Jei namuose yra pastos, badas tikrai negresia! Aš visiškai rimtai – ko jau ko, bet geros itališkos pastos mano atsargų spintelėje nebūna, kad pritruktų! Net jei visai neturiu laiko, net jei noro neturiu gaminti (žinokit, ir man kartais pasitaiko!) pasta paprastai yra tinkamiausias sprendimas!

Kaip žinia, pasta + padažas gali išsukti mus praktiškai iš bet kokios gyvenimiškos situacijos! Vieni padažai, tiesa, yra sudėtingi ir ilgai ruošiami (kaip pavyzdžiui, šis ragu), kiti tuo tarpu, gimsta akimirksniu, nes viskas, ko tam padažui reikia – tai pakaitinti alyvuogių aliejų ir įberti česnako skilteles ir čili. Tačiau joks padažas neišgelbės situacijos, jei pasta bus prastos kokybės. 

Gera pasta visų pirma yra ta, kuri pagaminta iš kietagrūdžių kviečių miltų. Tik iš jų pagamintiems gaminiams lemta pasiekti al dente konsistenciją. O, beje, žinote, kad būna “al dente” ir “itališkas al dente“? Neseniai apie šį subtilumą perskaičiau vienoje iš naujai įsigytų knygų karantino laikotarpiui. Taigi, norint, kad pasta būtų teisingos konsistencijos, reikia, kad ją virtumėm mažumėlę trumpiau, nei parašyta ant pakelio, kad makaronas nesutežtų, bet išliktų tvirtas viduryje. O štai itališkas al dente yra tada, kai ta pasta dar labiau nepilnai išverdama! Na ji tiesiog dar kietesnė viduje lieka:) Subtilumas neišpasakytas, bet juk italai ir yra tikrieji kulinarinio subtilumo meistrai! 

Šį Adventui skirtą patiekalą gaminau iš itailškų La Molisana spaghetti, bet su mažumėlę “suprancūzintu” padažu:) Neabejoju, kad būtent šiame patiekale italai padažui būtų vartoję alyvuogių aliejų, o štai prancūzaitė Mimi Thorisson savo knygoje “Old World Italian” nepabūgo pasidalinti savo sviestinio padažo idėja. Kietgrūdžių miltų La Molisana pastos paviršius yra “pašiauštas”, tad prie jos itin gerai “prilimpa” padažas. Šis dar ir pagaminamas itin greitai ir paprastai – iš sviesto, šalavijų ir graikinių riešutų. Pažadu – norėsit kartoti ne kartą. Beje, jei norite sveikesnės patiekalo versijos – drąsiai rinkitės viso grūdo ar net be glitimo La Molisana pastą!

Pasta su degintu sviestu, šalavijais ir riešutais
Kai yra geros pastos, badas namuose negresia:)
Itališka pasta – greičiausias ir visiems patinkantis maistas. Iki traškesio paskrudinti šalavijų lapai ir riešutų skonio sviestas…
Print Recipe
Pasta su skrudintu sviestu, šalavijais ir graikiškais riešutais
Pasiruošimas 5 min
Laikas 15 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Pasiruošimas 5 min
Laikas 15 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Užkaiskite didelį puodą vandens pastai virti, gerai pasūdykite. Kai vanduo užvirs, sudėkite pastą ir virkite kaip nurodyta ant pakelio, minus apie 2 minutes (iki al dente konsistencijos).
  2. Kol pasta verda, gilioje didelėje keptuvėje (kurioje tilps ir išvirusi pasta) ištirpinkite sviestą ir kaitinkite maišydami, kol sviestas įgaus gintaro spalvą ir ims maloniai kvepėti riešutais (atsargiai, nesudeginkite sviesto, neatitraukite nuo jo akių). Įverkite žiupsnelį druskos, sumeskite šalavijo lapus ir palaukite, kol ji apksrus, taps labai traškūs. Nuikmkite keptuvę nuo ugnies.
  3. Kai pasta išvirs, nupilkite vandenį (apie samtelį vandens, kuriame ji virė, pasilikite, kad būtų kuo praskiesti padažą). Užkaiskite keptuvę su sviestu ir šalavijais, ir kai sviestas vėl užvirs, sudėkite pastą, įpilkite truputį atidėto vandens, suberkite riešutus ir viską gerai išmaišykite. Patiekite iškart, pabarstę tarkuotu Parmezano sūriu ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.
Pastabos

*patarčiau šiam patiekalui naudoti ilgą pastą - spagetti, tagliatelle ar panašią. 

Recepto šaltinis - Mimi Thorisson, Old World Italian

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su La Molisana. #reklama. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.