Su šiuo patiekalu į grožio konkursą gali ir neičiau… Bet tai, kas galbūt nepritrenkia vaizdu, gali taaaaip pritrentki skoniu, jog įspūdis, pažadu, liks dar kuriam laikui…

Otas apskritai yra bene labiausiai karališka žuvis iš visų vandens gyventojų! Balta sultinga oto mėsa tokia švelni, jog viskas, ką reikia žinoti otą gaminant, yra tiesiog nesukliudyti šiai žuviai “šviesti” visų kitų ingredientų draugijoje. Plokščia jūrinė žuvis turi itin nedaug kaulų, o ir jos filė mėsinga, itin tinkama “pagerintoms” vakarienėms ruošti. Štai todėl otas paprastai yra gerų restoranų meniu, kadangi su šia žuvimi nesunku įtikti net labiausiai priekabiam valgytojui!

Oto odelė gana minkšta ir švelni, todėl jis labai tinkamas troškinti. Restoranuose otą jums greičiausiai pasiūlys pagardintą švelnute salierų piurė, galbūt paskanintą trupučiu krapų, jokiais būdais ne su žuvies skonį užgožiančiais padažais ar priedais. 

Visą otą aš labiausiai mėgstu kepti ant plonai supjaustytų bulvių pakloto. Ir nors kai kas nemėgsta terliotis su žuvies kaulais, visgi jie suteikia patiekalui ypač daug skonio! Tad kukliosios bulvės su otu, man rodos, puikiai draugauja, kadangi jos nesikėsina dominuoti užkaraiujant valgytojo širdies. O štai šis būdas, kuomet gaminama tik oto filė, o bulvės naudojamos padažui (ir kartu garnyrui) paruošti, labai maloniai nustebino mane pačią. 

Šiame patiekale naudojami ir trumai. Suprantama, kad šviežių trumų šaldytuve kažin ar kas nors gali pasigirti turįs:) Tačiau dabar delikatesų parduotuvėse galite lengvai rasti (įperkamų) konservuotų smulkintų trumų, kurie ir pakylėja šį patiekalą į restoraninį lygį. Taip pat patiekalui galite naudoti ir džiovintais trumais pagardintą druską! 

O pabaigai trumpa pastaba apie grybus: turbūt pastebėjote, kad mano blog’e receptų su grybais nėra? Esu alergiška grybams (išskyrus azijietiškus, tokius kaip shitake), todėl išties negaminu nieko nei su baravykais, nei su paprasčiausiais pievagrybiais:) Tačiau šiame recepte tikrai pievagrybiai puikiai tiks, juos įrašiau į recepto sudėtį. 

Otas bulvių ir trumų padaže
Otą šiame patiekale galite keisti menke arba kitokia balta jūrine žuvimi
Print Recipe
Otas bulvių ir trumų padaže
Servings
asm
Ingredients
Servings
asm
Ingredients
Instructions
  1. Oto filė padalinkite į 8 gabalėlius, įvyniokite į popierinį rankšluostį, kad pašalintumėte drėgmę (ypač jei otas buvo šaldytas).
  2. Vištienos sultinį užkaiskite ir virinkite ant didelės ugnies, kad jo kiekis sumažėtų perpus (taip gausite labai koncentruotą sultinį). Nuskustas bulves supjaustykite kiek galima plonesniais griežinėliais, o tada tuos griežinėlius - kuo plonesniais šiaudeliais.
  3. Pusę kiekio sviesto ištirpinkite didelėje keptuvėje (tokioje, kurioje sutilps visi žuvies gabalėliais vienu sluoksniu). Suberkite bulves, smulkiai supjaustytą šoninę ir susmulkintus svogūnus, ir kapinkite ant vidutinės ugnies apie 4-5 minutes. Supilkite baltą vyną ir vištienos sultinį ir virinkite viską apie 8 minutes, arba tol, kol bulvės bus beveik pilnai išvirę**.
  4. Į keptuvę suberkite grybus (jei naudojate), įpilkite citrinos sulčių, sudėkite smulkintus trumus (arba įberkite trumų druskos), įberkite pipirų (ir druskos, jei naudojote trumus, o ne trumų druską). Ant viršaus suguldykite oto filė odele į apačią. Otus galite šiek tiek pabarstyti (trumų) druska. Keptuvę uždenkite ir troškinkite viską 6 minutes, arba kol žuvis bus išsitroškinusi (tik nepervirkite).
  5. Išimkite žuvies gabalėlius iš keptuvės ir laikykite šiltai (idealu jei įdėsite į šiltą orkaitę). Tuo tarpu padidinę ugnį užvirinkite keptuvėje esančią masę kartu įdėję likusį sviestą ir virinkite, kol padažas sutirštės ir bulvės bus visiškai suvirę, beveik ištirpę (apie 10 min). Įmaišykite petražoles į padažą, sudėkite atgal žuvies gabalėlius ir patiekite iškart.
Recipe Notes

*konservuotų smulkintų trumų galite įsigyti delikatesų parduotuvėse, tačiau juos pakeisti galite ir džiovintų trumų druska. Tik šiuo atveju visą patiekalui naudojamą druską naudokit būtent su trumais, taip išgaunant ir reikiamą sūrumą, ir trumų skonį.

**iki šios vietos galite viską pasiruošti iš anksto, ypač jei patiekalą gaminate svečiams ir norėsit kuo mažiau darbo pasilikti prieš serviruojant

Recepto šaltinis - Fish and Shelfish

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.