Visi studentai žino, ką reiškia semestro pabaiga:) Ilgas sąrašas nepadarytų darbų, grėsmingai artėjančios projektų pridavimo dienos, ir visuomet be išimties laiko trūkumas (neva, jei dar viena dienelė, viską būčiau suspėjusi padaryti žymiai geriau nei dabar). Galiu tik pasakyti tiek: su savo asmeniniais darbais aš susitvarkau. Sunkiau su grupiniais projektais, kurie bendru sutartimu dažniausiai atidedami paskutinei minutei (čia as save truputį pagyriau:)).

Kadangi šį vakarą mano eilė kviesti grupiokus pas save į svečius ir berašant projektą juos kuo nors vaišinti, tai aš nusprendžiau jiems iškepti porų ir bulvių tartą. Ir jūs visiškai teisūs, kad pritrūko tik vienos dienos – kitaip būčiau sugalvojus ką nors mandresnio:) O dabar – atsidariau šaldytuvą, o ten, kaip pas dorą lietuvę – ryšulėlis bulvių, keli porai, kiaušiniai, na ir dar šaldytos sluoksniuotos tešlos gabalėlis šaldiklyje. Jei dar pridėsite gabalėlį sviesto, indelį giretinės ir mocarelos sūrio rutulėlį – tai viskas ko reikia šiai paprastai žiemiškos sezonui itin tinkančiai tartai:)

Porų ir bulvių tarta

Šaldytos sluoksniuotos tešlos gabalėlis (priklausomai nuo skardos, kurioje kepsite, dydžio)

2-3 vidutinio dydžio bulvės

3-4 porai (tik balta dalis)

2-3 šaukštai sviesto

Druskos, pipirų

Užpilui:

1 kiaušinis

1 indelis grietinės (arba grietinėlės)

1 rutuliukas mocarela sūrio

Šaldytą sluoksniuotą tešlą atšildome. Galima naudoti pagrindui ir kitokią tešlą – pavyzdžiui šitą arba šitą. Šaldyta sluoksniuota šiuo atveju – pats greičiausias būdas pasiekti tikslą:)

Porus supjaustome, bulves nuskutame ir supjaustome plonomis juostelėmis (mandolina šiam reikalui puikiai pasitarnauja). Galima naudoti ir virtas bulves (jei pavyzdžiui jų liko nuo vakarykščių pietų) – jas supjaustome, bet į masę sudedame pačioje pabaigoje.

Didelėje keptuvėje su dangčiu iįlydome sviestą ir jame trumpai apkepiname porus. Tada suverčiame šviežias pjaustytas bulves, įpilam pusę stiklinės vandens, pabarstom druska ir pipirais, bei uždengę troškinam apie 20 min., arba kol bulvės pasidaro minkštutės. Jei šioje stadijoje matote, kad dar liko nesugerto skysčio, paliekame kelioms minutėms atidengtą keptuvę, kad tas skystis išsigaruotų. Paragaujam, ar netrūksta druskos.

Tešla išklojame tartos indą, palikdami užlenktus kraštus. Subadom pagrindą šakute. Viršų užklojam folija ir ant jos paberiam pupų, kad laikytų svorį ir neleistų labai iškilti. Pašauname į 180C karštumo orkaitę ir kepame apie 15 min., kol tešla pagelsta. Nuimame viršytinį foljios sluoksnį ir dar įdedam pakepti apie 10 min. Taip pargindas bus traškus ir nepersisunks skysčiais.

Kol pagrindas kepa, nedideliame inde suplakam kiaušinį ir jį sumaišom su grietinės arba grietinėlės indeliu. Pabarstom druskos, pipirų ir galim įtarkuoti šiek tiek muskato riešuto.

Mocarelos rutuliuką supjaustome plonais griežinėliais.

Išimame apkeptą pagrindą ir jį visą pripildome bulvių ir porų mišinio. Pabaigoje palaistome kiaušinio ir grietinės plakiniu (padarome griovelius, kad jis geriau pasiskirstytų po įdaro masę). Viršų apdedame mocarelos griežinėliais ir pašauname atgal į orkaitę. Kepame apie 30min., kol viršus gražiai parunda ir sūris pradeda burbuliuoti. Pateikiam šiltą.

P.S. Recepta nusiziurejau is cia.

Komentarų apie "Porų ir bulvių tarta": 6

  1. grita:

    Nida ,labai aciu,tikrasis grozis ir skonis pasimatys kai istrauksi is orkaites.Toks alia tortas.Labai skanus saltas prie taures balto vyno.I sveikata…

  2. Nida:

    Grita!!! Nuostabus receptas! Skaitant seilė varva:) Prižadu išbandyti, nufotografuoti ir įdėti į blog’ą su Tavo autoryste!!
    Labai ačiū, kad pasidalinai!

  3. grita:

    Sveika Nida jau visa savaite laukiau tavo pasirodymo.Ach tie mokslai…
    As noriu pasidalinti su tavimi savo receptu.Taigi,imi tos pacios teslos ir kloji i gilesni inda ,kad butu iskloti statesni krastai ir dar siek tiek virs,subadai dugna,kepti nereikia.Idarui-sv.kopustai,svogunai,tarkuotos morkos,paprikos,krapai.Imi keptuve pili gero aliejaus ir viska gerokai pakepini.Dedi druskos ir megstamu prieskoniu.Tada kiaurasamciu ,kad nebutu per daug sulciu viska sudedi ant teslos.Uzpilas-indelis grietines,du kiausiniai ir pora saukstu krakmolo.Viska suplakti ir uzpilti ant darzoviu.O tada is likusios teslos padaryti ant virsaus tinkleli ir prisukti geliu ir lapeliu ir isdelioti kaip sirdis liepia.Visa papuosima sutepk kiausinio tryniu ir i orkaite .Skanaus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.