Kai su Darium pavasarį lankėmės Tailande, nei dienos nepraleidome nevalgę tradicinių tailandietiškų salotų iš neprinokusios papajos. Patį pirmą vakarą grįžtant į viešbutį Rūta parodė kaip atrodo “bobutė”, siūlanti gatvėje papajos salotas. Ją pažinti galima iš rakandų, kuriais ji apsikabinėjusi savo darbastalį. Bet dar lengviau iš minios bobutę atskirti pagal garsą: maišant papajos salotas, medinėje grūstuvėje nuolat pokši įrankis: pok-pok-pok… Štai todėl turistai, nenorėdami laužyti liežuvio tailandietiškais pavadinimais ir praminė šias salotas Papaja Pok-Pok 🙂

Nemažai apie šias salotas esu rašiusi savo kulinariniuose įspūdžiuose iš Tailando. Tai pats geriausias mano kada nors ragautas užkandis per karščius: gaivu, sotu, skanu… Grįžę į Izraelį kurį laiką gaminomės papajos salotas, nes lagamine atsitempiau visus tam reikalingus prietaisus ir ingredientus. Turiu prisipažinti, kad grįžusi į savo “gimtąjį” turgų Tel Avive atradau parduotuvę, kur visi šie dalykai buvo parduodami vietoje. Tik prieš tai apie juos ne ką žinojau…

Didžiausias iššūkis tapo surasti turguje žalias neprinokusias papajas. Pasirodo, anoks čia iššūkis – reikia tik žinoti kas jas parduoda! Esu skaičiusi, kad žalią neprinokusią papają galima sėkmingai pakeisti žaliais mangais (jei tai jus išgelbės). Kitas ingredientas, kurį, žinoma, galima adaptuoti pagal esamas galimybes, – tai palmių cukrus. Tikrasis palmių cukrus savo konsistencija primena pradėjusį cukruotis medų, o išvaizda jis man panašus į karamelę ar pavirintą kondensuotą pieną.

Nelygu kuriame Tailando regione gaminamos papajos salotos, į jas gali būti dedama džiovintų krevečių. Jų taip pat būna pirkti specializuotose parduotuvėse (jos labai smirda :()

Dar vienas įnagis, kuris be galo praverčia virtuvėje ne tik gaminant Som Tum, bet ir kitokias tradicines salotas – tai patogi pjaustyklė. Su ja reikia gerokai padirbėti pjaustant ganėtinai kietą papajos vaisių. Pjaustyklė panaši į paprastą bulvių skustuką, tik viena jos briauna banguota. Todėl kai brauki tokiu įnagiu per papają ar morką, atsiriekia plonos tarsi makaronai juostelės.

Apie Som Tum buvome visai pamiršę ir jau spėjome jų gerokai išsiilgti. Savaitgalį buvome stilingame Tel Avivo fusion restorane Zepra, kur nesusilaikėme neužsisakę nostalgiškus prisiminimus keliančių salotų. Jau kitą dieną nubildėjome į turgų ir parsinešėme viską, ko reikia joms pasigaminti!

Ingredientai vienai porcijai salotų Som Tum:

1-3 maži čili pipiriukai (Lietuvoje tokių tikrai nėra, tad geriausia naudoti gabaliuką įprasto aitriojo čili)

3-4 šparaginės pupelės (žalios, nevirtos)

3-4 vyšniniai pomidorai perpjauti pusiau arba 1/4-1/2 paprasto pomidoro, supjaustyto gabaliukais

4-5 česnako skiltelės

1 šaukštelis pakepintų žemės riešutų

1 šaukštelis džiovintų krevečių

1 šaukštelis palmių cukraus (galima naudoti paprastą cukrų arba medų)

2 šaukšteliai žuvų padažo (fish sauce)

1 šaukštas laimo sulčių (galite pakeisti citrinos sultimis)

Sauja plonais šiaudeliais pjaustytos žalios papajos, sumaišytos su keliomis juostelėmis pjaustytos šviežios morkos

Jei turite didelę grūstuvę, viską darykite joje. Jei kaip aš, turite mažą, pradėkite nuo čili pipirų ir česnakų. Aš dedu daugiausiai du mažus pipirus, bet ir nuo jų paskui tenka gerai paprakaituoti. Tad jei nemėgstate aštriai, su pipirais elkitės atsargiai 🙂 Sumeskite juos į grūstuvę ir trinkite, kol česnakai ir pipirai paleis savo aromatą ir aštrumą. Sumeskite į grūstuvę poros centimetrų ilgio gabaliukais supjaustytas šparagines pupeles ir jas kiek patrinkite, kad paleistų sultis. Sudėkite palmių cukrų, žuvų padažą, citrinos sultis ir viską toliau grūskite. Sudėkite pomidorus, ir viską maišant dar kiek pagrūskite. Jei grūstuvė maža, į patogų dubenį sudėkite papają su morkomis, užpilkite padažu, pabarstykite krevetėmis, skaldytais kepintais žemės riešutais ir energingai maišykite, kad papaja susitrintų, suminkštėtų ir persigertų padažu. Patiekite iš karto, geriausia su virtais lipniais (suši) ryžiais. Šios salotos tinka ir kaip garnyras su griliuje keptu viščiuku ar kiauliena. Galite dar salotas pabarstyti pakepintais žemės riešutais – jų nebūna per daug:)

Jei apsiskaičiavote su čili pipirais ir supratote, kad jų visgi buvo per daug, atsiminkite, kad aitrumą geriausia gesina ne vanduo, o cukrus!

Komentarų apie "Papaja Pok-Pok arba Tailandietiškas Som Tum": 4

  1. Nida:

    Živile, prisipažinsiu, kad nežinau…:( Bet jei pamatysiu kur, būtinai prašysiu.

  2. dija:

    Bandysiu pasigaminti. Tikrai vertos demesio. Teko ne karta valgyti tailande.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.