Vienas pirmųjų maloniausių gastronominių atradimų žmonėms, nebuvusiems Izraelyje, būna falafeliai ir humusas. Neįtikėtina, kad iš tokių iš pažiūros kuklių ingrdientų – avinžirnių ir vieno kito priedo- galima pagaminti tokius maistingus ir gardžius užkandžius! Mes atvykę į Izraelį, galima sakyti porą mėnesių tik su humusu ir pitomis gyvenom:) Paskui truputį išsigandau, kad ir pati kaip pita pasidarysiu, jei tokiais kiekiais kasdien kimšiu tą skaniąją Artimųjų Rytų regiono duoną:) 

Skaniausi falafeliai, kurių visada sustodavom paragauti, būdavo kepami Betliejuje. Kažkada vietiniai arabai krikščionys nusivedė mus į netoli Kristaus gimimo bažnyčios esančią falafelinę, supažindino su jos savininkais, ir nuo to laiko visus svečius, kuriuos veždavomės į Palestinos teritoriją, būtinai užveždavom tų falafelių. Keisčiausia, kad toje falafelinėje iš tikrųjų nebuvo jokio kito patiekalo – tik humusas, aštrūs pipirai, susmulkinti į tokį pagardą, kur nuo vieno lašo kai kas net apsiverkdavo, viena kita marinuota daržovė, ir žinoma, falafeliai. Tuos falafelius prie įėjimo į užeigą milžiniškame puode aliejaus virdavo šefas, mikliai tokiu apartėliu formuodavo susmulkintų avinžirnių masę, kurią imdavo iš tokio didžiulio emaliuoto bliūdo (mano baba tokiame skalbinius skalbdavo:)), ir bekepdamas dar pusei gatvės išvaišindavo, besišypsodamas ir kviesdamas užeiti vidun. Kvepėdavo visa gatvė, aliejus nuo begalinio naudojimo tamsumo neišpasakyto būdavo, sveikumo tuose falafeliuosi tikrai nebuvo, bet jau skonis….. Dėl to skonio ir sugriešydavom kartais:) Pavalgei tokius pietus – falafelių lėkštelę, humuso porą šaukštų ir pitą, ir jautiesi kaip po mūsų cepelinų – visai likusiai dienai sotus:) 

Gaminau falafelius ir namuose, kai rašiau savo knygą “Izralio skoniai”. Gavosi tikrai ne tokie gardūs kaip tie, Betliejuje, gatvėje kepti, bet pusėtini. Tik nevirsi gi jų namuose, nesmirdinsi sienų su tuo garuojančiu aliejumi…. Tai nuo Izraelio laikų gerų tikrų falafelių ir nebuvau valgiusi…

Užtai šiandien nostalgija nugalėjo! Bet nostalgija buvo pakoreguota ir falafeliai užgimė daug lengvesni, labiau žali, o kadangi kepti orkaitėje, tai dar ir sveikuoliški be galo:) Ingredientai kalba patys už save: avinžirniai, žirneliai, brokoliai, špinatai, chia sėklos… Tokius tai jau galit valgyt ir nesirūpinti pasekmėmis:)

 
Super žali falafeliai kepti orkaitėje
Minkšti it sultingi viduje ir traškūs išorėje, skaniausi su labneh ir pitomis
Print Recipe
Orkaitėje kepti žali falafeliai
Sveikesnė tradicinių falafelių versija. Jei liks nesuvalgytų, laikykite falafelius uždarame inde šaldytuve - tai puikus užkandis pietų dėžutei arba maistingas priedas prie salotų!
Valgis Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktinis žodis vegetariški
Paruošimo laikas 20 min
Gaminimo laikas 30 min
Porcijų skaičius
vnt
Ingredientai
Patiekimui
Valgis Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktinis žodis vegetariški
Paruošimo laikas 20 min
Gaminimo laikas 30 min
Porcijų skaičius
vnt
Ingredientai
Patiekimui
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Į elektrinio kombaino indą* sudėkite visus ingredientus: avinžirnius, svogūnus, žirnelius, chia sėklass, brokolius, špinatus, petražoles, mėtas, kuminą, kepimo miltelius, šiek tiek druskos ir pipirų, ir smulkinkite kol gausite vientisą granuliuotą masę.
  3. Formuokite maždaug 1 didelio šaukšto dydžio rutuliukus, juos suplokite ir sudėliokite kepimo skardoje. Gausiai pašlakstykite visus falafelius aliejumi ir pašaukite kepti. Po 15 minučių ištraukite iš orkaitės, dar kartą pašlakstykite aliejumi, ir dar kepkite 15 minučių, arba kol jie taps traškūs ir apskrudę.
  4. Patiekite su pita duonelėmis (arba lavašais), su labneh**, ridikėliais ir rukolomis
Recepto Pastabos

*jei naudojate Bosch OptiMUM kombainą smulkinimui labiausiai tiks šis priedas su S formos peiliu.

**Labneh - tai itin populiarus Artimuosiuose Rytuose "sūris". Jis primena tepamą sūrį, koks įprastas mums, tačiau patiems pasigaminti labneh yra vieni juokai: į keliais sluoksniais sulankstytos marlės gabalą sukrėskite indelį graikiško jogurto, suriškite šios marlės kraštus, ir gautą ryšulėlį pakabinkite ant medinio šaukšto. Tą medinį šaukštą su kabančiu ryšulėliu įtaisykite ant gilesnio dubens arba puodo, ir statykite į šaldytuvą. Per naktį graikiško jogurto skystis ištekės, marlėje liks tirštas tepamas sūris. Labneh galite pagardinti druska, citrinos žievele, česnaku, ir pašlakstyti aliejumi patiekiant. 

Recpeto šaltinis (adaptuotas) - Donna Hay, Weeklight

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.