Dar vienas vėluojantis įrašas. Nors gaminant šį pyragą tenka šiek tiek pažaisti su tešla, bet tikrai verta. Tai kišų tipo kepinys, tik šis iš abiejų pusių “įspraustas” į ploną tešlos pyragą. Tipiškai gaminamas Prancūzijos Picardie regione, o porų įdarą galima pakeisti svogūnais arba moliūgais. Pyragas ne tik puošia stalą, bet iš tiesų yra tobulo skonio šiltas šventinis užkandis.

1 porcija Trapios tešlos tartams (receptas – pabaigoje)

500g. supjaustytų porų (tik balta minkšta dalis)

50g sviesto

175g mėgiamo tarkuoto sūrio

1 kiaušinis

1 kiaušinio trynys

60ml grietinėlės (36% pageidautina)

Kiaušinio plakinys pyrago viršui patepti (1 trynys + 1 šaukštas pieno)

Įkaitinam orkaitę iki 180C. 3/4 tešlos plonai iškočiojam ir ja padengiam 23cm pyrago formą su išimamu dugnu (išklojam ne tik apačią, bet ir šonus).

Supjaustytus porus apie 10min verdame pasūdytame vandenyje. Nusunkiame. Keptuvėje išlydome sviestą ir jame kepiname apvirtus porus maišydami, apie 5 min. Nukeliam nuo ugnies, įmaišom tarkuotą sūrį.

Dubenyje išplakame kiaušinį ir kiaušinio trynį, sumaišome su grietinėle. Pasūdome, pabarstome maltais pipirais. Supilame pravėsią porų masę. Viską gerai išmaišome.

Supilame įdarą į tešla išklotą kepimo formą, išlyginame viršų. Iš likusios tešlos iškočiojame dar vieną apvalų ploną tešlos “blyną”. Juo uždengiame įdarą ir sulipdome kraštelius šonuose. Viduryje išpjauname mažą skylutę susikaupusiems garams, kai keps. Viršų galime papuošti iš likusios tešlos išpjautais ornamentais, viską patepant kiaušinio plakiniu.

Kepame apie 35-40 min., kol gražiai paruduoja. Išėmę iš orkaitės palaukiame apie 5 minutes, prieš pateikdami ant stalo.

Tešla tartams:

220g miltų

žiupsnelis druskos

150g šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais

1 kiaušinio trynys

Į didelį dubenį suberiam miltus ir druską. Į vidurį sudedam gabaliukais pjaustytą šaltą sviestą ir pirštų galiukais triname katrtu su miltais, kol gaunasi masė, panaši į trupinius. Įdedam kiaušinio trynį ir truputį vandens arba pieno (1-2 šaukštus). Minkome abiek rankom kol tešla pasidaro vienalytė (tik nepersistengiame, nes nuo šiltų rankų tirpsta sviestas ir kuo ilgiau maišom, tuo tešla skystėja). Galima šią tešlą gaminti ir virtuvinio kombaino pagalba, naudojant “pulse” rėžimą.

Tešlą įsukame į valgomąją plėvelę ir mažiausiai pusvalandžiui padedame į šaldytuvą.

Komentarų apie "Porų ir sūrio pyragas": 6

  1. Neringa:

    Šiandien perskaičiau ir šiandien kepiau. Labai skanus, labai kvapnus, tikrai šventinis užkandis. Įvertinimai patys geriausi. Ačiū už puikų receptą 🙂

  2. Asta:

    Ne visai tokį, bet irgi su porais neseniai kepiau. Įsivaizduoju, kad ir tavasis toks pats skanus

  3. Nida:

    Aciu Renne, aciu Asta! Kvieciu isbandyti arba paeksperimentuoti su kitokiais pyrago idarais!:)

  4. Rennie:

    Nuostabus pyragas, panašų ir aš jau ruošiausi gaminti, toviškis labai skaniai atrodo 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.