Sakysite – iš proto išsikrausčiau?:) Kas sieja prabangą ir sumuštinius?? Mažumėlę kantrybės, tuoj viską papasakosiu!:)

Net neabejoju, kad jums teko girdėti apie avo-toast. Kitaip sakant, sutrėkštą avokadą ant paskrudinto batono riekės. Kartais dar ir keptu ar be marškinėlių virtu kiaušiniu pagardintą. Žinot, kiek toks kainuoja eilinėje Australijos užeigoje? (net neklauskit, ar kiekvienoje Australijos užeigoje toks patiekalas gaminamas, nes TAIP, tai privaloma kiekvieno restorano programa, jei avo-toast meniu nėra, vadinasi pirmiausia reiktų pasitikrinti, ar toks restoranas apskritai egzistuoja). Taigi tokio kaina svyruoja tarp 16 ir 20 Australijos dolerių (10-12 Eurų). Kažkada Australijos premjeras visai rimtai kreipėsi į šalies jaunimą, draugiškai siūlydamas pristabdyti šiek tiek tokių avokadinių sumuštinių vartojimą, nes taip išlaidaujant jaunimas niekada nesusitaupys pinigų pradiniam įnašui savo pirmam būstui ar automobiliui…. 🙂 

Mūsų visuomenėje sumuštinis dažnai suprantamas kaip kulinarinių nemokšų išsigelbėjimas, arba skrandžio užkimšimas skubant, arba, geriausiu atveju, iškylos į gamtą patiekalas. Bet jei pasižvalgytumėt po kitų šalių virtuves, tai oho kokiais sumuštiniais žmonės ten mėgaujasi ir tuo didžiuojasi! 

Reta šalis neturi savo sumuštinių kultūros: italai vilioja savo traškiomis brusketomis, prancūzai viską, kas valgoma, deda į pusiau išilgai prapjautą bagetę, o prancūziški croque madame ir croque monsieur jau seniai tapę kultu gurmanų tarpe. Portugalai nė dienos nepraleidžia be prego, bifana arba francesinha, o Skandinavijoje apskritai galima atlikti gurmanišką sumuštinų piligrimystę! Ir TOKIŲ sumuštinių sutikti, kokių net nesate regėję nei ragavę! 

Ar ne laikas būtų reabilituoti rimto vardo Lietvoje neturinčius (o gal klystu?) sumuštinius? Juk, geras sumuštinis – tai kaip gera džiazo muzika: kuo daugiau improvizacijų, daugiau tonų, tuo įdomiau! Meniškai sudėlioti priedai ant maistingos duonos riekės – tai ne tik greita ir lengva vakarienė vienam ar dviem valgytojam. Tai pats kūrybiškiausias požiūris į tai, kas sezoniška, ką mėgstate, arba galų gale kokios natos suskamba atsidarius savo šaldytuvą:)  

Leistis į prabangių sumuštinių kelionę nusprendžiau su Gardėsio duona „Jorė”. Dalinai dėl to, kad aš nuo šitos duonos esu pavojingai priklausoma (tie, kurie dabar po ranka turi traškių Jorė duonos riekelių su saulėgrąžom, žino apie ką aš:)). Kita priežastis – mane tikrai nuoširdžiai žavi kūrybingos iniciatyvos. Jei mane sekate IG, matėte kokie žavingi iki negalėjimo būna kiekvieno naujo Gardėsio produkto pristatymai! O naujausioje Gardėsio akcijoje dalyvauti pakvietė ir mane:) Todėl kai pirksite Jorė duoną, nepamirškite užsiregistruoti jų tinklapyje ir laimėti vieną iš asmeninių konsultacijų jus dominančia tema su tos srities specialistais – nuo mitybos iki dizaino, nuo psichologijos iki makiažo, floristikos ar stiliaus… O jei pasirinksite mane, tai galėsim iki soties kalbėtis apie maistą, maisto fotografiją ar dar ką nors, kas tik jus domins:) Nerealiai laukiu to interaktyvaus pasimatymo su kažkuo:)))

Receptai – labiau įkvėpimui:) Improvizacijoms – laisvė!

Sumuštinis su daniškomis krevečių salotomis skagen
Print Recipe
Juodos duonos sumuštinis su krevečių salotom
Course Užkandžiai
Virtuvė Skandinavijos
Raktažodis jūros gėrybės
Pasiruošimas 10 min
Porcijos
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Skandinavijos
Raktažodis jūros gėrybės
Pasiruošimas 10 min
Porcijos
Ingredientai
Procesas
  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite krevetes, svogūnus, majonezą, grietinę, įlašinkite truputį citrinos sulčių, suberkite krapus, pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite ant paskrudintos juodos duonos riekelių, papuoškite ikrais ir krapo šakele.
Sumuštinis su krienų kremu, prociutto ir kepintais svogūnais
Print Recipe
Juodos duonos sumuštinis su krienų kremu ir prociutto
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Pasiruošimas 5 min
Porcijos
vnt
Ingredientai
  • 2 riekelės duonos juodos, įvairiasėklės, Jorė, pakepintos tosteryje
  • 2 riekelės prociutto
Krienų kremui
Keptiems svogūnams
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Pasiruošimas 5 min
Porcijos
vnt
Ingredientai
  • 2 riekelės duonos juodos, įvairiasėklės, Jorė, pakepintos tosteryje
  • 2 riekelės prociutto
Krienų kremui
Keptiems svogūnams
Procesas
  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite svogūnų žiedus su miltais ir druska. Mažame puode įkaitinkite aliejų. Dėkite svogūno žiedus, nupurtę prieš dėdami miltų perteklių, ir kepinkite kol jie taps traškūs. Išgriebkite ir leiskite susigerti riebalų pertekliui popierine servietėle.
  2. Sumaišykite krienų kremo ingredientus. Ant paskrudintos duonos dėkite po gabalėlį prociutto, gardinkite kepintų svogūnų žiedais.
Pastabos

Vietoje prociutto galite naudoti be tokį kitą mėsos vyniotinį ar keptos mėsos riekelę. 

Sumuštinis su keptais kiaušiniais ir šprotais
Print Recipe
Juodos duonos sumuštinis su keptais kiaušiniais ir šprotais
Course Užkandžiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kiaušiniai, žuvis
Pasiruošimas 10 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kiaušiniai, žuvis
Pasiruošimas 10 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Mažoje keptuvėje aliejuje iškepkite kiaušinį, pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų. Dėkite pakeptą kiaušinį ant paskrudintos duonos, ant viršaus pabarstykite ridikų šiaudeliais, ant jų dėkite šprotus.
Sumuštinis su fetos kremu ir keptais burokėliais
Print Recipe
Baltos duonos sumuštinis su fetos kremu ir keptais burokėliais
Course Užkandžiai
Virtuvė Graikijos
Raktažodis vegetariški, burokėliai
Pasiruošimas 15 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Fetos kremui
Course Užkandžiai
Virtuvė Graikijos
Raktažodis vegetariški, burokėliai
Pasiruošimas 15 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Fetos kremui
Procesas
  1. Pasigaminkite fetos kremą: nedideliu blenderiu suplakite fetą, jogurtą, citrinos sultis, alyvuogių aliejų ir maždaug 1 šaukštą šalto vandens, kol gausite purią vientisą masę.
  2. Mažoje keptuvėje įkaitinkiite šlakelį aliejaus. Burokėlius supjaustykite riekelėmis, ir apkepkite iš abiejų pusių.
  3. Ant paskrudintos duonos riekelių dėkite fetos kremo, ant jo - keptus burokėlius, papuoškite baziliko lapeliais, pašlakstykite keliais lašais balzamiko acto, pabarstykite grūstais pipirais.
Sumuštinis su traiškytų pupų ir rukolų pesto
Print Recipe
Baltos duonos sumuštinis su žalių pupų ir rukolų pesto
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški
Pasiruošimas 10 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški
Pasiruošimas 10 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Passūdytame vandenyje apvirkite pupas. Perliekite šaltu vandeniu, tada nupulkite jų odelę, išimdami skaisčiai žalią minkštimą. Sudėkite pupas į mažą blenderį (pasilikite kelias dekoracijai), ten pat sudėkite rukolas, česnaką, tarkuotą sūrį, įspauskite citrinos sulčių ir pulsuojančiais judesiais partinkite, kad masė būtų ne visai tolygi. Pagardinkite druska, jei trūksta. Šią masę dėkite ant paskrudintos duonos gabalėlių, papuoškite atidėtom pupom ir pabarstykite čili pipirų dribsniais.
Sumuštinis su gorgonzola, figomis ir medumi
Print Recipe
Baltos duonos sumuštinis su gorgonzola ir figomis
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški
Pasiruošimas 5 min
Laikas 5 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški
Pasiruošimas 5 min
Laikas 5 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Ant paskrudintos duonos riekelių uždėkite po riekę gorgonzolos sūrio. Užkepkite kelias minutes orkaitėje, įjungę grilio funkciją, kol sūris šiek tiek pasilydys. Uždėkite ant viršaus figas ir dar pašaukite į orkaitę minutei ar dviem. Pabarstykite druska ir pipirais, ir pašlakstykie medumi, papuoškite dumplainaiais (arba žalumynais).

 

Šis įrašas sukurtas bendradarbiaujant su „Jorės” duona.

Komentarų apie "Prabangusis…… sumuštinis!": 2

  1. Nida:

    Rita, kaip miela!!! Pupas, kurias aš naudojau būtent šiam sumuštiniui, pirkau šaldytas! Jų visada yra kiekvienoje parduotuvėje, tad net žiemą kartais pasilepinu (nes labaaaai mėgstuu būtent šias, šviežias). Vienintelė bėda, kad jos kartais ne visai žalios spalvos pasitaiko (skoniui nekenkia, bet man labai gražu, kai žalios), tada kokį šaukštą šaldytų žirnelių įmaišau, kad žaliau būtų:)

  2. Rita:

    Nida, nerealūs sumuštiniai! O kokios nuotraukos! Mano duktė vienuoliktokė sėdėdama karantine po truputį pradeda gaminti ir labai daug idėjų semiasi iš Jūsų receptų. Rytojaus pusryčiams jau bus sumuštinis su šprotais. O mane labai suintrigavo su pupom. Sakykit, o kur galima tų pupų šiuo metu įsigyti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *