Nuo paskutinio įrašo prabėgo keletas dienų – laikas lekia šuoliais. Kadangi ši diena buvo sudėtinga man psichologiškai, kadangi būdama toli nuo namų sužinojau apie sunkiai susirgusią savo mamą, vakarienei nebuvo nei laiko nei noro gaminti ką nors prašmatnaus. Ėmiausi patiekalo, apie kurį buvau pamiršusi visus metus, nors Vilniuje jį gamindavau itin dažnai. Ypač kai prie vakarienės stalo sėsdavom keturiese – mudu su Darium ir du paaugliai mūsų vaikai (amžinai alkani ;)).

Kažkada pas vieną savo bičiulį lankydavausi jau spėjusiuose pagarsėti Plovo vakarėliuose. Gausiai susirinkę svečiai iškart gaudavo užduotis: vieni skusdavo morkas, kiti jas tarkavo, treti pjaustydavo kalną svogūnų, dar kiti plaudavo ryžius… Finale, po gerų dviejų valandų, visi stovėdavo prie didelio kazano (plovui skirto sunkaus puodo, parvežto kažkur iš Vidurio Azijos kraštų) ir laukdavo savo eilės gauti šaukštą gardėsio. Pasitaikydavo ir taip, kad tekdavo virti dar vieną porciją, tik per tą laiką visi jau būdavo prisiragavę kitokių užkandžių – kietam ir skystam pavidale 🙂 Vienintelis dalykas, kuris mane tame procese žavėjo mažiausiai, tai litras aliejaus, kuriame būdavo verdamas tas “tikrasis” plovas. Taip taip, pasak šeimininko, tikras plovas turi būti riebus…

Kadangi aš esu didelė šalininkė neriebaus maisto, tai adaptavau tą “tikrą” plovo versiją, kad gautųsi lengvesnė ir sveikesnė versija. Pavadinkim šį mano plovą Viduržemio regiono plovu 🙂

300g vištienos (tinka krūtinėlė, bet dar labiau – blauzdelių mėsa), supjaustytos kąsnio didumo gabaliukais

2 vidutinės morkos, sutarkuotos burokine tarka

2 svogūnai, supjaustyti

5-8 česnako skiltelės, sukapotos

2-3 stiklinės ilgagrūdžių ryžių (skaniausi – Jasmin)

1 cukinija (jei turit ir norit lengvesnės versijos)

Druskos, pipirų, cumino, raudonosios paprikos

Alyvuogių aliejaus

Plovui reikės sunkios gilios keptuvės su storu dugnu ir būtinai su sandariu dangčiu arba plataus dugno puodo su storu dugnu. Aš naudoju Zepter keptuvę, ji idealiai plovui tinka.

Įkaitinam keptuvėje aliejų ir jame apkepiname svogūnus ir česnakus. Atsargiai, kad svogūnai neparuduotų perdaug, tik suminkštėtų – antraip plovo spalva bus negraži. Tada sudedam vištienos gabaliukus, viską apkepinam. Sudedam sutarkuotas morkas, pakepinam kelias minutes, suberiam supjaustytas cukinijas, ir viską apkepinam kol suminkštės. Įberiame druskos, pipirų, prieskonių.

Per tą laiką nuplauname ryžius keliais vandenimis.

Pakeptas daržoves su mėsa suplojame tolygiai ant dugno. Ant viršaus suberiam ryžius ir užpilam verdančiu vandeniu tiek, kad vanduo būtų maždaug centimetru aukščiau nei ryžiai. Ryžių galima dėti ir mažiau – kas kaip mėgsta. Puodą (keptuvę) uždengiam dangčiu, sumažinam ugnį ir paliekam troškintis geram pusvalandžiui. Dangčio stengiamės neatidarinėti, kad neišleistumėm garų.

Pabaigoje, jei matom, kad ryžiai per sausi, dar įpilam karšto vandens ir pamaišom, ryžius pakišdami po apatiniu sluoksniu.

Prieš pateikiant viską sumaišom, patikrinam ar netrūksta kokių prieskonių ar druskos ir pateikiame. Galima su kapotais žalumynais – petražolėmis, kalendromis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.