Nu jau kaip seniai begaminau kažką indiško, net gėda kam ir pasakyti. Juk indiški patiekalai šiuo kalendoriniu (Advento) etapu geidžiami dėl dviejų dalykų: jie be proto šildantys savo prieskonių gausa, o be to, dažnai labai vegetariški.

Paniras, arba indiškas baltas „varškės sūris” yra tas daiktas, kuris visada sustabdo mano dėmesį kai skaitau meniu kokiame indiško maisto restorane. Ir dar taip nebuvo, kad jei yra ši opcija meniu, aš jos neužsisakyčiau. Nes man to švelnaus sūrio, išmaudyto aštriame padaže, derinys yra tiesiog tobulas visomis prasmėmis. Panirą nekart esu gaminusi ir namuose, bet tai tikrai daug terliojimosi reikalaujantis dalykas. Ir ypač tada, kai po ranka neturi savo karvės ir jos šviežiai pamelžto pieno… Teoriškai paniras gaunasi net ir iš pasterizuoto (parduotuvinio) pieno, bet jis toks, kaip čia pasakius, „ne visai tikras”… O prisipirkti iš ūkininkų penklitrinius bambalius pieno ir pasigaminti gabalėlį sūrio man vis pritrūksta kantrybės ir laiko…

Todėl aš visada galvoju: na kodėl, KODĖL šioje mūsų pieniškų produktų šalyje niekas nesiima gaminti ir pardavinėti paniro?… Aš suprantu, kad mes neturim didelės indų bendruomenės, kuri tikriausiai būtų pirminis šio produkto vartotojas. Bet juk lietuviai yra apkeliavę pasaulį ir daugelis tikrai žino ką su paniru veikti virtuvėje!

Ir mano pačiai didžiausiai nuostabai ir džiaugsmui, su mano kaimynės Rovenos, žinančios (beveik) visus geriausių ekologiškų produktų tiekimo taškus, pagalba, aš atradau ūkininką, kuris gamina absoliučiai idealų panirą!! Pamėginimui užsisakiau du paniro gabalėlius (vieno užtenka vakarienei kokiems 3-4 žmonėms), ir esu devintame danguje!! Kad tik tas ūkininkas neprarastų noro gaminti panirą, ir kad tik jo būtų nuo šiol tada, kada panorėsiu (ir kada karvės pakankamai pieno duos:))

Kai tas ūkininkas Gediminas su savo produktais (beje, visi, kuriuos išragavau buvo visiškai aukščiausios kokybės – ir sviestas, ir ghee, ir saldaus pieno varškė, labiau primenanti rikotą, ir žinoma, paniras!) įsuko į mano kiemą, supratau, kad iš šio žmoguas visada norėsiu pirkti jo gaminamus dalykus. Visa Gedimino kūno kalba tiesiog šaukia, kaip mėgaujasi jis procesu, kaip domisi ir kaip siekia paties geriausio rezultato. Iš jo sužinojau, beje, kad gero paniro paslaptis yra pats šviežiausias pienas. Todėl kai šio sūrio gamintojo kaimynas sėda melžti karvių, Gediminas jau laukia, kol prisipildys pirmas bidonas, ir tuoj pat veža jį ant krosnies, kaičia, kad kuo greičiau pieną paverstų paniru. Per tą laiką kaimynas primelžia antrą bidoną, tad laikas kaisti ir tą. Pasirodo, geros paniro kokybės paslaptis – kuo trumpesnis laikas nuo pieno primilžimo iki sūrio pagaminimo. Tad tikriausiai todėl mano pačios namuose kažkada gamintas paniras nė iš tolo skoniu neprilygo šiam, pirktam iš ūkio.

Man beliko tik susisiekti su savo inde drauge Lorraine iš Johanesburgo, kuri kai tik aš viešiu P. Afrikoje, man kasdien gamina vis kitą naminį indišką karį, ir pasitikslinti pomidorų padažo, patiekiamo kartu su paniru, receptą. Rezultatas net pranoko lūkesčius…. Išbandykit ir jūs.

Panirą (ir kitus pieniškus produktus) užsisakyti galite čia.

Aromatingas, šildantis spalvingas indiškas karis
Švelnus paniras labai dera su aromatingu aštriu pomidorų padažu

Paniras pomidorų padaže

3-4 porcijos

  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 1-2 čili pipirai, susmulkinti (priklausomai nuo to, kiek aštriai mėgstate)
  • 1 šaukštelis susmulkintos imbiero šaknies
  • 2-3 česnako skiltelės, susmulkintos arba sutrintos
  • 2-3 šaukšteliai masala prieskonių mišinio
  • 1 šaukštelis saldžiosios paprikos
  • 2 indeliai (po 400g) konservuotų pomirorų savo sultyse
  • 2 šaukšteliai cukraus (arba pagal skonį)
  • Druskos, pipirų
  • 400g paniro, supjaustyto kubeliais

Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų, jame apkepinkite svogūnus kartu su čili, kol jie truputį parduduos. Sudėkite imbierus ir česnakus, ir dar pakepinkite kol česnakai paskleis aromatą (apie 1 min). Suberkite masala prieskonius ir papriką, maišydami pakepinkite dar pusę minutės. Tada supilkite pomidorus kartu su sultimis, šaukštu ar mentele juos keptuvėje pasmulkinkite (ypač jei pomidorai buvo nesmulkinti), įberkite cukraus, druskos ir pipirų, ir kepinkite apie 5-8 minutes. Jei masė darosi pernelyg tiršta, įpilkite karšto vandens. Suberkite paniro gabalėlius, sumaišykite, kad jie visi pasidengtų pomidorų padažu, ir dar pakepinkite apie 5 minutes. Prieš patiekiant paragaukite, ar netrūksta saldumo, sūrumo. Patiekite su virtais ryžiais.

Vienas komentaras apie straipsnį "Paniras pomidorų padaže"

  1. Inga:

    Vilniuje panyro sūrio dar galima nusipirkti indiškame restorane Ajurvedinė virtuvė, Narbuto g. Ten jis nuostabus. Aš pati irgi be galo mėgstu gaminti su šiuo sūriu, dažniausiai darau kario padažą su kokosų pienu.

  2. Ruta:

    Sveiki, vakar pagaliau pagaminau panira pomidoru padaze. Fantastinis patiekalas! Aciu, Nida! Net ir mano mesos megejas ivertino puikiai. Ir aciu uz Gedimino kontakta, tikrai nustabaus skonio paniras 🙂

  3. Nida:

    Kaip faina:) Tikiuosi nenusivilsite:) Dar pavartykite šiame blog’e yra ir panir palak – špinatų curry receptas. Tinka ir šaldyti špinatai!

  4. Ruta:

    Dekoju, Nida uz Gedimino kontakta. Jau turiu panyra šaldytuve! Sekmadieni butinai pabandysime Jusu panyro receptą.

  5. Nida:

    Oi ne, Egle, aš neturiu nieko bendro su ta užsakymo forma:) Tiesiog nukopijavau link’ą kur pati užsakinėju. Geriausia susisiekite su ūkininku telefonu 8612 75584.

  6. Eglė:

    Laba diena,
    ar užsakyti panirą bei kitus produktus galima pildant užsakymo formą tik jūsų puslapyje?

  7. Nida:

    Asta, ačiū – ir atsiprašau už klaidas, tik ne visada mano akys jas „išgaudo”, todėl labai visada esu dėkinga, jei parašo kai pastebi skaitytojai, ir skubiai pataisau:) Turėčiauu kalbos redaktorę, tai ji tikriausiai ir ištaisytų, bet pati viena ne visada spėju, o ir atidumo pritrūksta, prisipažįstu.

  8. Nida:

    Inga, pakeisti baltu saldaus pieno sūriu galima, bet jo skonis šiek tiek kitoks nei paniro. Na, iš bėdos tinka, bet tai toks „pritemptas” dalykas. Ona – panyras nuo saldaus pieno sūrio skiriasi skoniu ir konsistencija (abiem atvejais panašus, beje, bet tikrai ne toks pats).

  9. Asta:

    Ačiū už puikius receptus, dievinu jūsų įrašus, tik prašau, negadinkite reputacijos, ištaisykite klaidas!

  10. Inga:

    Laba diena, Nida

    ar bandėte panirą pakeisti kitu sūriu , pvz lietuvišku varškės sūriu – nes paniro ne visur galima rasti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *