Mums įprasta, kad maistas turi būti pradžioje marinuojamas, ir tik tada griliuojamas. Tačiau ši taisyklė veikia ne visais atvejais, ir tuoj jums paaiškinsiu kodėl verta kartais apverst procesą aukštyn kojom ir viską daryti atvirkščiai:)

Dažniausiai ruošdamiesi grilio vakarėliui, mes iš vakaro (ar net prieš kelias dienas) paruošiame marinatą ir jame paliekam marinuotis mėsą ar kitus produktus. Marinatui mes beveik visada panaudojam puikius ingredientus – sojų padažą, alyvuogių aliejų, česnakus, citrinų sultis ar šlakelį acto, žalumynus… Ir kas atsitinka tada, kai mėsa iš marinato persikelia ant įkaitusių grotelių? Šitas visas gėris keliauja į kriauklę! Žinoma, ar kas norės valgyti marinatą, kuriame mirko žalia mėsa?… 

Štai todėl verta išbandyti visiškai priešingą marinavimo metodą, kuris iš esmės pakeičia gaminamo maisto skonį ir tekstūrą. Ypatingai tada, kai kepant maistas išsausėja, ir jį tiesiog reikia “pagirdyti” ir atgaivinti:) Štai todėl kitą kartą, kai kepsite steiką ar kokios kitos mėsos gabalėlį, jį tiesiog pabarstykite druska ir pipirais, o kai ant grotelių mėsa iškeps iki jūsų pageidaujamo lygio, supjaustykite kepsnį gabalėliais ir kelioms minutėms pamerkite į marinatą. Marinatų receptų – nesuskaičiuojama galybė: tai gali būti alyvuogių aliejus, citrinos sultys, citrinos žievelė ir česnakas, tai gali būti sojų padažas, ryžių actas, mirin (saldus ryžių vynas) ir paskrudintų sezamų aliejus, tai gali būti daug petražolių, česnakų, alyvuogių aliejaus ir šlakelis balzamiko acto… Pabuvusi mėsa tokiame mariante, nepraras savo dūmo skonio ir traškumo, išgauto kepant, o ir valgant smagu bus dažyti bagetės gabalėlį ar skrudintą daržovę į marinatą, kuriame iškepusi mėsa mirko. 

Lygiai taip pat pamėginkite pasigaminti žuvį: žuvis yra gležnas padaras, ir jos apskritai nepatartina marinuoti, tačiau iškepus ant grotelių, neretai žuvis tampa sausoka. Todėl nukėlę nuo griliaus merkite žuvies kepsnelius (minkštimu žemyn, apskrudusia odele į viršų) į marinatą ir palikite minutei kitai prisigerti skonių ir sultingumo!

Tačiau užvis labiausiai toks marinavimo būdas tinka daržovėms! Tik pagalvokite apie tokias daržoves kaip baklažanai, cukinijos ar grybai: jie neturi savo išraiškingo skonio, tad iškepusius reikia kažkuo gerai pagardinti. Ir čia idealus būdas yra pamerkti į aliegingą marinatą su prieskoniais. 

Šiandienai siūlau jums išbandyti baklažanų antipasti. Marinatui panaudosite balzamiko actą, granatų sirupą, česnakus ir aliejų, o patiekalui sūrumo suteiks feta (kurią galima pakeisti ricotta salata – bus dar labiau itališka!). Na o kalbant apslkritai, feta yra tas daiktas, kuris bet kurį patiekalą tiesiog ima ir kilsteli į nežmoniškas skonių aukštumas:) Todėl pirmyn kurti grilių šiam gardžiam vasaros užkandžiui! 🙂

Baklažanų užkandis su kedrų riešutais ir feta
Balzamiko acto ir granatų sirupo marinatas paverčia baklažanus dievišku antipasti patiekalu
Print Recipe
Baklažanų antipasti su feta
Kepdami baklažanus stenkitės juos kuo geriau apskrudinti - bus ne tik skanu, bet ir gražu:) Na o šis padažas tiks ne vien šiam užkandžiui, bet ir kitokioms grilyje keptoms daržovėms bei mėsai (ypač ėrienai).
Patiekalas Užkandžiai
Virtuvė Italian
Paruošimo laikas 10 min
Cook Time 10 min
Porcijų skaičius
asm
Ingredientai
Marinatui
Patiekalas Užkandžiai
Virtuvė Italian
Paruošimo laikas 10 min
Cook Time 10 min
Porcijų skaičius
asm
Ingredientai
Marinatui
Instrukcijos
  1. Ant įkaitintų griliaus grotelių apkepinkite baklažano skitleles (jas apkepinti galite ir griliaus keptuvėje (griddle pan) arba orkaitėje), kol suminkštės ir gražiai apskrus iš abiejų pusių.
  2. Visus padažui skirtus ingredientus sumaišykite.
  3. Patiekdami sudėliokite baklažanus į lėkštę, pabarstykite susmulkintais mėtų lapeliais, patrupintu fetos sūriu ir pakepintias kedrų riešutais. Viską apšlakstykite padažu ir patiekite. Šis patiekalas skanus šiltas, kambario temperatūros arba atšalęs.
Pastabos

Recepto šaltinis - Letitia Clark, Bitter Honey

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.