Kai ateina vasara, o kartu su ja – šviežios daržovės, patartina bent tiems trims mėnesiams tapti vegetaru:) Gyvenant Lietuvoje per vasarą reikia užsipildyti organizmą vitaminais, naudingais elementais tiek, kad visus metus užtektų 🙂 Nors čia, Izraelyje, nėra tokio reiškinio kaip “anų metų bulvės arba morkos”, čia kiaurus metus viskas šivežia, bet vasaros mėnesiais visvien visi, man rodos, pasidaro dar draugiškesni daržovėms… Na, del “visų” gal kiek ir perlenkiau, bet man tai galioja:)

Kadangi kaitinant saulei mažiausiai norisi stovėti ilgai virtuvėje, tai naudinga po ranka turėti ką nors, tinkamo sveikai, greitai ir skaniai vakarienei. Man laiks nuo laiko labai praverčia pesto. Gaminu jį ir pagal klasikinį receptą su bazilikais, kedro riešutais, parmezanu ir alyvų aliejumi, tačiau esu išbandžiusi ir kitokius – kalendrų bei petražolių pesto. Kalendras ne visi mėgsta, o jau su petražolėmis – sėkmė beveik garantuota. Be to, sužaliavus vasarą daržams, petražolių – nors dalgiu šienauk.

Šį vakarą pateikiau skrudintas daržoves su pesto padažu. O kiek padažo liko, rytoj sunaudosiu su pasta: tiesiog išvirsiu al dente pastą, ir ją sumaišysiu su pesto, praskiedusi keliais šaukštais vandens, kuriame virė makaronai. Greičiau nebūna 🙂

Petražolių pesto su migdolais:

75g (maždaug 5 šaukštai) migdolų be odelių

Didelė sauja petražolių

2 česnako skiltelės

150ml ypač tyro alyvuogių aliejaus

2 šaukštai tarkuoto parmezano

Druskos, pipirų

Migdolus keletą minučių paskrudiname sausoje įkaitintoje keptuvėje, nuolat maišant, kad nesudegtų. Atvėsiname.

Virtuviniu kombainu arba blenderiu sutriname kapotas petražoles, migdolus, česnako skilteles į vientisą masę, po truputį pilant aliejų. Pabaigoje įmaišom parmezano sūrį ir pagardinam druska bei pipirais.

Padažas gali keletą dienų stovėti šaldytuve.

Skrudintos daržovės:

2 vidutinio dydžio bulvės

2 morkos

2 raudonieji svogūnai

2 pastarnokai

1 raudonoji paprika

1 maža cukinija

8 česnako skiltelės

Keletas čiobrelio šakelių

Rupi druska

Alyvuogių aliejaus šlakelis

Nuskustas bulves, pastarnokus, svogūnus ir morkas supjaustom į 4 dalis (morkas prieš tai perpjaunam pusiau skersai). Tokio pa dydžio gabalėliais supjaustome papriką, cukiniją. Į kepimui skirtą indą dedame daržoves, prikaišome česnako skiltelių (jų nelupam), pabarstom čiobreliais, druska, pašlakstom aliejumi ir kišame į įkaitintą orkaitę iki 200C. Skrudiname apie 50-60 minučių, kol daržovės suminkštėja ir gražiai paskrunda.

Pateikiame su petražolių pesto padažu.

Komentarų apie "Petražolių pesto su migdolais": 4

  1. Pingback: Burokų spagetti su pesto ir ožkos sūriu – Nidos receptai

  2. Lina:

    Labai ačiū už tokį išsamų atsakymą, kai tik dar kiek ūgtels morkytės ir jau bus savų bulvių, būtinai bandysime!

  3. Nida:

    Lina, labai geras klausimas. Tikrai neverta baimintis, kad daržovės neiškeps. Man iš pradžių irgi taip atrodė, kad morkos ir liks kietokos. Tačičiau per 50-60 minučių viskas bus paruošta ir gardu.
    Dėl išdėliojimo skardoje: aš bandžiau kelis variantus. Kai skardoje daržovės išdėliotos vienu sluoksniu, jos apskrunda, būna traškesnės. Kai mažesniame inde sudedu vienas ant kitų – apatinės būna minkštesnės, viršutinės – paskrudę. Man patinka, kai apatinis daržovių sluoksnis susimaišo su išsiskyrusiomis sultimis, aliejumi, prieskoniais. Tad abu variantai išeina puikiai!

  4. Lina:

    Nida, labai šauniai atrodo apkeptos daržovės, tik kažkaip neramu, ar bulvės ir morkos neapvirtos iškeps orkaitėje iki gardaus minkštumo? Daržoves geriau kepti laisvai išdėliojus, o ar jos gali viena ant kitos krūvoje lipti ir maišytis?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.