Žydai turi vieną įdomų patiekalą, vadinamą Čiulent. Tai išskirtinai žiemą gaminamas maistas, kuomet penktadienio popietę, prieš prasidedant šabui, šeimininkės sukrauna į didelį puodą gabalus jautienos, pupeles, bulves, kruopas, žalius kiaušinius (su visais lukštais) ir užstato ant žemos ugnies orkaitėje. Tai senoviškas “slow cooking” receptas! Pasitroškinęs per naktį (20 ir daugiau valandų), patiekalas šeštadienį vien savo kvapu išverčia visus iš lovos. Religingiems žydams, kaip žinia, negalima per šabą nieko dirbti (valgymas nesiskaito:)), tad tuo tikslu ir buvo sugalvota paprasta išeitis – lėtai besitroškinantis patiekalas.

Čiulentą izraeliečiai gamina tik žiemos metu, nes tai vėsiam orui tinkamas ir itin sunkus maistas: po jo norisi tik griūti į lovą (panašiai kaip prisikirtus cepelinų:)). Praėjo net 2.5 metų, kol man pavyko įsiprašyti į svečius pas savo draugę Anne, ir paragauti šio tradicinio žydiško troškinio.

Jei kas nuspręstų išbandyti Čiulentą pasigaminti namuose, Anne pataria produktų prikrautą puodą iš vakaro įkišti į maždaug 90-100C karštumo orkaitę, ir ten jį palikti iki sekančios dienos pietų. Anne sako, kad kai kurios šeimininkės į troškinį įdeda kelis šaukštus pomidorų pastos, o kitos įpila kokakolos (!!). Žydai iš Maroko Čiulentą gamina su vištiena ir į vidų prideda džiovintų figų, abrikosų ir slyvų.

O tas žydiškas čiulentas mane įkvėpė prancūziškam troškiniui – žymiai lengvesniam ir greitesniam. Gal susigundysit ir jūs?

Kalakuto troškinys Chasseur

1 nedidelis viščiukas (apie 1.2 kg) arba 2-4 kalakuto blauzdos

1 šaukštas aliejaus

60g sviesto

1 vidutinis svogūnas

125g pievagrybių (aš juos pakeičiau šaldytomis žaliomis pupomis)

1 šaukštas miltų

1/2 puodelio baltojo vyno

2 šaukštai brendžio (nesakykit mano vyrui, bet aš panaudojau jo brangų konjaką:))

2 šaukšteliai pomidorų pastos

1 puodelis vištienos sultinio

Saujelė šviežių kapotų petražolių

Krutonams:

4 baltos duonos riekelės

Alyvų aliejaus

Jei naudojate viščiuką – supjaustykite jį į gabalus. Nuplaukite ir nusausinkite.

Puode storu dugnu įkaitiname aliejų ir pusę sviesto. Sudedame mėsą ir apkepiname iš visų pusių, kad gražiai paskrustų. Išimame mėsos gabaliukus į atskirą lėkštę. Išpilame riebalų perteklių.

Tame pačiame puode ištirpiname likusį sviestą. Jame pakepiname svogūnus, kol suminkštėja. Suberiam grybus (jei naudojame). Jei naudosite šaldytas pupas – jas reikės suberti pačioje pabaigoje. Pamaišydami uždengę pakepiname apie 3 minutes. Į masę įberiame miltus ir nuolat maišant pakepiname dar minutę.

Supilame vyną, sultinį, brendį ir viską gerai išmaišom. Įdedam pomidorų pastą. Pasūdom, pabarstom pipirais, įberiam šaukštelį cukraus. Sudedam mėsos gabaliukus ir užverdam. Uždengiam puodą, sumažinam ungį ir troškiname mažiausiai pusvalandį, arba kol mėsa kris nuo kaulų. Likus virti 5-10 minučių, jei naudojame, suberiame šaldytas pupas. Pabaigoje pabarstome kapotpomis petražolėmis.

Pateikiame su krutonais: duonos riekeles sausainiams skirta formele supjaustome mėnulio formos gabalėliais. Pašlakstome alyvų aliejumi ir pašauname į orkaitę keletui minučių, kol apskrus.

Aš pateikiau kalakuto troškinį sukrutonais ir miniatiūrinėmis šviežiomis bulvytėmis giliose didelėse lėkštėse.

Komentarų apie "Prancūziškas kalakuto troškinys kurį įkvėpė žydiškas Čiulentas": 4

  1. Nida:

    Sutinku, Grita, kad Izraelyje vyrauja maisto kultas. Čia nereikia žinoti “gerų vietų”, bet kur užsukus, maistas – nuostabus. Tikriausiai dėl visus metus pasiekiamų šviežutėlių produktų ir iš viso pasaulio suvežtų kulinarinių tradicijų.
    Mindaugai! Buvai ilgokoai prapuolęs:)Bet dabar bent žinom priežastį. Tikiuosi, parsivežei daug kulinarinių naujienų ir jas nedelsiant sukelsi į savo blog’ą:)
    O kitąkart, jei sugalvosi traukti į Izraelio pusę, duok žinią. Suteiksiu su mielu noru visą informaciją, kokios tik reikės!

  2. Mindaugas:

    Galvojom i Izraeli nuvykt, bet daug informacijos pritrukom, todel nusprendem siemet i Gruzija lekt.. Neblogas kurso pakeitimas, ahh? 🙂

    Gera šventė, o patiekalai dar geresni 😉

  3. grita:

    Puikumelis.Teko buti Izraelyje.Visko daug viskas be proto skanu.Nida,megaukis kikviena diena ir siusk mums i Lietuva tu nuostabiu valgiu receptus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.