Jaučiuosi, tarsi būčiau užsikonservavusi žiemoj. Psichologinėj žiemoj, jokiu būdu ne tikroj:) Ir nors už lango šviečia saulė, nors oras šiltas ir malonus, jaučiuosi tarsi man reiktų kažkokio stipraus impulso, kad pagaliau pradėčiau gyventi pavasariu! 🙂 Manau, kad tokiu impulsu taps mūsų kelionė į mylimą Aziją, į Birmą.

Pasiruošimas kelionei man tiek pat pakilus, nei pati kelionė. Knygų vartymas, skaitymas, domėjimasis, viešbučių rinkimas, maršruto sudarymas – tai ištisos valandos gerų emocijų priešais kompiuterio ekraną. Į tokias keliones mėgstu keliauti be didelių įsipareigojimų, tačiau mano vyras, būdamas kurkas didesnis pedantas nei aš, neramiai miega, kol nežino, kuriame viešbutyje tą ar kitą kovo dieną jis miegos Myanmare:) Neseniai varčiau vieno kelionių blog’erio pasakojimus apie jo klaidžiojimus po įvairiausius Žemės kontinentus, ir toks man savas pasirodė jo suvokimas. Tas vaikinas, išsiruošęs į pirmąją savo trijų mėnesių kelionę po Artimuosius Rytus, susidarė smulkų kelionės planą, kuris užėmė net 38 puslapius!! Būdamas labai savimi patenkintas, kad nudirbo tokį sunkų darbą, po kelionės jis dievagojosi, kad niekada daugiau nedarys tokios klaidos. Pasak keliautojo (ir jam aš labai pritariu), kai savo kelionę įspraudi į tikslų maršrutą su dešimtimis lankytinų vietų, su tiksliu grafiku kada ir kur turi būti, su viešbučių rezervacijomis ir lėktuvų bilietais vidiniams skrydžiams, prarandi tą spontaniškumo džiaugsmą, kuris aplanko beveik kiekvienoje kelionėje. Vietoj to, kad džiaugtumeisi kiekviena minute laisvės ir poilsio, esi įspraustas į tokius griežtus rėmus, kad jauti pareigą “atidirbti” viską, ką esi suplanavęs. Būtent todėl keliaudama aš NIEKADA nesinaudoju jokiais iš anksto kažkieno kito (agentūros – apsaugok Viešpatie!!) sudarytais kelionės maršrutais, ar keliauju su visu autobusu kitų žmonių, paskui kuriuos būčiau priversta lakstyti iš vieno objekto į kitą…  Atvirkščiai – maksimaliai vengiu lankytinų turistinių vietų, ir stengiuosi nusitrenkti ten, kur netavažiuoja nei vienas turistinis autobusas.  Man įdomiausia keliauti dviese, ir, atsisėdus po kokia palme po pusryčių, nuspręsti kasdien ką noriu daryti toliau. Todėl galutinis mūsų su vyru kelionės maršrutas gims kažkur ore, kai jau lėktuvas iš Tel Avivo pakils P. Korėjos link. Juk turėsime ištisas 10 valandų iki Seulo, o paskui dar 6 skrisim į Yangoną – Myanmaro sostinę.

MYANMAR

Panašu, kad nuotykių ištroškę keliautojai iš viso pasaulio skuba kuo greičiau aplankyti Myanmarą, kol šis dar netapo antru Tailandu… Juk Birma vos prieš metus pilnai išlaisvėjo nuo karinės huntos, valdžiusios šalį savitais metodais, tad viskas ten kol kas autentiška, nenublizginta, nepagražinta. Įskaitant, žinoma, kainas. Vidutinės klasės viešbučiai Birmoje kainuoja ne daugiau nei 30USD (kai tuo tarpu Tel Avive normalesnio viešbučio, kuriame galėtum tikėtis nepamatyti tarakonų, nė neverta pradėti ieškoti be visų 150USD). Maistas taip pat pigus, ir, tikiuosi, skanus. Jau nužiūrėjau kelias Cooking Schools – neketinu praleisti progos išmokti Birmos patiekalų gaminimo. Juk Birmos kulinarijoje susiplakę Tailando ir Indijos virtuvės – ar gali kas nors būti labiau tobula???:) Kuomet Tel Avive esančioje Birmos ambasadoje tvarkėmės vizas kelionei, su Ambasadoriumi išsikalbėjome, kad mėgstu gaminti, ir ypač mėgstu Azijos virtuvę. Tad šis, nieko nelaukęs, paskambino į Birmą savo sūnui, ir prisakė nupirkti man Birmos kulinarinę knygą!:) Vakar sulaukėm skambučio iš Birmos ambasados, kad knyga jau laukia manęs Jangone:) Na ir kaip gi nebūti excited???

Na, o paskutinės dienos prieš kelionę tarsi buvo suplanuotos iš anksto: vakar Kinijos ambasada pakvietė į triukšmingą Kinų Naujų Metų šventę su šokiais, dainom, kaukėm ir net virtuvės šefais, specialiai atvykusiais iš Sičiuano valstijos pagaminti ypatingų patiekalų. Viskas buvo tikrai labai super, bet jau Sičiuano maisto negalėjo valgyti net mano vyras, kuris prie aštrumų labai jau pripratęs:) Vienas jautienos patiekalas, kai priėjau arčiau, buvo pagamintas vien iš aitriųjų pipirų! Taip, jis buvo pagardintas jautiena:) Visi svečiai, paragavę šio užkandžio, braukė prakaitą nuo kaktos, ir čiaudėjo, nesitikėję tokios čili pipirų dozės:)

Tuo tarpu mano pagaminta šios dienos vakarienė buvo taip pat savotiška įžanga į mūsų kelionę į Aziją. Stir Fry su tofu, daržovėmis ir makaronais – pats geriausias būdas sunaudoti visus šaldytuve esančius likučius:)

tofu stir fry

 

Dabar šaldytuvas jau tuščias. Galima griebti lagaminus ir mėgautis atosotogomis. Iki pasimatymo kovo vidury!

  1. Nida:

    Ups! Tikrai:) Ačiūūūū!!! Nemėgstu daryti gramatikos klaidų, bet ši kažkaip praslįdo:) Skubu ištaisyti.

  2. Nida:

    Dalia, jau po kelionės, jau namuose. Buvo be galo įspūdinga. Gaila, kad Birmoje internetas – retenybė, tad nebuvo kaip šviežiais įspūdžiais pasidalinti. Bet parašiusi keletą straipsnių, būtinai juos paskelbsiu ir blog’e.

  3. Daiva:

    Niduk, laimingos, smagios kelionės, daug įspūdžių, gerų emocijų ir aišku, puikių kadrų!:)
    Lauksiu grįžtant. Sėkmės!

  4. Nida:

    Ačiū Dusia, Rūta, Ramune! Ramune, ir man tofu – visiškas gėris:)
    Rūta, padažui naudojau šlakelį sweet soya sauce, fish sauce ir sweet chilly sauce. Ir, žinoma, daug česnakų ir šiek tiek imbiero.

  5. Nida:

    hm, tu eisi (teisus?), kad iki pilno “išlaisvėjimo” Birmai dar oi kaip toli… Bet visvien užsieniečiams jau nepalyginamai lengviau keliauti, jau nereikia įėjimui į lankytinas vietas gauti sukarintų organizacijų leidimų… Į šiaurę, kurioje vyksta neramumai tarp musulmonų etninės mažumos, nevažiuosim, bet labai nuoširdžiai tikiuosi, kad visiems birmiečiams jau kur kas lengviau gyvenasi. Bent jau viešbučiai, kuriais domėjausi, fully booked, kas rodo, kad šalis džiaugiasi turistų srautais, o tuo pačiu taip reikalingomis įplaukomis!

  6. hm.:

    su tuo “išlaisvėjo” gal nereikėtų labai skubėti? pilietinis karas ir žmogaus teisių pažeidimai ir toliau Birmos kasdienybė, kurios, tiesa, nerodo turistams. bet nuvažiuot į Birmą visada buvo mano svajonė, tad geros kelionės ir labai lauksim įspūdžių ir naujų kulinarinių šedevrų! 🙂

  7. ramune:

    sekmes jums dideliausios keliaujant,taip faina jum bus,net matau 🙂
    apie receptuka, super skanu,as abazaju tofu :)aciu uz dar viena buda fotu gaminimo 🙂
    sekmes dar karteli,lauksim naujienu 🙂

  8. Nida:

    Ačiū, Odeta!!! Skaniam maistui jau esu pasiruošusi:) Tikiuosi, kad nauji kulinariniai atradimai bus verti pasidalinimo jais blog’e:)

  9. odeta:

    Nida, linkiu kuo puikiausių įspūdžių, skanaus maisto, malonių nuotykių ir daug juoko:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.