Ir kaip gi aš galėjau šitiek laiko neparašyti apie tradicinę tailandiečių sriubą, kurią kiekvienai progai pasitaikius per kelias minutes pasigaminu?? Ypač dabar, kai Izraelio pusėn dykuminis vėjas atpūtė neblogą karščio bangą, o smėlio dulkės ore primena Bankoko smogą, atgyja ir kulinariniai Tailando įspūdžiai.

Net neabejoju, kad saldžiarūgštės aštrios Tom Yum sriubos receptų yra tiek, kiek Tailande virėjų, jau nekalbant apie kitus Azijos regionus. Be to, kiekvienas regionas savaip gamina šį patiekalą, kuriuo be galo didžiuojasi. Pavyzdžiui Laose į Tom Yum dedama truputis ryžių, o Tailande – ne.  Ši tradicinė prakaituoti priverčianti sriuba pateikiama ne tik Malaizijoj, Singapūre, bet ir visuose pasaulio kampeliuose.

Tom Yum pagrindą sudaro aitrūs prieskoniniai augalai, tokie kaip citrinžolės stiebas, kafir lime lapai, galango šaknis (lietuviškai – alpinijos), iš kurių išverdamas sultinys. Tada jau prasideda variacijos: patiekalas gali būti gaminamas su krevetėmis (tradiciškas būdas), vištiena, žuvimi ar jūros gėrybėmis.

Aš sriubą mokiausi virti Chang Mai kulinarinėje mokyklėlėje, ir man patiko tai, kad receptas – išties be galo paprastas ir nereikalaujantis didelių laiko investicijų. Tiesa, teks apsirūpinti vienu kitu nekasdieniniu ingredientu. Kaip ir visi Tailando patiekalai, sriuba verdama vos kelias minutes, o visas kitas laikas sugaištamas pasiruošimui 🙂 – daržovių pjaustymui. Beje, parkeliaudama iš Tailando parsivečiau po ryšulėlį kafir lime lapų, galago šaknies, ir visus šiuos gėrius užsišaldžiau šaldiklyje, supjausčiusi gabaliukais. Tad dabar, vos užsimanius Tom Yum, nereikia rūpintis egzotiškais priedais!

1 porcijai sriubos prireiks:

1,5 puodelio vandens

1 stiebas citrinžolės (sutraiškytas ir perpjautas perpus)

1-2 juostelės alpinijos (galangal) šaknies

2-3 laimo lapai

2-3 mažI čili pipirai, sutrinti

½ pomidoro, supjaustyto kąsnelio didumo gabalėliais

1-2 pievagrybiai, supjaustyti kąsnelio didumo gabalėliais (arba kitos daržovės – šparaginės pupelės, kukurūzai)

½ svogūno, supjaustyti kąsnelio didumo gabalėliais

2-3 krevetės

1 šaukštelis cukraus

2 šaukšteliai žuvies padažo

1šaukštas laimo sulčių

1 šaukštelis čili pastos

Susmulkinta šviežios kalendros šakelė ir svogūno laiškas pateikimui

Užvirinkite puode vandenį. Įdėkite citrinžolę, alpiniją, laimo lapus ir čili pipirus. Pavirinkite 2-3 minutes. Sudėkite pomidorus, svogūnus ir grybus, pavirinkite dar 30 sekundžių. Sumažinkite ugnį, įberkite cukrų, žuvies padažą, čili pastą, tada sumeskite krevetes ir pavirinkite, kol krevetės išvirs (1-2 minutes). Įspauskite laimo sultis. Pateikite apibarstę kalendrų lapais ir svogūno laiškais.

Komentarų apie "Tom Yum sriuba": 2

  1. Nida:

    Agne, skirtumas tarp šių šaknų tikrai yra. Imbiero šaknis – ne pats geriausias pakeitimas, jei norite itin autentišk tom yum skonio. Bet su tokių retesnių Tailando patiekalams skirtų produktų tiekimu į Lietuvą – bėda:( Nežinau nei vienos parduotuvės, kur galima būtų įsigyti net ir populiaresnių ingredientų azijietiškam maistui gaminti. Kartais tokių egzotiškų dalykų (pvz., bananų lapų) veža Citma. Tik jie prekiauja didmenininkams, bet panagrinėkit jų asortimentą.

  2. Agnė:

    Norėjau pasiteirauti, ar jaučiasi didelis skirtumas, jeigu vietoje alpinijos (galangal) šaknies naudotum imbiero šaknį? Jeigu didelis skirtumas, gal netyčia žinote, kur Vilniuje būtų galima įsigyti alpinijos, bent jau džiovintos?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *