Negalvojau, kad antrosios knygos leidyba bus net tokia sudėtinga ir ilga… Žinoma, prieš pradedant skųstis ne taip sklandžiai einančiais pabaigiamaisiais darbais, reiktų pasakyti, kad tai bus kitokia visomis prasmėmis knyga. Knyga, kurios viziją nešiojausi daugiau nei metus, ir visomis priemonėmis ir būdais mėginu pralaužti ledus spaustuvėje, o ji su tokiais užsakymais dar nebuvo susidūrusi. Mašinos, mėgindamos spausdinti mano knygą, stringa ir spjaudosi, o technologai suka galvas ir mėgina išrasti būdus kaip įgyvendinti mano sumanymą. Tiesiog man norisi ne padėti į knygų lentynas dar vieną “ant to paties kurpaliaus” padarytą kūrinį, bet nustebinti skaitytojus ne tik kitokiu turiniu ar dizainu, bet ir spaudos kokybe, popieriumi, spalvomis, formatu ir sprendimais. Ir kai jau maniau, kad visi darbai pabaigti, kai jau ištariau oficialų “ačiū” savo komandai, paaiškėjo, kad ne visi klausimai technologinėje pusėje dar yra suderinti… Bet po savaitgalio turėtų būti aišku, ar reikės plano B, ar gero šampano, nes merginos iš spaustuvės visgi surado būdą priversti automatines spausdinimo mašinas elgtis kitaip, nei jos buvo sukurtos ir elgėsi pastaruosius keletą metų… Todėl laikykit kumščius su manim kartu. 

Darbai darbais, projektų pabaigtuvės sava vaga, bet šventės ateina pagal kalendorių, neklausdamos ar tam dabar tinkamas metas. Ruduo mūsų šeimoje gausus šventėmis, o švenčių sezoną atidarome su mano vyro gimtadienio paminėjimu. Kadangi gimtadienis jo, tai ir pageidavimų sąrašą sudarinėja solenizantas. Aš jį papildau kokiu nors maloniu kulinariniu siurprizu, nes žinau, ką manasis labiausiai mėgsta. 

Iš tokių mėgstamiausių jo (ir mano) dalykų neabejotinai sąrašo viršuje puikuojasi antiena. O dabar juk kaip tik ančių sezonas, kuris tęsis iki pat Kalėdų! Patiekalą, kurį parinkau Dariaus gimtadieniui, nužiūrėjau, paragavau ir likau visiškai sužavėta Londone, savo bičiulės knygų autorės Lisos Roukin namuose. Tai jos firminis patiekalas, kurį, kaip pati sako, mėgsta ir suaugę svečiai, ir net maži vaikai. O imdamasi šio užkandžio gaminimo Lisa niekada nežaidžia tik su viena antimi – iškart daro dvi porcijas, nes vienos dar niekada nepakako. Dabar jau ir aš gailiuosi, kad vakar nepagaminau dviejų porcijų šio užkandžio, nes ach su kokiu mielu noru šiandien pasimėgaučiau Pekino anties salotomis…

Svarbiausias ingredientas (be geros kokybės antienos, žinoma), šiame recepte yra Hoi Sin padažas. O jo PAGALIAU yra Rimi parduotuvėse!!! Kažkada jau anskčiau pastebėjau, kad Rimi egzotikos skyrius pastaruoju metu labai gražiai pildosi visokiais gerais ingredientais (jei kas nors iš Rimi darbuotojų skaito šias eilutes, labai jums linkiu ir prašau, kad pradėtumėte importuoti ir japonišką mirin, nes tai esminis japonų virtuvės ingredientas!!). Bet pradžioje apie tai buvau pamiršusi, ir tekina nulėkiau į Prismą, galvodama, kad kur jau kur, o ten turėčiau Hoi Sin rasti. Tačiau buvau neteisi. Mano Rimi, kurioje nuolat apsipirkinėju, jis gražiai sau stovi lenktynoje. Čiupau iškart kelis buteliukus atsargai, nes manau, kad kai pasidalinsiu šiuo receptu, Hoi Sin padažo gali kurį laiką pritrūkti….:) 

Verdiktas labai paprastas: nuo šiol antienos saltos – neabejotinai vienas iš mano TOP3 geriausių patiekalų. Ir tikrai kitąkart gaminsiu mažiausiai dvi jo porcijas. Ir net neabejoju, kad ant mūsų Kalėdinio stalo šiemet bus būtent Pekino anties salotos. Ne kaip kitaip. 

Pekino anties salotoms reikia keletos esminių ingredientų
Pekino anties salotoms reikia keletos esminių ingredientų
Vienas iš mano TOP3 geriausių patiekalų repertuaro
Vienas iš mano TOP3 geriausių patiekalų repertuaro
Pekino anties salotos
Porcijos 6
Traški skrudintos anties skūrelė, sultinga mėsa su saldžiu hoi sin padažu ant agurkų patalo. Galite patiekti su tradiciniais blyneliais.
Komentuoti
Spausdinti
Paruošimo laikas
40 min
Gaminimo laikas
1 hr 50 min
Paruošimo laikas
40 min
Gaminimo laikas
1 hr 50 min
Ingredientai
  1. 1 antis (apie 2kg)
  2. Kiniškas 5 prieskonių mišinys (Five Spice)
  3. Rupios druskos
  4. Indelis Hoi Sin padažo
  5. 1.5 šaukšto sezamų aliejaus
  6. 1 didelis ilgasis (arba 2 vidutiniai trumpavaisiai) agurkas
  7. Sezamų sėklų (paskrudintų)
  8. 2 saujelės paskrudintų anakardžių riešutų
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Gilią didelę kepimo skardą išklokite aliuminio folija. Paruoškite grotele ančiai kepti (aš turiu specialias, įstatomas į kepimo skardą, bet tiks ir orkaitėje esančios grotelės, ir apačioje įdėta skarda, kad riebalai galėtų nutekėti kepant).
  2. Nuplaukite ir gerai nusausinkite antį (nusausinimas sąlygos, kad odelė būtų labai traški, kai iškeps). Mediniu iešmeliu keliose vietose įbeskite į anties krūtinėles, šlauneles, kad kepant išbėgtū riebalai. Iš visų pusių antį ištepkite 1 šaukštu sezamų aliejaus. Tada visą antį iš išorės ir iš vidaus pabarstykite druska ir įtrinkite kinišku 5 prieskonių mišiniu.
  3. Padėkite antį ant grotelių krūtinėle į apačią, ir kepkite įkaitntoje orkaitėje 1 valandą. Išimkite iš orkaitės, atsargiai apverskite antį krūtinėle į viršų, ir vėl pašaukite kepti 20 minučių. Vėl išimkite, apverskite krūtinėle žemyn, sumažinkite temperatūrą iki 150C ir kepkite dar 20 minučių. Išimkite iš orkaitės ir palikite antį 10 minučių nejudindami.
  4. Paruoškite kitą nedidelę skardelę ir ją išklokite aliuminio folija. Orkaitės temperatūrą vėl padidinkite iki 200C. Atsargiai nulupkite visą anties odelę ir sudėkite į šią skardelę. Pašlakstykite odelę 1 šaukštu Hoi Sin padažu, ir labai gerai rankomis įmasažuokite į odelės gabalėlius. Pašaukite į orakitę ir kepkite apie 10-15 minučių, arba kol odelės taps traškios.
  5. Kol odelės kepa, ir antis šiek tiek pravėsusi, nuimkite nuo kaulų visą anties mėsą ir rankomis suplėšykite pailgais gabaliukais, išilgai raumens. Pašlakstykite dar 3 šaukštais Hoi Sin padažo ir švelniai įmasažuokite į mėsą. Palikite atvėsti visiškai.
  6. Agurką perpjaukite pusiau, išimkte sėklas. Supjaustykite plonomis ilgomis juostelėmis (geriausia naudokite prietaisą, skirtą spiraliniams daržovių makaronams daryti, arba skustuką). Agurkų juosteles sudėkite į didelę serviravimo lėkštę ir pašlakstykite 2 šaukšteliais sezamų aliejaus ir pabarstykite skrudintomis sezamų sėklomis. Ant agurkų dėkite anties mėsą ir pabarstykite skrudintomis susmulkintomis odelėmis. Pašlakstykite viską 2-3 šaukštais Hoi Sin padažo, ir pabarstykite dar trupučiu sezamų sėklų bei skrudintais anakardžių riešutais.
Adapted from My Relationship with food
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Pekino anties salotos. Receptas iš mano TOP3": 23

  1. Nida:

    Monika, kaip miela girdėti! Labai ačiū už padėkas, man labai smagu žinoti, kad receptais naudiojamasi ir jais džiaugiamasi:)
    Dėl hoisin: indelis labai mažas, tad tie 7 šaukštai, priklausomai kaip kaupinai tą šaukštą kabinsit:) Jei atvirai, tai aš visada sunaudoju būtent šiai patiekalo porcijai visą indelį, nes man hoi sin niekada per daug nebūna:) Blogiausiu atveju, jei liks, tiesiog įdėkite po šaukštelį kitiems marinatams: tas saldžiarūhštis slyvų skonio padažas tiks tikrai prie daugelio patiekalų, ne vien antienos.

  2. Monika:

    Laba diena, Nida,
    visu pirma dėkoju už puikius, skanius ir įdomius receptus! Už sūdytą lašišą atskiri dėkojimai nuo mano vyro 🙂 Linkiu, kad įkvėpimas bei noras gaminti ir dalintis tuo su mumis visada Jus lydėtų 🙂
    O, antra, turiu klausimą dėl Hoi Sin – ingridientų sąraše parašyta indelis Hoi Sin, bet recepte panaudoti vos 7 šaukštai. Taigi, kiek šio padažo reikia? Jei viso indelio, kur dar jį panaudoti gaminant pekino antį? 🙂

  3. Luka:

    dėkui, susimaišiau nurodytais kiekiais, prieskonių kvapas iš pradžių truputį mane išgąsdino ar bus valgoma, bet vyras sakė pirmą kartą jam antis skani (prieš tai visada smirdėdavo ir nevalgydavo) 🙂 super receptukas, tikrai dar gaminsiu!

  4. Nida:

    Luka – vienintelė išeitis šį mišinį susimaišyti patiems:
    3 šaukštai cinamono
    6 žvaigždiniai anyžiai
    1 1⁄2 šaukštelio pankolio sėklų
    1 1⁄2 šaukštelio sičiuan pipirų
    3⁄4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
    Viską sudėti į blenderį ir susmulkinti iki miltelių.

  5. Luka:

    Sveiki, kokiais prieskoniais galima būtų pakeisti – Kiniškas 5 prieskonių mišinys (Five Spice) ? nerandu tokio parduotuvėje 🙂
    dėkui

  6. Nida:

    Danute, viską jūs padarėte teisingai. Išties, druska reikėjo įtrinti antį (receptą pataisysiu – ačiū už pastabą). Dėl odelių: pradžioje aš irgi kepiau ir tas plonesnes, ir tas riebias, tai vienos buvo nepilnai apskrudę, kitos traškios. Kai kepiau ilgiau – anos susvilo:) Tad dabar darau taip: pačias storiausias, kur daug riebalų, apskritai išmetu (kam tas cholesterolis?:)), apkepinus nurenku tas, kurios iškepę, o likusias dar kelias minutes apskrudinu. Žodžiu, žaidžiu pagal situaciją. Jei matau, kad kai kurios nepilnai apskrudo, prieš patiekiant nupjaunu ir išmetu, palieku tik tas traškiausias pabarstymui… Pamatysit, kai antrą kartą gaminsit, bus aiškiau ir paprasčiau.

  7. Danutė:

    sveiki, per šventes kepiau antis, per kalėdas kepiau žemoje temperatūroje, kadangi ne pirmą kartą tai žinojau kad pavyks, o naujametinį vakarą dariau pekino anties salotas, kurios reikia pasakyti visiems patiko. Dėl pekino anties salotų turiu keletą klausimų. Receptūroje pažymėta druska, tačiau nepažymėta,kad kam naudoti, tai aš antį ištryniau su druska. Kadangi šias salotas gaminau pirmą kartą tai laikiausi receptūroje pateiktais nurodymais tiek kepimo laiko tiek ir temperatūros režimo. Turiu klausimą dėl odelių. Nuo viršutinės dalies odelė nusiėmė labai gerai, plona tik aš skrudindama šiek tiek prideginau,na bet tai patirties ir technikos reikalas. Odelė nuo apatinės dalies (krutinėlės) nusiėmė su poodiniu riebaliniu sluoksniu ir gavosi tokia storesnė, tai aš jos faktiškai nepanaudojau, o jeigu skrudinti tai reikėtų atskirai ir iš vis nežinau ar ji gautusi traški? O kaip Jūs elgiatės su odele nuo krutininės dalies, Reikia pažymėti, kad mano antis buvo “Maximinė”, o Jūs kiek suprantu perkate naminę, gal būt vienas iš skirtumų tarp “Maximinės” ir naminės ir yra kad naminės anties odelė nuo krutinės yra tokia pat plona ir traški ir Jūms paprasčiausiai neiškyla tokių klausimų ir problemų ką daryti su odele nuo krutinės.

  8. Nida:

    Oi, kaip miela girdėti!! Aš taip pat tik ką užverčiau tą pačią knygą, baigiau paruošiamuosius darbus:) Užsūdžiau silkes, užmarinavau švediškas silkes, pasiruošiau parinatą silkėms….:) Gražių ir skanių jums ne tik švenčių, bet ir visų metų!

  9. Danutė:

    Ačiū Jums už padrasinimą,ačiū kad radote laiko atrašyti, tarp kitko labai mėgstu žuvį, šiemet pasinaudojau akcija ir įsigijau Jūsų knygą žuvis pasaulio virtuvėse, šioms kūčioms užsimarinavau lašišą su burokėliais pagal Jūsų receptą.Gražių Jums švenčų.

  10. Nida:

    Danute, Hoi Sin yra tradicinės receptūros padažas, man neteko užtikti “kitokio skonio”, tai kažkaip net neabejoju, kad Blue Dragon yra tai, ko jums reikia. Lietuvoje, kiek pamenu, naudojau dviejų rūšių hoi sin padažą, ir abu buvo identiški. Vienas tikrai buvo Blue Dragon. Taip kad griebkit, kokį tik turi artimiausias prekybos centras, ir jei ant pakuotės parašyta hoi sin, net neabejoju, kad viskas bus puiku! Sėkmės ruošiantis šventėms ir sėkmingų metų!

  11. Danutė:

    Sveiki tapau Jūsų receptų skatytoja ir bandau kažką pasigaminti . Norėčiau pekino anties salotų. Sakykite ar visi Hoi Sin padažai tinka, turiu HoiSin Blue Dragon, kažin ar tiks, užsisakiau azijos skoniuose, ant pakuotės užrašyta, kad tai klasikinis sojų pupelių česnako, kinietiško ryžių acto ir prieskinių derinys. Rmi šio Hoi Sin padažo neradau, jis gal tik Vilniuje pardavnėjamas. Labai jau noriu išbandyti šas salotas. 7 val. žemoj temperatūroje kepiau antį praėjusias metais, labai visiems patiko, tai šiemet savo svečus vėl noriu palepnti.

  12. Danutė:

    Sveiki tapau Jūsų receptų skatytoja ir bandau kažką pasigaminti . Norėčiau pekino anties salotų. Sakykite ar visi Hoi Sin padažai tinka, turiu HoiSin Blue Dragon, kažin ar tiks, užsisakiau azijos skoniuose, ant pakuotės užrašyta, kad tai klasikinis sojų pupelių česnako, kinietiško ryžių acto ir prieskinių derinys. Rmi šio Hoi Sin padažo neradau, jis gal tik Vilniuje pardavnėjamas. Labai jau noriu išbandyti šas salotas. 7 val. žemoj temperatūroje kepiau antį praėjusias metais, labai visiems patiko, tai šiemet savo svečus vėl noriu palepnti.

  13. Pingback: Duonos giroje troškinti jaučio žandai su šalotiniais svogūnais – Nidos receptai

  14. Nida:

    Cukinija, su odelėmis yra taip: jos traškios būna tik tą pačią dieną. Esu bandžiusi ir taip, ir taip, bet tokia tiesa… Bet manau, kad galima padaryti štai kaip: viską pasidaryti iš vakaro, o odeles prieš patiekiant dar trumpam į grilio funkcijos orkaitę įkišti, kad vėl taptų traškios. Bet jei sumaišysit iš vakaro salotas, nieko gero nebus su odelėm… O dėl tų ančių – man jų parūpina bičiulė, kuri turi kontaktus su ančių augintojais. Kitos draugės perka antis turguje (viena draugė tikrai perka turguje priešais Maximą, važiuojant link BIG’o), kitos perka Užupyje Gegio stalui… Esu keliskart pirkusi ir Tymo turguje, bet nežinau ar žiemą prekiauja…

  15. Cukinija:

    Praktiškas klausimas: ar antį ir odeles galima iškepti anksčiau, dieną prieš patiekiant salotas? Turiu galvoje Kalėdas – per šventes nesinorės plušėti prie puodų 🙂
    Ir dar, gal patarsite, kur pirkti naminę antį.

  16. Pingback: Ramen. Tai tikrai nesudėtinga!! – Nidos receptai

  17. Nida:

    Oi taip, Andrej…. Ir man kaimynai pastabas sakė, kad jau neįmanoma laiptine praeit, kaip visas namas kvepia Pekino antimi…:) Man šįkart ta antis kažkaip mažiau priteršė orkaitę: aš turiu tokia speicialias groteles, įsistatomas į didelį skrudinimo indą. Tai tą patį indą išklojau aliuminio folija, o antį ant grotelių (ne orkaitės grotelių, bet to indo grotelių) kepiau. Kvapas tai buvo, šito neišvengsi, bet kadangi netiško riebalai ant karštų paviršių, tai jie nesvilo. Tada beliko tik išimti atsargiai foliją su visais riebalais ir išmesti. Net indo beveik plauti nereikėjo, nes niekas nepritekėjo… Man labai pasiteisinu šitas būdas.

  18. Andrej:

    Atrodė, kad bus prasčiau negu gavosi iš tikro. Nesitikėjau, kad tiesiog kepta antis, be jokių priedų ir pan. gali turėti tokį skonį. Hoi sin padažas tikrai suteikia šiam patiekalui išskirtinumo. Bet jau namai nuo varvančių ir degančių riebalų buvo pilni kvapų, jau dvi dienas jie primena ką gaminau savaitgalį 😉 Nors gal tai ir nėra taip blogai.
    O kaip jus kepat antį, kad orakitė liktų kiek švaresne ir nebūtų degimo kvapo? Aš dejau ant grotelių, po apačia pakyšęs atskirą indą.

  19. Daiva:

    Oi skubu skubu apkabinti ir pasveikinti mielą Dariuką!!!
    O dėl tavęs, Nidut, laikau kumščius, kad tik viskas gerai susiklostytų ir pasisektų. Linkėjimai!:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.