Sergu nuo vaikystės nepagydoma liga. Nemoku išmesti maisto. Anksčiau kartais pasitaikydavo, kad netinkamai susiplanuodavau savo racioną ir pirkinius, bet dabar paprastai taip nenutinka. Ir net jei šaldytuve atsiranda kokių pusiau atsitiktinių pirkinių, tai būna dar įdomiau, nes tenka paimprovizuoti juos visus sunaudojant.

Neseniai išbandžiau nuostabias itališkas salotas, kurias gaminant puikiai susinaudoja padžiūvusi balta duona. Pridėjus kitus šviežius ingredientus – pomidorus, pakepintą papriką, traškius svogūnus, ančiovius ir žalumynus, gaunasi nepakartojamas sotus ir lengvas užkandis vasaros popietei. Ypač salotos įtiko Dariui – jis negalėjo atsižavėti geru skonio balansu ir švelniu ančiovių dominavimu:)

Panzanella – tai nebrangus patiekalas, kurį pasigaminsite per keletą minučių ir džiaugsitės sunaudoję tai, kas greičiausia būtų keliavę į kokią nors lesyklėlę paukščiukams:)

Produktai:

1 raudonas pipiras ir 1 geltonas

300g apdžiūbusios baltos duonos (puikiai tinka nesuvalgyta ciabata!)

1/2 kg prinokusių šviežių pomidorų, supjaustytų kąsnio dydžio gabaliukais

1 saliero stiebas, supjaustytas gabaliukais

6 ančiovių file (nupiltas aliejus)

maža saujelė kaparėlių, nuplautų vandeniu

1/2 raudonojo svogūno, supjaustyto plunksnelėmis

Saujelė šviežio baziliko lapelių ir saulėlė šviežių kapotų petražolių

Padažas:

kokybiškas raudonojo vyno actas

labai kokybiškas alyvų aliejus

1 česnako skiltelė

jūros druska ir šviežiai grūsti pipirai

Duoną supjaustome gabaliukais ir paskrudiname orkaitėje, kad apdžiūtų (atsargiai, kad nesudegtų :)). Pipirus taip pat įkišame į įkaitintą orkaitę ir skrudiname apie 15 minučių, kol odelė pajuoduos. Jei turite galimybę, apskrudinkite pipirus ant griliaus – bus dar geresnis skonis, persmelktas dūmais. Apskrudusius pipirus dar karštus sudedam į sandariai užsidarantį indą arba celofaninį maišelį, kad jie “paprakaituotų” ir taip lengviau nusiluptų jų odelė. Beje, dažnai nusipirkusi daug paprikų taip jas apskrudinu ir pasidedu į šaldytuvą. Tai nuostabus priedas bet kokioms salotoms ar greitam sumuštiniui.

Kiek atvėsusius pipirus nulupam, perpjaunam pusiau, išimam sėklas, supjaustom kąsnio dydžio gabalėliais.

Pomidorus supjaustome, sudedame į kiauraindį, po kuriuo padedame lėkštutę, juos pabarstome druska ir paliekame, kad nusivarvėtų sultys. Po keletos minučių juos gerai pamaišom, kad dar daugiau sulčių nuvarvėtų.

Dideliame dubenyje sudedam sulaužytas kąsnio didumo gabalėliais duonos riekeles. Sudedame paprikas, pomidorus, suberiam pjaustytus salierus, svogūną, sudedam nuplautus kaparėlius, supjaustytus ančiovius.

Pasigaminame padažą: į sultis, kurios liko nuvarvinus pjaustytus pomidorus, įmaišome šaukštelį raudonojo vyno acto, suberiame susmulkintą česnako skiltelę, įberiame šiek tiek druskos (nepamirštame, kad pasūdėme pomidorus, o ir kaparėliai bei ančioviai gana sūrūs), šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Tada negailėdami įpilame šlaką aliejaus (gerus 5-6 šaukštus), viską sumaišome. Paragauname, ie jei reikia, pagardiname actu, druska ir pipirais. Užpilame ant salotų, suberiame baziliko lapelius, petražoles, ir viską gerai išmaišome (geriausia – rankomis).

Štai ir viskas 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.