Kai esi labai racionalus (ir dažnai turbūt net nuobodus), kartais gyvenimas ima ir pataiso situaciją pats. Ne, jis nemėgina tavęs perauklėti ar pakeisti, bet…. padovanoja artimiausią žmogų, gyvenimo pakeleivį, kuriam romantika toli gražu nėra svetima. Sakau tą iš savo asmeninės patirties, nes kai kalba eina apie romantiką mūsų šeimoje, tai už ją visuomet atsakingas mano vyras!:)

Pamėginkite įsivaizduoti: visą savaitę pasiraitojęs rankoves triūsi virtuvėje, ruošdamas savo artimiausiems 50-čiai bičiulių šventę pievelėje prie namų, gamini maistą, rūpiniesi loigistika, atbaliavoji kaip pridera, paskui pusę dienos tvarkaisi po baliaus, ir jau kažkaip mėgini save „susirinkti” ateinančiai eilinei darbo savaitei, bet čia kitą dieną atsikėlęs gauni žinutę: pakuokis lagaminus, nes po poros valandų mes išskrendam! Kur? Pamatysi kai nuvažiuosime į oro uostą!

Paryžius. Štai kokia kryptimi išskrido mūsų lėktuvas. Neturėjau nė menkiausio supratimo nei kur skrendu, nei ką darysiu, nei ką noriu veikti. Gavau vos kelias trumpas instrukcijas kokių drabužių ir kokios avalynės gali prireikti 🙂 Tačiau tikrai nė nenutuokiau, kad visa programa jau keletą mėnesių buvo kruopščiai ruošiama, visa informacija renkama, visos rezervacijos atliktos, bilietai nupirkti, viskas suplanuota nuo pirmos iki paskutinės kelionės minutės (ir viskas meistriškai slaptai, nes nė nenutuokiau kas manęs laukia:)). 

Airbnb sistemoje surasta jauki ir stilinga studija Batignolles rajone, 7 aukšte, su paryžietišku balkonėliu ir staleliu su dviem kėdėmis ir su vaizdu į tviskančius Paryžiaus stogus – tai tik siurprizų sąrašo pradžia… Kai po skrydžio, jau sutemus, atidarius namų duris ant stalo pamatai ledukuose vėstantį šampaną, lėkštę šviežutėlių sūrių iš vietinės prancūziškų sūrių parduotuvės, ir traškią bagetę bei dubenį kvepiančių braškių, pagaliau supranti, ko tas mano vyras visą kelią nepaleido iš rankų telefono, vis kažkam rašydamas sms’us:) – o jis gi deklaravo buto savininkams, kada mes įžengsime pro duris, kad žvakės būtų uždegtos laiku ir siurprizas tikrai pavyktų:)).

Rytas Paryžiuje, aišku, privalo prasidėti nuo kavos puodelio ir švežutėlio croissant’o.  Ir pageidautina ne vieno:) Nes kas gali būti maloniau nei sėdėti prie stalelio jaukioje judrios gatvės kavinėje ir stebėti pro šalį skubančius šarmingus paryžiečius, mėgaujantis šiltutėlio traškaus sviestinio kepinio skoniu… Ir ta akimirka, kai tave pamatęs padavėjas plačiai nusišypso ir kreipiasi vardu (nes mes juk jau antra diena čia, o vakar dar ir susipažinom!). Kas gali būti romantiškiau nei vaikščioti po vietas, kurias Paryžiuje aplankėme kartu prieš 10 metų, vietas, sugrąžinančias į nuostabius prisiminimus iš mūsų bendro šeimyninio gyvenimo pradžios… Kai per dieną pritrepsi 20 000 žingsnių, kai akys nepaliauja mėgautis stilingų parduotuvių ekspozicijomis, kai į lagaminą gula pirkiniai ir jo svoris grėsmingai artėja prie visų leistinų normų viršinimo, tai supranti, kad viena diena tokių atostogų atstoja mažiausiai savaitę drybsojimo paplūdimy… O dar kai kasdien būna paruošta po vis kitą siurprizą, pirmas dalykas, kurį pasitikrini prabudęs ryte po vis kitos įspūdžių pilnos praeitos dienos, tai „ar tikrai viso to nensusapnavau?” 

Aplankyti Roland Garros stadioną, kuriame vos prieš kelias dienas baigėsi garsusis teniso turnyras, buvo viena mano svajonių. Nepaprastai troškau pamatyti kortus, veiksmą kuriuose prilipusi prie TV ekrano stebėjau kelias savaites. Ir meluočiau jei sakyčiau, kad nesitikėjau, jog būdama Paryžiuje iki ten nenukaksiu:) Tačiau nieku gyvu nebūčiau nuspėjusi, kad mano vyras, pavyzdžiui, pasirūpins bilietais į modernaus šokio teatrą Monmarte, kuriame tą vakarą pasirodė šokėjų trupė iš Niujorko. Jis net surado mus kažkada sužavėjusį restoraną „Le Bar a Huitres„, kuris garsėja įspūdingu jūros gėrybių pasirinkimu, ir mes ten, žinoma, privaloma tvarka sukirtome kalną šviežutėlių austrių, moliuskų, krabų ir dar visokių vandens gyvių:)

Man pajusti bet kokio miesto tikrą gyvenimo dvasią geriausia tada, kuomet apsistoju kieno nors namuose, ne viešbutyje. Todėl Airbnb sistema, nuo pat tada, kai ji atsirado, yra mano prioritetas keliaujant. Aš apsistoju Airbnb net tada, kai keliauju į verslo komandiruotes. Nes nėra nieko malonesnio, nei grįžus po pilnos dienos susitikimų ir darbų, pakliūti į namų erdvę su savo virtuve ir visais dalykais, kurie paprastai yra tavo paties namuose. O kur jau kur – Paryžiuje tiesiog būtina turėti kampelį su lėkštėmis, vyno taurėmis, peiliu bagetei perpjauti ir keliomis žvakėmis romantiškai atmosferai sukurti. Jau po dviejų dienų apsipirkinėjimo vietinėje bučerio delikatesų parduotuvėje, ten dirbantys vaikinai jau mojo mus pamatę gatvėje ir kaskart pasiūlydavo paragauti vis kito savo gaminto terino – triušienos, antienos, kiaulienos – arba įsiūlydavo dar vieną porciją mano mėgstamų rillettes…  O kur dar sūrininkas, išmanantis kiekvieno jo karalystėje esančio sūrio subtilumus, ir kiekvienam vakarui parinkdamas vis kitą sūrių derinį… Beje, dideliam mano nustebimui, jis kuo puikiausiai žino ir lietuvišką ilgai brandintą Džiugą

Tačiau vienas mano vyro suplanuotas siurprizas tiesiog išmušė mane iš kojų: tai vakarienė Michelin žvaigždute apdovanotame resotane „Saturne„. Rezervuoti stalelį tokioje vietoje pravartu likus keliems mėnesiams iki vizito. O jei dar norisi, kad stalelis būtų pačioje geriausioje vietoje – tas vienintelis apvalus, prie lango – reikia kažkokių ypatingų sugebėjimų, kuriuos turbūt turi tik mano vyras:) Šiam restoranui vadovauja šefas, kurio vienas senelių kilęs iš Švedijos. Tačiau visas virtuvės konceptas – vien šviežiausi sezoniški dalykai, kuriuos galima rasti Prancūzijos turguose, ūkiuose ir vyninėse. Meniu čia keičiasi kasdien, ir rekomenduojama pasirinkti degustacinį meniu, kurį sudaro 8 patiekalai (iš jų 2 desertai). Milžinišką įspūdį padaro vyno „siena” – taip, tai ne spinta su išrikiuotais buteliais, bet ištisa siena… Be galo stilinga, nors ir asketiška aplinka (beje, jokio muzikinio fono!) taip pat neblašo dėmesio, leidžiant svečiui susikaupti ties pagrindiniu šou, kuris vyksta lėkštėje.  

Paprastumas, skonių harmonija, netikėtumo jausmas, ir puikus aptarnavimas – štai ko tikrai netrūksta klientams šiame aukštai įvertintame restorane. Čia tikrai nerasite tokių efektų kaip iš po lėkštės besiskverbiantys dūmai, patiekalų patiekimas kolbose, ar dar kokie nors šokiruojantys (gerąja prasme) triukai. Atvirkščiai: lėkštės ir patiekalų dekoras yra subtilus, ir net, sakyčiau, pabrėžtinai ramus, tačiau žadą atima maisto skonis ir žinoma, ingredientų šviežumas. 

Ragaujant degustacinio meniu patiekalus geriausia leisti somelje parinkti ir vynus, nes tokių vynų, kokius prie maisto derina profesionalai, pats kažin ar atrasi, išdrįsi paragauti. Dažniausiai vynai atkeliauja iš mažučių ūkių, neretai biodinaminiai, kai kurie – nefiltruoti, neįprastai ryškaus skonio, dažnas iš vynuogių rūšies, apie kurią nesi net girdėjęs. Be to, visas degustacinis meniu – tai šefo paruoštas siurprizas, tad nežinai ką skanausi ir koks vynas prie maisto tiks:) Padavėjai svečiams užduoda tik du klausimus: ar šie neturi kokių nors alergijų, bei ar tikrai valgo visas jūros gėrybes ir visokią mėsą. Pastarasis klausimas sužadina ypač daug smalsumo, nes arodo, kad teks ragauti kažko, ko nesitiki rasti nei tradicinėje bučerio parduotuvėje, nei šviežios žuvies turguje…  

Rašyti apie maistą, neduodant skaitytojui jo paragauti, net nepateikiant receptų ir neparodant gražių nuotraukų,- nėra dėkingas užsiėmimas: Todėl pateiksiu tik patiekalų, kuriuos tą vakarą skanavome „Staturne”, pavadinimus, ir paliksiu jų skonį pajausti jūsų vaizduotei…

  • Žaliasis šparagas su karameliniu majonezu, užklotas meškinio česnako lapu
  • Šviežios austrės agurkų sultyse su lašeliu sezamų aliejaus ir miniatiūriniu cukinijos žiedu
  • Grikių tartaletė su pailgais moliuskais ir smulkintais marinuotais svogūnais
  • Baltieji šparagai su šviežiais (žaliais, nevirtais) kalmarais, šviežiais migdolais ir upėtakio ikrais
  • Lobsterio uodega, uždengta permatoma kumpio (jamon) juostele, su bazilikų padažu ir šviežiomis baby cukinijomis
  • Keptas karvelis su šafranų padažu, juodaisias česnakais, kaštonais ir karamelizuotu svogūnu
  • Braškių sorbetas su migdolų pieno granita, morengo trupiniais ir bazilikų kremu
  • Šokolado putėsiai su grikių ledais ir skrudintais lazdyno riešutais
  • Sviestinės medaus madlenos (kad kelias nedulkėtų:))
Kelionė į Paryžių buvo staigmena!
Man visuomet patinka apsistoti Airbnb, bet ši studija su vaizdu į Paryžiaus stogus pranoko lūkesčius….
Rytas Paryžietiškai: kava ir croissaint pusryčiams:)
Viena iš delikatesinių parduotuvių šalia mūsų namų. Ar atsispirtumėt?
Didžiausias netikėtumas buvo vakarienė Michelin žvaigždute įvertintame restorane
Šparagai, užkloti meškinio česnako lapu
Šviežių agurkų sultys ir austrės. Netikėtai geras derinys
Specializuoti žuvies ir jūros gėrybių restoranai – Prancūzijos skiriamasis bruožas, tačiau Le Bar a Huitres mums paliko didžiausią įspūdį
Gyviai iš šio akvariumo jau tuoj puikuosis kažkieno lėkštėje
Taip atrodo jūros gėrybių lėkštė vienam:)
Kai tokią eilutę prietaisų išrikiuoja šalia lėkštės, ne visada žinai kuris įrankis skirtas kam:)
Prancūzija be sraigių, užkeptų sviesto ir žolelių mišinyje, man būtų ne Prancūzija…

 

Vienas komentaras apie straipsnį "Paryžius: kai pildosi svajonės ir laukia siurprizai…."

  1. Pingback: Paryžius – kelionės kryptis kulinarams – Nidos receptai

  2. Dalia:

    Dėkui už tokius malonius įspūdžius , nu tiesiog svajonė ir siekiamybė !

  3. Nida:

    Milda, ir visas gyvenimas toks – tarsi jaukus ir malonus filmas!:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *