Žinot, ką man šiemet atnešė Kalėdų senelis?

Ne, neatspėjote, ne naują keptuvę, ir ne naują priedėlį mano mielam Kitchen aid’ui. Ir net visai ne kažką iš virtuvės reikmenų (nors pastaraisiais metais, kiek pamenu savo Kalėdas, viskas, oi viskas buvo skirta vien virtuvei:)). Šiemet gerasis senelis, gražiai iš anksto paprašytas, man atnešė… blykstę:) Ir nors buvau nusistačiusi prieš  blykstes dar tada, kai tik svajojau apie fotoaparatą, ir jo dar net neturėjau, dabar atrandu vis naujus fotografijos horizontus, su kuriais dar tik teks susipažinti….

Dažnai nedėdavu įrašų į blog’ą vien todėl, kad nuotraukos, darytos dirbtinėje šviesoje, kuria apšviestas visas mūsų butas, gaudavosi negražios. Jokios programos nepaversdavo jų patrauklesnėmis. Nuo dabar neturiu nei menkiausio pasiteisinimo, kodėl neaprašiau vieno ar kito patiekalo (na, nebent apkaltinsiu tinginį:))

kepta lasisa su darzovemis

Tad štai mano vienas pirmųjų bandymų, naudojant blykstę. O vakarienei šiandien nieko naujo – puikioji norvegiška lašiša:) Tik vietoj grilio arba keptuvės, šiandien ją iškepiau su daržovėmis, kurių po savaitgalio dar buvo likę šaldytuve: geltonomis ir mėlynomis (!! taip taip, mėlynomis! ) bulvėmis, kalafijorais, šalotiniais svogūnais, vyšniniais pomidorais, moliūgais ir kaštonais. Įkvėpimą radau viename žurnale, kurių krūvą ir vėl gavau lauktuvių iš Pietų Afrikos:) Tik vietoje žurnale siūlomų bulvių, šparaginių pupelių ir marinuotų artišokų, panaudojau kitokias daržoves. Todėl visiškai neprisiriškite prie būtent šių ingredientų, o eksperimentuokite su tuo, ką turite, arba ką mėgstate: brokoliais, šparagais, morkomis. saldžiomis bulvėmis ar kitkuo. Svarbiausia turėkite po ranka porą gabalėlių lašišos ir šlaką balto vyno, kuris suteikia žuvies patiekalams tikrai puikų skonį (visuomet turiu šaldytuve atidaryto balto vyno butelį, skirtą mano šeimininkavimui!).

kepta lasisa orkaiteje

Orkaitėje kepta lašiša su daržovėmis (4 porc.)

250g kg mažų bulvyčių (jei turite tik dideles, supjaustykite jas į stalo teniso kamuoliuko dydžio gabalus)

250g saldžių bulvių arba moliūgo, supjaustyto tokio pat kaip bulvės stambumo gabalėliais

1 šaukštas aliejaus

200g konservuotų artišokų, arba šviežių vyšninių pomidorų, arba šalotinių svogūnų

200g šviežių šparaginių pupelių arba brokolių arba kalafijorų, supjaustytų žiedeliais

4x150g šviežios lašišos file su oda

100ml balto vyno

1/2 citrinos sultys (arba pagal skonį)

Kelios šakelės šviežių čiobrelių

Saujelė šviežių petražolių arba kalendrų

Įkaitinkite orkaitę iki 200C.

Kepimo skardoje sudėkite bulves, saldžias bulves (moliūgus), ir apšlakstykite aliejumi, gausiai pabarstykite druska ir pipirais. Pašauite į orkaitę ir kepkite 30min.

Išimkite iš orkaitės skardą, ant apkepusių bulvių sudėkite marinuotus artišokus ir šparagines pupeles (arba šviežius vyšninius pomidorus, šalotinius svogūnus, brokolius arba kalafijorus). Ant viršaus sudėkite lašišos kepsnelius oda į apačią. Viską palaistykite vynu, lašišas – citrinos sultimis, pabarstykite žuvį druska ir pipirais, ant viršaus uždėkite kelias šakeles čiobrelių, ir pašaukite atgal į orkaitę. Kepkite 10-12 minučių, kol lašišos viršus gražiai paskrus, o bulvės bus visiškai minnkštos.

Pabarsyukite kapotais žalumynais ir pateikite su papildomais citrinų ketvirčiais.

lasisa kepta orkaiteje su darzovemis

Komentarų apie "Orkaitėje kepta lašiša su daržovėmis": 9

  1. Egle:

    Nida, visai neseniai atrastas skonis – kepta orkaiteje lasisa su slyvomis. Tiesiog salia lasisos gabaleliu pridejau per puse perpjautu slyvu. Jos atliko puiku darba – gavos saldziarugstis slyvu padazas. Rekomenduoju pabandyti.

  2. Nida:

    Super, Indre. Apskritai prime lenses yra puikumėlis, o jei dar su didele skyle – tikrai naudingas daikčiukas. aš turiu 50mm f1.4, labai džiaugiuosi, nors pradžioje buvo labai keista, kad be zoom’o. Kai pribręsi kursams, parašyk, turiu tikrai gerą rekomendaciją. Kai grįšiu į LT, būtinai tęsiu mokslus būtent ten.

  3. Indrė:

    Nikkor 35 1/8. Vis dar jaukinuosi 🙂 kokio norėčiau – nežinau. Labiau gal kokių kursų, nes mokytis iš pdf gan sudėtinga 🙂 bet teks palaukt, kol galėsiu sau leist – sausas tas sausis… 🙂

  4. Nida:

    Indre, o kokį objektyvą įsigijai? Aš kai tik naują objektyvą perku, tai jau tą pačią minutę žinau, kokio sekančio noriu:)) Dabar pavzydžiui, jei rašyčiau lašką Kalėdų seneliui, prašyčiau makro objektyvo:) O blykstė – tai tikrai naujas pasaulis prieš akis, nežinau net kada ir beišmoksiu viską….

  5. Nida:

    Ačiū, Dovile, ačiū Indre:) Grita, labai naudinga info apie mėlynas bulves ir jų savybes! Buvau mėlynas mačiusi Bolivijoje, bet tiesą pasakius, tuo viskas ir pasibaigė:) Keista ta jų spalva, nors skonis panašus:) Bet kaip gerai, kad šios bulvės turi mažiau krakmolo. Reikės dažniau panaudoti jas!

  6. Indrė:

    Atrodo super skaniai – seniai nevalgiau šviežios lašišos. Ir nuotraukos – oh my. Man irgi reikia blykstės, neužteks vien naujo objektyvo, kurio naudotis dar tik mokausi 😀

  7. Grita:

    Labas Nida,puikus patiekalas.Melynosios bulves jau auga ir pas mus as jau keletas metu jas naudoju.Jos yra isvestos Amerikoje,jose labai mazai krakmolo ir jos yra skirtos deabetikams,o tai reiskia,kad jas naudojant nepriaugama svorio,nes ju GI yra labai mazas.Virtos labai grazios melynos spalvos,keptos ne tokios grazios.

  8. Dovilė:

    Tikrai puikios nuotraukos ir kokia graži spalvų gama patiekale. Net supavydėjau tiek daržovių šiuo metų laiku.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.