusio rūgščių rabarbarų bei maloniai saldžios tešlos skonio, bet ir dėl to, kad tešlai sunaudojama palyginus nedaug riebalų nei miltų. 

Skubėkite džiaugtis labai trumpu rabarbarų sezonu!
Skubėkite džiaugtis labai trumpu rabarbarų sezonu!
Rabarbarų pyragas su migdolais: purus, minkštas, drėgnas...
Rabarbarų pyragas su migdolais: purus, minkštas, drėgnas…
Patys skaniausi pavasariniai kepiniai - su rabarbarais
Patys skaniausi pavasariniai kepiniai – su rabarbarais
Prancūziškas rabarbarų ir migdolų pyragas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 115 g minkšto sviesto
  2. 200 g cukraus
  3. 3 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
  4. 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  5. 200 g miltų
  6. 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  7. Žiupsnis druskos
  8. 650 g rabarbarų, supjaustytų plonomis riekelėmis
  9. 1/2 stiklinės migdolų plokštelių
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Apvalią kepimo formą (23cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi iki purios masės (sukite ne trumpiau nei 5 minutes mikseriu). Po vieną muškite kiaušinį, visąlaik plakdami, kol kiekvienas kiaušinis pilnai įsiplaks į sviesto masę (kaskart mažiausiai po 1 minutę). Pabaigoje įmaišykite vanilę.
  3. Atskirame dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, kepimo miltelius, druską. Sumažinkite mikserio apsisukimus ir pamažu berkite miltų mišinį, toliau sukdami tešlą, kad ji išliktų puri. Pabaigoje suberkite rabarbarus ir atsargiai šaukštu išmaišykite.
  4. Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo formą. Paviršių išlyginkite ir pabarstykite migdolais.
  5. Kepkite 50-55min., arba kol įkišę medinį pagaliuką į pyrago centrą, ištrauksite jį sausą. Jei pyrago viršus ims svilti, pernelyg greitai tamsėti, uždenkite gabalėliu aliuminio folijos.
  6. Patiekiant pabarstykite cukraus pudra.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Prancūziškas minkštas rabarbarų pyragas su migdolais": 43

  1. Nida:

    Kristina, kaip smagu man tas padėkas gauti!! Tik jų nusipelnėte jūs, nes kepate, improvizuojate ir vaišinate!! Ačiū už draugystę!

  2. Kristina:

    Puikus receptas – tikrai pavyks net neįgudusiai kepėjai. Komplimentai garantuoti tiek iš smaližių, tiek iš saldumynų privengiančiųjų. Kadangi turėjau šaldytų juodųjų serbentų, įdėjau ir jų – tikrai tiko, o miltų šiek tiek mažiau naudojau 180 g. Miela Nida, Jums dėkoja visa šeimyna 🙂

  3. Nida:

    Almone – puikiai viską darote, nes čia vienas tų atvejų, kur improvizacijos pasiteisina:)

  4. Almonė:

    Šiemet atradau Jūsų pyragą, kepu iškart daugiau su tuo pačiu cukraus kiekiu, rabarbarų dedu tiek, kiek turiu, o migdolus keičiu kokoso drožlėmis, nes pastarųjų dažniau turiu. Ir vis tiek puikiai gaunasi. Ačiū.

  5. Ilona:

    Pavyko puikiai, netgi be migdolų skanu. Pyragas purus, drėgnas. Ir saldus, ir rūgštus. Tikrai kepsiu dar😊 ačiū

  6. Irena:

    Metai prabėgo ir vėl ieškau jūsų skanuolio pyrago recepto.Pyragas iškeptas iš pimų iš draugės iškaulytų rabarbarų.Primirštas skonis.Mmmm…Vistiek skaniausias iš rabarbarų,bent jau man😊

  7. Nida:

    Dalia, nu kaip man patinka žmonės, kurie virtuvėje jaučiasi laisvai ir kūrybiškai!! Pasaka!! Tik taip ir reikia – su improvizacijomis! Bravo!

  8. Dalia:

    Unikalus receptas! Аčiū. Kepiau kelis kartus. Kai neturėjau rabarbarų, dėjau obuolių. Kai nepakankamai sviesto – pyliau papildomai aliejaus. Kartą į tešlą papildomai įdėjau sumaltų riešutų. Puikiai gavosi visus kartus.

  9. Nida:

    Manau, kad taip! Kažkodėl įtariu, kad pyragas nuo to tik skanesnis bus 🙂

  10. Ingrida:

    Puikus receptas! Per klaidą įdėjau 150g miltų ir gavosi toks purus! Rekomenduoju! Kol kas mano skaniausias pyragas 🙂

  11. Nida:

    Jolanta, priežastys gali būti kelios: nepakankamai puriai išplakėt tešlą, arba gal rabarbarus pernelyg stambiai supjaustėt?

  12. Jolanta:

    Išbandžiau ir aš šį pyragą. Skanus, bet kažkodėl man visi rabarbarai sukrito į apačią. Kažką ne taip dariau:(

  13. Kotryna:

    Neapsakomai skanus! Kepu antrą kartą ir kepsiu dar, kol rabarbarų yra! Ačiū!
    Receptas keliauja į asmeninę receptų knygutę 🙂

  14. Nida:

    Viktorija, manau, kad nenukentės skonis!! Juk yra geros kokybės margarinų…

  15. Viktorija:

    Sveiki, Nida, mano dukryte alergiska visiems karvės produktams. Ar galiu sviestą pakeisti margarinu, ar bus ne tas?

  16. Nida:

    Lina, nu labai labai džiaugiuosi, tikrai!!! Dėl rabarbarų – sunku pasakyt, ar jie skiriasi rūgštumu. Aš savuosius perku iš Giedrikų ūkio. Tiesa, šie rabarbarai tokie švieži, kad nereikia lupti – būtent todėl išlieka raudona spalva. Bet vienąkart buvau nusipirkusi iš IKI, ir rabarbarai kitokios rūšies: didesni, kietesni, mažiau sultingi, odelę nulupus ir patroškinus tapo bespalviai… Tad sunku pasakyt, gal išties ir rūgštumas skiriasi? Nes nepasakyčiau, kad pyragas buvo pernelyg rūgštus, nors rabarbarų dėjau pilną porciją, kaip parašyta recepte…. Bet gi receptai tam ir skirti, kad prisitaikytumėme juos pagal savo poreikius:)

  17. Lina P.:

    Antrą vakarą iš eilės kepiau minkštą rabarbarų pyragą, nes šeimyna prašė vėl tą vakarykštį skanų pyragą iškepti 🙂 Nida, aš nuotraukoje žiūriu, kad Jūsų rabarbarai lyg rausvi, mano mamos sodo rabarbarai albinosiškai žalsvi 🙂 Gal Jūsų rausvieji mažiau rūgštūs, nes aš dedu lygiai pusę rabarbarų svorio kaip Jūsų recepte ir rūgštelės tikrai pakankamai gaiviai būna 🙂
    Dar kartą ačiū, Nidut!

  18. Nida:

    Kaip smagu, Lina!!! Taip kaip kiekviena šeimininkė džiaugiasi teigiamais namiškių įvertinimais, taip aš džiaugiuosi kiekvienos šeimininkės džiaugsmu:)) Taip kad “maitinuos” vien teigiamomis jūsų visų emocijomis:)) Ačiū, kad pasidalinot:)

  19. Lina P.:

    Na ir vėl atėjau su padėkom!!! Kepiau šįvakar šį rabarbarų skanuolį, tiesa mažinau rabarbarų kiekį pagal savo šeimynos skonį (žinau, kad geriau nepadauginti rūgštelės), bet pyragiukas gavosi vis tiek super duper skanus, minkštas, drėgnas ir gaiviai rūgštokas! Ačiū už receptą, kepsiu dar būtinai!!!

  20. Gabija:

    Tegyvuoja rabarbaras!!! Tobulas pyragas su gaivia rūgštele. Ačiū, Nida, už receptą.

  21. Nida:

    Oi kaip aš jums tų abrikosų pavydžiu…. Dabar tikriausiai jų sezonas Izraelyje?… Nežinia ką atiduočiau už dėžutę:)

  22. Dainora:

    Dėkui, Nida, už šį puikų pyrago receptą, jis išėjo labai skanus, o dar ta skanioji apkepusi migdolų plutelė…mmm 😊

  23. Nida:

    Geras:))) Nu tai sėkmės ir skanaus:)) Aš jau planuoju kada čia sekantį išsikepus:))) Tokį patį.

  24. Ruta:

    Siandien Arturas izenge pro duris su didziuliu rabarbaru pundu, as ispleciau akis o jis pasake, kazka gi sugalvosi! Tai va ir sugalvojau :]

  25. Nida:

    Būtent, Justina!! Kaip rudenį pirmieji kepiniai su obuoliais, taip pavasarį – su rabarbarais. Jie nepakartojami:)

  26. Justina:

    Pyragas tiesiog pasakiskas,o dar su rabarbarais is nuosavo darzo ir kaimiskais kiausiniais… mmmm.. lengvas ir purus biskvitas su rabarbaru paslaptim!

  27. Nida:

    Bet kaip jums pavydžiu, Aida, kad rabarbarus iš daržo skinti galit!! Čia tai gerumėlis:) Rabarbarų uogienė skamba tikrai gerai:)

  28. Aida:

    .Mačiau ,kad rabarbarai jau išaugę,bet pagalvojau,o ką iš jų daryti?Tiesa,pernai prisiviriau uogienės.Tad,šykart būtinai pasinaudosiu pyrago receptu.Jau isivaizduoju…šiltas pyragas,keli šaukšteliai vanilinių ledų ir aš paskendusi svajose 🙂

  29. Nida:

    Iš tikrųjų, Dovile. Lietuva darosi dviejų, ne keturių sezonų šalimi: žiema ir iškart vasara. O rabarbarus Tymo turguje (tada už beprotišką kainą dar) pirkau dar prieš geras dvi-tris savaites! Dabar, esu įsitikinusi, jų jau visur yra. Aš rabarbarus pirkau pas ūkininkus, prekiaujančius salotomis penktadieniais Panoramoje.

  30. Dovile:

    Ar jau rabarbarų yra? Tik prieš pora savaičių vėl traukiau iš spintos žieminį paltą ir batus, o šiandien jau esu saulėje nukepusi. Ir tik spėjom aptart dilgeles virtuvėje, o jau rabarbarai ant stalo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.