Specialiai, žinokit, tokį provokuojantį pavadinimą užrašiau:) Nes ką dar naujo galima iškepti su rabarbarais??- paklausite jūs. O aš juk turiu jums pasiūlyti vis ką nors naujo, dar nemėginto… 

Kai startuoja rabarbarų sezonas, ta diena man būna tikra šventė. Tas startas man būna tada, kai mano mylimi Biržų ūkininkai Daiva ir Arūnas Giedrikai atveža į Vilnių savo puikiųjų daržovių derlių, o tarp jaunučių salotų lapų jau kyšo ir raudoni rabarbarų stiebai. Tie biržiečių rabarbarai tokie gardūs, sultingi ir minkšti, kad jų nereikia lupti taip, kaip mes tą darydavom vaikystėj: atkąsdavom mažytį kąsnelį nuo viršaus, ir plėšdavom lėtai iki apačios, kol ilgas šlapias rabarbaro siūlas nutrūkdavo ties koto galu. Net dantys, pamenu, atšipdavo nuo rūgšties tuos rabarbarus triauškiant. Tik paskui, kai jau atsivalgydavom pačių pirmųjų, gardindavom cukrumi, o dar vėliau jie keliaudavo ir į kompotus…

Nemėginau skaičiuoti kiek rabarbarų pyragų receptų esu publikavusi šiame bloge… Kasmet esu tikra, kad nieko naujo jau nesugalvosiu, teks kartot kažką iš senesnių aruodų. Bet vis atsiranda šis tas naujo, tad man smagu išbandyti, o dar smagiau pasidalinti su jumis. 

Šis plonytis pyragas yra bene greičiausias, kokį tik esu kepusi. Pavargau laukti kol įkais orkaitė, kad galėčiau pašauti plonytį pagrindą, kuriam paruošti nesugaišau net dviejų minučių (tiesa, pasinaudojau virtuviniu kombainu). O visa kitka – taip pat juokai: teprireikė smulkiai supjaustyti rabarbarus ir sumaišyti juos su dar trimis ingredientais.

Plonytis pyragas gali būti valgomas ir šiltas, su ledais, arba atšalęs ir sukietėjęs. Bėda tik, kad nė nepajusite, kai jis bus jau išgaravęs- kažkaip sunku pajusti saiką, kai riekelės tokios ko ne permatomos… 🙂 

Plonytis tešlos sluoksnis ir daug rabarbarų
Šis rabarbarų pyragas labiau primena blynelius 🙂
Pavojingai skanus, nes labai greitai išgaruoja nuo stalo:)
Itin greitai pagaminamas plonos tešlos rabarbarų pyragas
Print Recipe
Ploniausias pasaulyje rabarbarų pyragas
Itin greitai pagaminamas, labai plonos tešlos pagrindo ir daug rabarbarų įdaro
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis rabarbarai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 35 min
Porcijos
Ingredientai
Trapiam pagrindui
Rabarbarų įdarui
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis rabarbarai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 35 min
Porcijos
Ingredientai
Trapiam pagrindui
Rabarbarų įdarui
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo skardą (20x30cm) išklokite kepimo popieriumi. Sumaišykite visus pagrindui skirtus ingredientus ir sukapokite peiliu (patogiausia tą padaryti virtuviniu kombainu, su S formos peiliu - užtruksite apie 10 sekundžių, tik kol masė taps drėgnais biriais trupiniais). Masė neturi susiklijuoti, bus tik trupiniai (kaip miltai). Viską iškrėskite į paruoštą skardą ir rankomis suplokite prie pagrindo, išlyginkite tolygiai visą paviršių.
  2. Kepkite pagrindą apie 10-12 min., arba kol lengvai paruduos.
  3. Kol pagrindas kepa, supjaustykite plonytėmis juostelėmis rabarbarus. Dubenyje labai lengvai suplakite kiaušinius, suberkite cukrų, miltus ir druską, išsukite. Suberkite supjaustytus rabarbarus ir išmaišykite, kad viskas apsidengtų kiaušinių mase.
  4. Ant karšto pagrindo supilkite rabarbarus, išlyginkite paviršių tolygiai paskirstydami įdarą, ir vėl pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20-25 min, arba kol viršus sutvirtės, rabarbarai lengvai apkeps. Patiekite šiltą, su ledais, arba pilnai atvėsintą, sustengusį, supjaustytą gabalėliais.
Pastabos

Recepto šaltinis - Moje Wypieki

  1. Laura:

    Nida, jei bandelės su varške versdavo budėti prie orkaitės visai šeimai, tai šitas pyragas mane parklupdė- ketinu gudrauti ir kepti tik tuomet, kai nieko namie nėra ir nereikės su niekuo dalintis.

  2. Nida:

    Sonata, pamėginkit, gal ir susilipdys? Kukurūzų miltai neturi glitimo, tad ne visi kepiniai tinka. Bet šis gal ir susiklijuos, neįsivaizduoju.

  3. Nida:

    Ieva, bent tie, kuriuos aš perku – nelupami. Gal tokia jų rūšis? Bet tie, kuriuos vaikystėje valgėm, tikrai būdavo su kietom odelėm. Tad nežinau kokius jūs naudojate – paragaukit, iškart suprasit, ar jūsiškiai lupami ar ne.

  4. Ieva:

    Turiu rabarbarų ir užmačiau šį receptą. Tik turiu klausimą. Ar rabarbarus reikia nulupti prieš pjaustant? 🤔😊

  5. Asta:

    Išbandytas. Greita, paprasta, skanu 🙂
    Jūsų nuotraukos – kaip visada – skanios, įkvepiančios gaminti.
    Ačiū, Nida

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.