Pietų Afrika – mano naujas žavesys 🙂 Kaip gera atsidurti šalyje, kurios susikurtas vaizduotėje portretas ima ir pražysta šimteriopai gražesnėmis spalvomis… Neatmetu, jog tokiomis akimirkomis imi, žmogus, ir prarandi sveiką protą. Viską imi matyti pro rožinius akinius, viską imi vertinti per tankų subjektyvumo filtrą…

Kvapą gniaužiantys gamtos resursai ir pats geriausias visame Žemės rutulyje klimatas. Šių dviejų Pietų Afrikos sudedamųjų dalių neatims jokie politiniai ar dar kokie nors kitokie vėjai. O ką reiškia geriausias klimatas? Tai žinoma, kad kokybišką virtuvę. Milžinišką pasiūlą šviežių vaisių ir daržovių, ilgą sąrašą jūros gėrybių, gardžiausią mėsą (svarstau galimybę konvertuotis atgal iš vegetarizmo :)) ir viską, ko gali prireikti skaniems patiekalams pagaminti. Jei dar pridėjus nepriekaištingą tenykščių skonį ir estetiką – argi tai ne svajonių kraštas?

Vieną vakarą apsilankėme tradicinius PAR patiekalus pateikiančiame restorane Johanesburge. Šokinėjau nuo lėkštės prie lėkštės ir ragavau viską, kas buvo nematyta ir negirdėta. Net skrudintus vikšrus! (kurie savo skoniu manęs, beje, nesužavėjo). Didžiausias Pietų Afrikos virtuvės pliusas visgi tame, kad šalis – tokia nevienalytė. Ji kartu su imigrantais iš viso pasaulio tarsi susiurbusi pačias geriausias kulinarines tradicijas… Žinoma, tose tradicijose tarsi perlas žiba indiški motyvai:) Na, o tikras lietuvis PARe tikrai neprapultų bent jau todėl, kad pagrindinis patiekalas – tai ant grotelių paskrudinta mėsa.

Nenusižengdama tradicijoms iš Johanesburgo parsivežiau kulinarinę knygą. Tikiuosi kada nors nustebinti savo šeimą ir blog’o skaitytojus kokiu nors Afrikietišku kulinariniu „šou” 🙂 O tuomkart – paprasto omleto, kurį valgėme pusryčiams Johanesburgo viešbučio restorane, receptas. Nieko mandro, nieko netikėto – tik kelios idėjos, kaip savaitgalio rytą paversti kiek kitokiu 🙂

Omletui su rūkyta lašiša, kepintais svogūnais, kaparėliais ir feta (2 asmenims) reikės:

4 kiaušinių (mes, besibaimindami cholesterolio baubo, naudojame 5 kiaušinius – 3 tik baltymus ir 2 pilnus, su tryniais)

1 šaukštas grietinės arba jogurto

2-3 šaukštai pieno

1 -2 šaukštai miltų

pipirų, druskos

Priedams:

1 nedidelis svogūnas, supjaustytas „plunksnelėmis”

2-3 šaukštai griežinėliais supjaustyto poro

1 šaukštas kaparėlių

4-6 juostelės rūkytos lašišos

Cukraus, druskos

Fetos sūrio gabalėlis (jei pageidaujate)

Keptuvėje įkaitiname aliejų. Sudedame svogūnus bei porus ir kepiname ant vidutinės ugnies, kol jie suminkštėja, bet ne paruduoja. Pabaigoje, baigiant kepti, suberiam kaparėlius, šiek tiek druskos, pipirų ir šaukštelį cukraus. Viską išmaišome ir paliekame keptuvėje šiltai.

Omletui skirtus kiaušinius suplakame, sudedame grietinę (jogurtą), pieną, miltus, viską išmaišome iki tolygios masės. Įberiame truputį druskos (labai nedaug, kadangi pateiksite su lašiša ir feta, tad sūrumo užteks). Švarioje keptuvėje įkaitiname aliejų (arba sviestą), ir iškepame 2 omleto porcijas per visą keptuvę. Sudedame į lėkštę, perlenktą pusiau. Ant viršaus uždedame kepintus svogūnus su kaparėliais, lašišos gabalėlius, pabarstome fetos sūriu bei žalumynais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *